Psycholoog.nl kan jou helpen om de tijd tussen de wachtlijst en hulp te overbruggen. Lees hier wat overbruggingshulp is en wat je kan verwachten van een overbruggingsgesprek.  

Lange wachtlijsten bij de GGZ 

Er wachten in Nederland heel veel mensen op psychische hulp. Hierdoor zijn de wachttijden soms erg lang. Het gevolg hiervan is dat je erg lang moet wachten, waardoor de klachten wellicht veel erger worden. Dit is voor veel mensen een probleem. Een oplossing hiervoor is overbruggingshulp tijdens de wachttijd.  

Wat houdt overbruggingshulp in? 

Overbruggingshulp is hulp in de tijd dat je wacht op bijvoorbeeld gespecialiseerde hulp. Je kunt samen met jou psycholoog bespreken of en hoe overbruggingshulp jou kan helpen. Je kunt samen bespreken hoe je de tijd gaat overbruggen. Hier heb je dus zelf ook regie in. Overbruggingshulp is geschikt voor veel soorten problemen, bijvoorbeeld gedragsproblematiek of meer complexe problemen.  

Wat kan je verwachten van een overbruggingsgesprek?  

Psycholoog.nl kan jou helpen om de wachttijd te overbruggen. Samen met onze psycholoog bepaal je hoe je deze tijd het beste kan invullen. Wat heb je nodig om verder te kunnen? Hoeveel gesprekken zijn hiervoor nodig? Soms is een gesprek al genoeg. Tijdens deze gesprekken kunnen op een aantal manieren ingevuld worden:  

  • Advies geven: soms kan een psycholoog wat adviezen geven waardoor je verder kan. Dit kan bijvoorbeeld advies rondom planning zijn, hoe je grenzen stelt of hoe je ritme in je dag krijgt. Dit zal het probleem nog niet oplossen, maar het kan wel dragelijker worden.  
  • Psycho-educatie geven: soms is het handig om meer informatie te krijgen over jouw probleem. De psycholoog geeft je informatie over de oorsprong van je klachten, maar ook handvaten om ermee om te gaan. Dit zorgt wellicht voor meer rust en acceptatie over je klachten. Een voorbeeld: slapeloosheid komt veel voor bij depressie. Wanneer je dit weet, kan je wellicht iets beter accepteren dat je slechter slaapt.  
  • Je verhaal doen: Wanneer je al veel hebt meegemaakt, is het soms fijn om je verhaal te doen tegen iemand die je niet goed kent. Je kunt vertellen wat er speelt in je leven en welke gevoelens hierbij horen. De psycholoog kan naar je luisteren en wellicht wat inzicht geven in je gevoelens. Het kan al heel fijn zijn om het gevoel te hebben dat iemand naar je luistert. 

Het is wel belangrijk om te benoemen dat de psycholoog die je helpt te overbruggen, je probleem niet altijd kan oplossen. Een overbruggingstraject is vaak kort en oppervlakkig, waardoor niet het hele probleem wordt aangepakt.  

Wil je graag meer informatie over overbruggingshulp of wil je hier graag over praten met een psycholoog? Neem contact met ons op of plan een gratis adviesgespek in.

Meer blogs lezen? Ga terug naar het overzicht

Wil je meer weten? Lees meer over dit onderwerp in onze artikelen

Wat is ReAttach?

(16-4-2024)

Lees in deze blog meer over de ReAttach methode en hoe het kan helpen bij mentale klachten. Lees verder

Psycholoog Eline vertelt: waarom zou je vroeg opstaan?

(5-4-2024)

Sommige beroemde en succesvolle mensen zweren erbij: vroeg opstaan. Is dit de formule voor succes en geluk? Lees in deze blog meer over de voordelen van en tips… Lees verder

Psycholoog Eline vertelt: wat is ACT?

(21-3-2024)

Wat is Acceptance and Commitment Therapy (ACT) en waar kan het bij helpen? Lees er meer over in deze blog. Lees verder

Hoe ontwikkel je meer discipline?

(1-1-0001)

Lees hier hoe zelfdiscipline kan helpen bij het nastreven van je doelen. Lees verder