Chronische pijn is pijn die langer dan drie maanden aanhoudt.  De meest voorkomende klacht is lage rugpijn. Chronische pijn blijkt een bio-psychosociaal fenomeen. Ook psychologische en sociale factoren spelen een rol.

Wat is chronische pijn? 

Chronische pijn is pijn die langer dan drie maanden aanhoudt. Deze pijn heeft over het algemeen geen waarschuwingsfunctie meer, ook is het oorspronkelijke letsel niet meer de enige relatie met de pijn. Chronische pijn komt voor bij 1 op de 3 tot 5 mensen en kan allerlei verschillende oorzaken hebben.  

Pijn is een bio-psychosociaal fenomeen. Biologische, psychologische en sociale factoren spelen een rol bij pijn en de gevolgen ervan. Pijn heeft verschillende functies. Denk bijvoorbeeld aan lerende rol. Je gaat situaties waarin je pijn ervaarde in de toekomst uit de weg. Bij het aanhouden van pijn verdwijnen deze functies van pijn, in dat geval spreken we van chronische pijn. 

Naast het fysieke aspect van de pijn is er ook een psychologische kant. De beleving van de pijn is namelijk een subjectieve ervaring en wordt in de hersenen gecreëerd. Emoties, verwachtingen en cognities spelen een grote rol in de ervaring van pijn. Bij chronische pijn is dit aspect vaak groter aangezien iemand na een lange tijd gefrustreerd kan raken en veel aandacht aan de pijn besteed.  

Welke mentale klachten kunnen het gevolg zijn van chronische pijn? 

Naast dat chronische pijn op fysiek vlak vervelend is, kan het ook je mentale welzijn beïnvloeden. Enkele van de meest voorkomende mentale klachten die kunnen ontstaan als gevolg van chronische pijn zijn:  

  • Angst: chronische pijn kan zorgen voor overmatige bezorgdheid over de pijn, paniekaanvallen, prikkelbaarheid en rusteloosheid.  
  • Slaapproblemen: sommige pijnklachten kunnen ervoor zorgen dat het lastig is om een comfortabele slaaphouding te vinden, waardoor de slaapkwaliteit wordt aangetast.  
  • Depressie: door constante pijn kunnen gevoelens van verdriet en hopeloosheid opkomen. Ook kun je gebrek aan energie ervaren en minder interesse hebben in activiteiten.  
  • Verlies van zelfvertrouwen en eigenwaarde: door de beperkingen die het gevolg kunnen zijn van chronische pijn kunnen gevoelens van nutteloosheid en een verminderd gevoel van zelfvertrouwen ontstaan.  

Omgaan met chronische pijn en wat is een effectieve therapie? 

Hieronder zijn een aantal tips gegeven die je zouden kunnen helpen wanneer je kampt met chronische pijn. Deze tips gaan niet over het verhelpen van de pijn, maar geven handvatten om er beter mee om te kunnen gaan. 

  • Ondersteuningsgroepen: er zijn lotgenoten groepen waar mensen met chronische pijn met elkaar kunnen praten en steun kunnen zoeken. Deze groepen zijn er zowel op locatie als online.  
  • Mindfulness en meditatie: mindfulness kan je helpen om je pijnklachten in het nu te ervaren, zonder oordeel. Meditatie kan je helpen om je geest te kalmeren en stress te verminderen.  
  • Een gezonde levensstijl onderhouden: probeer, waar mogelijk, een gezonde levensstijl te onderhouden. Denk hierbij aan regelmatige beweging, gezonde voeding en een gezonde slaapkwaliteit.  
  • Professionele hulp: cognitieve gedragstherapie kan helpen bij het omgaan met negatieve gedachten en emoties die samenhangen met chronische pijn.  

Heb je last van chronische pijn en wil je hier met iemand over praten? Lees hier wat Psycholoog.nl voor jou kan betekenen. Neem vrijblijvend contact op met ons aanmeldteam of plan een gratis adviesgesprek in.    

Meer blogs lezen? Ga terug naar het overzicht. 

 

Wil je meer weten? Lees meer over dit onderwerp in onze artikelen

Wat is de impact van een miskraam op mentale gezondheid?

(14-5-2024)

Ontdek hoe een miskraam meer is dan een fysieke gebeurtenis en de diepgaande impact ervan op de mentale gezondheid. Lees verder

Welke behandelingen kunnen worden ingezet bij depressie?

(13-5-2024)

Een depressie kan een negatief effect hebben op je dagelijks leven. Het is daarom belangrijk om hier de best passende behandeling voor te krijgen, maar welke th… Lees verder

Stress als oorzaak van darmproblemen

(2-5-2024)

Lichaam en geest zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden, en deze connectie wordt steeds duidelijker in onderzoek naar gezondheid en welzijn. Stress is een van… Lees verder

Hoe kan je muziek gebruiken om je mentale welzijn te verbeteren?

(12-4-2024)

Lees in deze blog meer over hoe muziek jouw hersenen beïnvloedt en hoe je dit kan toepassen in je dagelijks leven! Lees verder