Chronische pijn is pijn die langer dan drie maanden aanhoudt. Deze pijn heeft over het algemeen  geen waarschuwingsfunctie meer, ook is het oorspronkelijke letsel niet meer de enige relatie met de pijn. Chronische pijn komt voor bij 1 op de 3 tot 5 mensen en kan allerlei verschillende oorzaken hebben. De meest voorkomende klacht is lage rugpijn. Chronische pijn blijkt een bio-psychosociaal fenomeen. Ook psychologische en sociale factoren spelen een rol.

Wat maakt chronische pijn anders en wat voor rol spelen psychologische factoren hierin?

Bij chronische pijn gaat het dus om pijn die langer dan 3 maanden aanhoudt, ook is de oorzaak vaak moeilijk vast te stellen. Het kan zijn dat pijn na een ziekte of beschadiging langer aanhoudt dan verwacht, het kan ook zijn dat er geen directe aanleiding is voor de pijn.

Pijn is een bio-psychosociaal fenomeen. Biologische, psychologische en sociale factoren spelen een rol bij pijn en de problematiek ervan. Pijn heeft verschillende functies zoals bescherming, aangezien je niet wil dat het erger wordt. Daarnaast heeft pijn een lerende rol, je gaat dit soort situaties vermijden in de toekomst en daardoor kan het ook angst opwekken tegenover pijn. Bij het aanhouden van pijn verdwijnen deze functies van pijn, in dat geval spreken we van chronische pijn.

Naast het fysieke aspect van de pijn is er ook een psychologische kant. De beleving van de pijn is namelijk een ervaring wat gedeeltelijk ook subjectief is en in de hersenen wordt gecreëerd. Dit wil absoluut niet zeggen dat er geen fysieke kant is, alleen dat je emoties, verwachtingen en cognities ten opzichte van de pijn ook een grote rol spelen. Bij chronische pijn is dit aspect vaak groter aangezien mensen na een lange tijd gefrustreerd kunnen raken en een selectieve aandacht voor de pijn kunnen ontwikkelen.

Welke mentale klachten kunnen het gevolg zijn van chronische pijn?

Naast dat chronische pijn op fysiek vlak vervelend is kan het ook je mentale welzijn beïnvloeden. Uit onderzoeken is gebleken dat onder mensen met chronische pijn meer angstklachten voorkomen. Ook kampen meer mensen met chronische pijn met depressie. De richting van deze relatie is niet altijd goed vast te leggen. Uit ander onderzoek is naar voren gekomen dat het hebben van een depressie de kans op chronische pijn verhoogt.

Daarnaast vermindert de ervaren zelfeffectiviteit van mensen met chronische pijn. Het gaat dan vooral om het grip krijgen op de pijnklachten en het kunnen blijven functioneren ondanks de klachten. Veel mensen ervaren daarom een verlaagde levenskwaliteit en minder zelfvertrouwen in algemeen functioneren. Ook kan het niet vinden van de oorzaak van de pijn zorgen voor stress en uitputting.

Omgaan met chronische pijn en wat is een effectieve therapie?

Hieronder zijn een aantal tips gegeven wat je zou kunnen helpen wanneer je kampt met chronische pijn. Deze tips gaan niet over het verhelpen van de pijn maar geven handvatten om er beter mee om te kunnen gaan.

  • Probeer na te gaan bij jezelf wat de chronische pijn betekent.
  • Zorg voor afleiding bij chronische pijn.
  • Blijf bewegen en blijf dingen ondernemen.
  • Probeer de pijn te accepteren: dit betekent niet dat je je er volledig bij neer moet leggen, maar het besef krijgen dat je zelf dingen moet ondernemen om ermee om te gaan.
  • Licht je omgeving in over je chronische pijn.
  • Zorg voor ontspanning.
  • Geef duidelijk aan waar je hulp bij nodig hebt.
  • Gun jezelf tijd en bekijk elke dag wat je aankan.

Raakt je geduld op? En merk je dat je meer hulp nodig hebt? Wees dan niet bang om met deze klachten naar een psycholoog of een huisarts te gaan. Cognitieve gedragstherapie (CGT) is effectief gebleken bij het behandelen van en omgaan met chronische pijn.

Heb je last van chronische pijn en wil je hier met iemand over praten? Lees hier wat Psycholoog.nl voor jou kan betekenen. Neem vrijblijvend contact op met ons aanmeldteam of plan een gratis adviesgesprek in.   

Meer blogs lezen? Ga terug naar het overzicht. 

Wil je meer weten? Lees meer over dit onderwerp in onze artikelen

Hoe kan lachtherapie ons welzijn beïnvloeden?

(26-4-2024)

Dat lachen gezond is weten de meeste mensen wel, maar wist je dat lachtherapie stress verminderend en emotie regulerend kan werken? Lees er hier meer over. Lees verder

De kracht van aanraking: hoe draagt dit bij aan het algehele welzijn?

(26-4-2024)

Uit recent onderzoek blijkt dat aanrakingen goed zijn voor het algehele welzijn. Zowel de lichamelijke als geestelijke gezondheid wordt verbeterd door een knuff… Lees verder

De taartpunttechniek bij cognitieve gedragstherapie

(25-4-2024)

Snel en onjuist conclusies trekken kan effect hebben op je zelfbeeld. Lees hier meer over hoe de taartpunttechniek je kan helpen! Lees verder

Therapeutische techniek: wat is cumulatieve kansberekening?

(25-4-2024)

mensen zijn niet goed in kansen inschatten en overschatten van een situatie. Lees hier hoe cumulatieve kansberekening kan helpen bij deze gedachtepatronen. Lees verder