Het nieuwe jaar is net begonnen. Voor veel mensen een moment om vooruit te blikken. Misschien weet je al heel goed wat jou dit jaar te wachten staat of misschien juist nog helemaal niet. Wat je plannen ook zijn, je kunt ervoor zorgen dat je leert om je te verheugen op dat wat komen gaat!  

Hoe kan je verheugen ervoor zorgen dat je je gelukkiger voelt? 

Wanneer je dingen hebt om naar uit te kijken, kan dit zorgen voor een goede stemming. Wanneer je niet lekker in je vel zit, kan het verheugen op iets zorgen voor licht aan het eind van de tunnel. Wanneer er geen dingen zijn waar je je op kunt verheugen, geeft dit vaak een gevoel van uitzichtloosheid of hopeloosheid. Soms zorgt dit ervoor dat we ons depressief voelen. Toch zijn er altijd wel dingen te vinden waarop je je kunt verheugen. Het fijne aan je verheugen is dat het gaat over de toekomst, en je dus niet weet hoe het gaat zijn. Dit zorgt ervoor dat je het precies zo voor kunt stellen als je wil.  

Hoe kun je leren om je te verheugen op dat wat komen gaat? 

Ook al is januari zelf vaak geen maand waar veel mensen naar uit kijken, het is wel de maand waarin we ons verheugen op het jaar dat in het verschiet ligt: Op de dagen die langzaam maar zeker weer langer worden, het voorjaar dat eraan komt of misschien wel de zomervakantie die je al geboekt hebt. Maar ook als je nog geen leuke plannen hebt, kun je je leren verheugen op het komende jaar. Het hoeft namelijk helemaal niet altijd te gaan over grote dingen, ook naar dagelijkse kleine gebeurtenissen kun je uitkijken! Hoe je dit doet? Er zijn een aantal tips die jij kunt toepassen om je leren verheugen:  

  • Bedenkt elke ochtend iets waar jij je die dag op verheugt. Dit kan een etentje zijn, of een leuke voorstelling die je gaat bezoeken, maar kunnen ook kleinere dingen zijn. Denk bijvoorbeeld aan dat leuke tv-programma dat je volgt of dat momentje voor jezelf onder de douche.  
  • Laat je fantasie de vrije loop. Sta jezelf toe om lekker te dagdromen over momenten waar je naar uit kijkt. De toekomst in je hoofd kun je zelf zo invullen als je maar wilt, dus doe dit vooral! 
  • Geniet van de voorpret die erbij komt kijken. Verdiep je vast in hetgeen dat komen gaat, door er bijvoorbeeld over te lezen, films over te kijken of inkopen te doen. Wees je hierbij ook vooral bewust van het genietmomentje dat je nu hebt, in plaats van alleen de momenten in de toekomst. 
  • Verheug je samen met anderen. Praat met anderen over de leuke dingen die jullie dit jaar samen gaan doen. Zijn die er nog niet? Plan ze dan vast! Zo kun je de voorpret met elkaar delen. Herinner elkaar aan de leuke dingen die komen gaan en spreek uit dat je uitkijkt naar deze momenten. Je kunt dit doen door bijvoorbeeld samen een aftelkalender te maken.    

Je hoeft dit natuurlijk niet alleen te doen: een psycholoog of coach kan je helpen om deze en andere strategieën toe te passen om je zo meer en beter te kunnen verheugen.  

Verheug je op de toekomst, maar geniet ook van het nu!  

Je verheugen op de toekomst kan ervoor zorgen dat je je gelukkiger voelt, en kan je door mindere periodes heen slepen. Toch is het belangrijk om je niet alleen maar op de toekomst te richten. Het kan ook goed helpen om je van het hier en nu bewust te zijn, en hiervan te genieten. Mindfulness is iets wat je hierbij kan helpen. Je focust je hierbij op jouw zintuigen, emoties en gedachten en wordt jezelf bewust hiervan. Wil je meer weten over mindfulness? je leest het hier in de blog. Ook dit kun je leren. Heb je hier moeite mee? Je staat er niet alleen voor! Een psycholoog of coach kan je hierbij helpen.  

Vind jij het lastig om de lichtpuntjes in het leven te ontdekken en positief te denken? Psycholoog.nl kan jou helpen. Plan een gratis adviesgesprek in of neem contact op met ons aanmeldteam!

Meer blogs lezen? Ga terug naar het overzicht

Wil je meer weten? Lees meer over dit onderwerp in onze artikelen

Hoe kan lachtherapie ons welzijn beïnvloeden?

(26-4-2024)

Dat lachen gezond is weten de meeste mensen wel, maar wist je dat lachtherapie stress verminderend en emotie regulerend kan werken? Lees er hier meer over. Lees verder

De kracht van aanraking: hoe draagt dit bij aan het algehele welzijn?

(26-4-2024)

Uit recent onderzoek blijkt dat aanrakingen goed zijn voor het algehele welzijn. Zowel de lichamelijke als geestelijke gezondheid wordt verbeterd door een knuff… Lees verder

De taartpunttechniek bij cognitieve gedragstherapie

(25-4-2024)

Snel en onjuist conclusies trekken kan effect hebben op je zelfbeeld. Lees hier meer over hoe de taartpunttechniek je kan helpen! Lees verder

Therapeutische techniek: wat is cumulatieve kansberekening?

(25-4-2024)

mensen zijn niet goed in kansen inschatten en overschatten van een situatie. Lees hier hoe cumulatieve kansberekening kan helpen bij deze gedachtepatronen. Lees verder