Dialectische Gedragstherapie (DGT), ontwikkeld door Dr. Marsha Linehan, is een bewezen effectieve behandelmethode voor mensen die worstelen met intense emoties en problematische gedragingen. Lees in deze blog meer over wat het is en hoe het kan helpen.  

Wat is dialectische gedragstherapie? 

Dialectische Gedragstherapie is oorspronkelijk ontwikkeld voor de behandeling van Borderline Persoonlijkheidsstoornis (BPS), maar heeft sindsdien zijn nut bewezen bij een breed scala aan psychische aandoeningen, waaronder depressie, angststoornissen, eetstoornissen en posttraumatische stressstoornis (PTSS).  

DGT combineert cognitieve gedragstherapie (CGT) met concepten uit de dialectische filosofie en mindfulness, en biedt een uitgebreide aanpak voor het verbeteren van emotionele regulatie, interpersoonlijke effectiviteit, relaties en algehele levenskwaliteit. 

Het unieke aan DGT is de focus op het vinden van een balans tussen acceptatie en verandering. Dit betekent dat cliënten worden aangemoedigd om zowel hun huidige situatie te accepteren als te werken aan het veranderen van destructieve gedragingen en gedachten. Door deze focus wordt tevens het zelfvertrouwen vergroot.  

Hoe werkt DGT?  

DGT is een intensieve behandeling die meestal bestaat uit een combinatie van individuele therapie en groepssessies. In individuele therapie werkt de cliënt één-op-één met een therapeut om specifieke doelen te stellen en te werken aan persoonlijke uitdagingen. Groepssessies richten zich op het aanleren en oefenen van de DGT-vaardigheden in een ondersteunende omgeving. 

Daarnaast bestaat DGT uit vier hoofdmodules die elk verschillende vaardigheden en technieken aanleren: 

Mindfulness 

Mindfulness is de kern van DGT en helpt cliënten om zich bewust te worden van het huidige moment zonder oordeel. Dit verhoogt het bewustzijn van eigen gedachten, emoties en lichamelijke sensaties, wat cruciaal is voor emotionele regulatie. 

Emotieregulatie 

Deze module leert cliënten hoe ze intense emoties kunnen identificeren, begrijpen en beheersen. Vaardigheden zoals het verbeteren van de emotionele weerbaarheid en het verminderen van emotionele kwetsbaarheid staan centraal. 

Interpersoonlijke effectiviteit 

Interpersoonlijke effectiviteit richt zich op het verbeteren van sociale interacties en relaties. Cliënten leren assertieve communicatie, conflictbeheer en hoe ze hun eigen behoeften kunnen vervullen zonder de relaties met anderen te schaden. 

Distress tolerance 

Distress tolerancevaardigheden helpen cliënten omgaan met crisissituaties zonder destructief gedrag. Het gaat om het accepteren van moeilijke emoties en het ontwikkelen van strategieën om door crisissen heen te komen. 

Voor wie is DGT geschikt? 

Hoewel DGT oorspronkelijk werd ontwikkeld voor mensen met een borderline persoonlijkheidsstoornis, is het effectief gebleken voor een breed scala aan psychische problemen. Mensen die vaak overweldigd worden door hun emoties, problemen hebben met impulscontrole of moeite hebben met relaties kunnen veel baat hebben bij deze therapie. DGT wordt ook vaak toegepast bij mensen met suïcidale gedachten en zelfbeschadigend gedrag, omdat het specifieke technieken biedt om deze gedragingen te verminderen. 

Bij Psycholoog.nl bieden we geen dialectische gedragstherapie. Wel kunnen we je helpen met behulp van andere therapieën zoals bijvoorbeeld cognitieve gedragstherapie. Bekijk hier wat Psycholoog.nl voor jou kan betekenen. Heb je vragen? Neem direct contact met ons op via 085 - 273 3339 of plan vrijblijvend een gratis adviesgesprek in. 

Wil je meer weten? Lees meer over dit onderwerp in onze artikelen

Veelvoorkomende misvattingen over online therapie

(18-6-2024)

Er worden nog steeds een aantal vraagtekens gezet achter deze vorm van geestelijke hulpverlening. In deze blog bespreken we de meest voorkomende misvattingen. Lees verder

Insomnia: oorzaak en symptoom van verschillende mentale stoornissen

(14-6-2024)

In deze blog bespreken we de wederzijdse relatie tussen insomnia en psychopathologie, de onderliggende mechanismen en de behandelingsopties. Lees verder

MDMA in behandelingen: een nieuwe benadering van therapie

(13-6-2024)

Ontdek de wetenschappelijke inzichten en mogelijkheden van MDMA in de geestelijke gezondheidszorg. Lees verder

Het biopsychosociaal model om mentale klachten in kaart te brengen

(3-6-2024)

Het biopsychosociaal model kijkt vanuit drie verschillende perspectieven naar jouw klachten, om zo de best passende behandeling samen te stellen. Lees verder