Adoptie kan veel gevolgen hebben voor de toekomst van een kind. Naast veel positieve gevolgen, kunnen er ook negatieve gevolgen zijn aan geadopteerd zijn. Problemen in de ontwikkeling van kinderen kunnen ontstaan, het kan gevolgen hebben voor de hechting van het kind en op latere leeftijd kan het kind mentale problemen ontwikkelen. Lees in deze blog meer over deze gevolgen! 

Ontwikkeling van het kind 

De gevolgen van de ontwikkeling van een geadopteerd kind zijn afhankelijk van de leeftijd van het geadopteerde kind. Als het kind een baby is, zal hij of zij weinig begrijpen van wat adoptie betekend. Het kind moet eerst de vaardigheden ontwikkelen waarmee het deze concepten kan begrijpen. Het is wel belangrijk om aan het kind uit te leggen dat het geadopteerd is, ook als dit nog niet begrijpelijk is. Door het uit te leggen aan het kind laat je als ouder zien dat je openlijk over het onderwerp wil praten en dat het kind vragen kan stellen als hij of zij dat zou willen.  

Wanneer het kind de leeftijd van een schoolkind bereikt, worden de concepten van adoptie duidelijker. Het kind realiseert zich dat hij of zij anders is dan andere kinderen. Ook kan het kind zich gaan afvragen waarom de biologische ouders het kind hebben opgegeven. Dit kan gepaard gaan met woede, agressie, verdriet en problemen met het zelfbeeld. Het kan ook zorgen voor veel onzekerheid over veranderingen en de angst om opnieuw verlaten te worden.  

Als het kind de adolescentie bereikt, gaat het op zoek naar wie hij is. Dit is iets wat alle adolescenten doen. Voor iemand die geadopteerd is, is dit vaak lastiger. Het kind wil weten waar hij of zij vandaan komt en wat hem of haar uniek maakt. Dit kan soms een lastige zoektocht zijn die veel emoties met zich meebrengt en het kan zorgen voor identiteitsproblemen. Het is voor de ouders van het geadopteerde kind belangrijk het kind hier vrij in te laten en eventuele vragen te beantwoorden.  

Hechting  

De hechting van een kind gebeurt vaak in de eerste jaren van het leven, en bepaald hoe jij je verhoudt tegenover een ander. Wil je meer lezen over hechtingstijlen, klik dan hier. Vaak ervaren geadopteerde kinderen in de eerste maanden van hun leven niet de onvoorwaardelijke liefde en aandacht die ze nodig hebben. Ook al krijgen ze deze aandacht en liefde later wel van de adoptieouders, de ervaringen die ze hebben gehad als baby hebben het hele leven een impact. Dit kan zich uit in moeite met vertrouwen en binden. Daarnaast kan het verbreken van een relatie of vriendschap erg heftig en verdrietig aanvoelen. Deze reacties kunnen voortkomen uit de gevoelens die het kind heeft opgedaan voordat het geadopteerd is.  

Mentale gezondheid 

Niet elk adoptiekind ervaart mentale problemen. De grootste groep geadopteerde kinderen geeft aan een fijne jeugd gehad te hebben. Of een kind mentale problemen ervaart naar aanleiding van de adoptie, is afhankelijk van een aantal verschillende factoren. De meest voorkomende mentale gezondheidsproblemen waar een kind mee te maken kan krijgen zijn:  

  • Hechtingsproblemen 
  • Zelfbeeldproblemen 
  • Rouw 
  • Loyaliteitsconflict 
  • Angst  

Hoe deze problemen zich uiten, is per persoon afhankelijk. Sommige kinderen kunnen naar binnen keren, andere kinderen juist niet. Sommige problemen zullen zich ook later voordoen dan andere problemen.  

Problemen naar aanleiding van adoptie kunnen je gedurende je leven achtervolgen. Dit kan je dagelijks leven belemmeren. Het kan helpend zijn om hier met een psycholoog over te praten. Bij Psycholoog.nl kunnen we je helpen met problemen omtrent angst, zelfbeeld en rouw. Neem direct contact met ons op of plan een gratis adviesgesprek in. om te kijken wat we voor jou kunnen betekenen.  

Wil je meer weten? Lees meer over dit onderwerp in onze artikelen

Hoe kan lachtherapie ons welzijn beïnvloeden?

(26-4-2024)

Dat lachen gezond is weten de meeste mensen wel, maar wist je dat lachtherapie stress verminderend en emotie regulerend kan werken? Lees er hier meer over. Lees verder

De kracht van aanraking: hoe draagt dit bij aan het algehele welzijn?

(26-4-2024)

Uit recent onderzoek blijkt dat aanrakingen goed zijn voor het algehele welzijn. Zowel de lichamelijke als geestelijke gezondheid wordt verbeterd door een knuff… Lees verder

De taartpunttechniek bij cognitieve gedragstherapie

(25-4-2024)

Snel en onjuist conclusies trekken kan effect hebben op je zelfbeeld. Lees hier meer over hoe de taartpunttechniek je kan helpen! Lees verder

Therapeutische techniek: wat is cumulatieve kansberekening?

(25-4-2024)

mensen zijn niet goed in kansen inschatten en overschatten van een situatie. Lees hier hoe cumulatieve kansberekening kan helpen bij deze gedachtepatronen. Lees verder