Hypnotherapie is een vorm van hypnose, ofwel een diepe staat van focus en concentratie, die wordt uitgevoerd onder begeleiding van een ervaren psycholoog of therapeut. In deze staat kunnen cliënten hun aandacht volledig inwaards keren. Dit kan hen helpen om veranderingen toe te passen in hun leven. Deze staat kun je het meest vergelijken met jezelf compleet verliezen in een boek, film of zelfs in je eigen gedachten.

Wanneer kan hypnotherapie worden toegepast?

Hypnotherapie is geen op zichzelf staande vorm van therapie, en wordt altijd gebruikt in combinatie met andere vormen van therapie of medische behandeling. Het kan bijvoorbeeld gecombineerd worden met EMDR of cognitieve gedragstherapie. Hypnotherapie wordt vooral gebruikt in het afleren van ongewenste gewoontes, zoals roken, overeten of andere ongewenste gedragingen. Daarnaast is het ook effectief gebleken bij het verlichten van angst, verbeteren van slaap en zelfs bij sommige spijsverteringsproblemen. Wel is het belangrijk om te onthouden dat hypnotherapie niet geschikt is voor de behandeling van ernstigere psychische stoornissen, zoals psychoses of heftige depressies.

Hoe werkt hypnotherapie?

Hoewel er verschillende technieken zijn wordt hypnotherapie vrijwel altijd toegepast in een rustige, kalmerende setting. De therapeut zal je vervolgens begeleiden totdat je je in een relaxte, gefocuste staat bevindt. Daarna zal de therapeut je helpen om na te denken over situaties die je hebt meegemaakt en positieve manieren te bedenken om je gedrag te veranderen.

Soms wordt hypnotherapie verward met hypnose. Dit is niet echter niet hetzelfde. Hypnose heeft als doel om een publiek te entertainen, door een persoon gekke dingen te laten doen door diegene in een staat van trance te brengen. Dit gebeurt niet bij hypnotherapie. Je hebt bij deze vorm van therapie zelf de controle over je acties en de therapeut helpt je om in een ontspannen staat te raken. 

De achterliggende gedachte van hypnotherapie is dat het je helpt om positieve suggesties beter te implementeren, omdat het onbewuste deel van je brein hier meer open voor staat.

Voor wie is hypnotherapie geschikt?

Hypnotherapie is een vorm van therapie waar veel over gediscussieerd wordt. Niet iedereen staat hiervoor open. Zoals bij alle vormen van therapie kan de effectiviteit van hypnotherapie verschillen per persoon. Sommige mensen zijn nu eenmaal makkelijker onder hypnose te brengen dan anderen.

Bij Psycholoog.nl bieden we geen hypnotherapie. Je volgt bij Psycholoog.nl online je sessies, zodat jij hulp kan krijgen waar je maar wil! Meer lezen over onze werkwijze? Klik dan hier. Je kunt vrijblijvend contact met ons opnemen om je vragen of klachten te bespreken. Dit kan door middel van het inplannen van een adviesgesprek of door direct contact op te nemen met ons.  

Meer blogs lezen? Ga terug naar het overzicht.

Wil je meer weten? Lees meer over dit onderwerp in onze artikelen

Psychische comorbiditeit: wat is het?

(24-4-2024)

Veel stoornissen kunnen op elkaar lijken, tegelijk voorkomen of hebben overlap van symptomen. Lees hier wat comorbiditeit betekent voor de diagnose en behandeli… Lees verder

Meerdimensionaal evalueren om negatieve opvattingen te nuanceren

(19-4-2024)

Hoewel het wel zo lijkt, zijn de opvattingen die we hebben over onszelf niet altijd juist. Lees hier hoe je meer nuance kunt aanbrengen in de negatieve opvattin… Lees verder

Wensdenken: zijn angstige en onzekere mensen optimistischer?

(19-4-2024)

Onzekere en angstige mensen zijn vaak optimistischer door het zogenaamde wensdenken. wat is het? En wat betekent het? Lees verder

Wat is de kracht van nieuwsgierigheid?

(18-4-2024)

Lees hier meer over de zoektocht naar het onbekende. Lees verder