Angstklachten komen in veel vormen voor. Soms wordt angstklachten verergerd door lichamelijke sensaties, zoals bijvoorbeeld hartkloppingen. Deze klachten kunnen de angst verergeren. Door interoceptieve exposure toe te passen kunnen angstklachten veroorzaakt door lichamelijke sensaties verminderen.  

Wat is interoceptieve exposure?  

Interoceptieve exposure is een onderdeel van cognitieve gedragstherapie (CGT). Het wordt voornamelijk gebruikt bij angstklachten. Tijdens deze therapievorm wordt iemand geleidelijk blootgesteld aan lichamelijke sensaties die angst opwekken. Denk hierbij aan hartkloppingen, misselijkheid of kortademigheid.  

Iemand wordt in therapie aangemoedigd om situaties of sensaties die angst opwekken, te simuleren. Door dit herhaaldelijk te doen, leert iemand dat de sensaties niet schadelijk zijn en dat ze meer controle hebben over hun angsten 

Het doel van interoceptieve exposure is om angst in verband met lichamelijke klachten te verminderen. Het helpt daarnaast ook tegen algehele angst- en paniekklachten. De therapievorm is vaak een onderdeel van een bredere behandeling voor angst of paniek. Wil je meer lezen over cognitieve gedragstherapie? Klik dan hier. 

Bij welke klachten kan interoceptieve exposure worden gebruikt?  

Interoceptieve exposure wordt gebruikt bij het behandelen van verschillende angstklachten. Belangrijk is dat lichamelijke sensaties hier een rol spelen. Enkele klachten die behandelend kunnen worden met deze therapie zijn:  

  • Hypochondrie: mensen met hypochondrie zijn erg bezorgd over hun gezondheid en denken vaak dat normale lichamelijke sensaties ernstige ziektes zijn. Interoceptieve exposure kan helpen om normale sensaties te onderscheiden van ernstige ziektes.  
  • Obsessieve-compulsieve stoornis: soms gaan deze compulsies over lichamelijke sensaties, zoals angst voor ziekte of besmetting. De therapie kan helpen om deze angst te verminderen door blootstelling.  
  • Paniekstoornis: mensen met een paniekstoornis ervaren vaak paniekaanvallen die geassocieerd zijn met lichamelijke sensaties zoals duizeligheid, kortademigheid of hartkloppingen. Therapie kan helpen om de angst voor deze sensaties te verminderen.  
  • Sociale angststoornis: mensen met deze stoornis kunnen zweten of trillen tijdens sociale situaties. Interoceptieve exposure kan helpen om de angst te verminderen door te leren met deze sensaties om te gaan. 

Hoe ziet een interoceptieve oefening eruit?  

Deze therapievorm is onderdeel van cognitieve gedragstherapie. Hieronder wordt een voorbeeld gegeven van hoe deze oefening er in de praktijk uit kan zien:  

  • Stap 1, identificeer het gevoel: samen met de therapeut onderzoek je welke gevoelens angst opwekken. 
  • Stap 2, simuleer de sensatie: er wordt gevraagd om de vervelende sensatie op te wekken. Je kunt bijvoorbeeld een aantal keer op en neer springen om je hartslag te verhogen.  
  • Stap 3, observeren en evalueren: er wordt gevraagd de situatie te observeren, zonder te vermijden of te vluchten. Ook kan worden gevraagd om de intensiteit van de sensatie te omschrijven.  
  • Stap 4, omgaan met de angstreactie: de persoon moet in de situatie blijven, ondanks dat het angst oproept. Er worden coping strategieën aangeleerd om op een effectieve manier met de angst om te gaan.  
  • Stap 5, herhalen en moeilijkheid verhogen: hoe vaker de oefening wordt herhaald, hoe makkelijker het wordt. De intensiteit en de duur kunnen worden vergroot om meer uitdaging te bieden.  

Als deze stappen over een langere periode worden gevolgd, kunnen de angstklachten afnemen. Angstklachten kunnen verschillende vormen aannemen en in verschillende mate van intensiteit voorkomen. Wanneer je angstklachten je dagelijks leven voor een lange tijd belemmeren, kan het goed zijn om de hulp van een psycholoog te vragen. Lees hier wat Psycholoog.nl voor jou kan betekenen. Neem vrijblijvend contact op met ons aanmeldteam of plan een gratis adviesgesprek in.  

Meer blogs lezen? Ga terug naar het overzicht.

 

Wil je meer weten? Lees meer over dit onderwerp in onze artikelen

Psycholoog Eline vertelt: wat is acceptatie (ACT)?

(19-7-2024)

In de blogserie over Acceptance and Commitment Therapy (ACT) leer je alles over deze therapievorm. Lees in deze derde blog alles over acceptatie. Lees verder

Stoppen met alcohol drinken: de psychologische voordelen

(18-7-2024)

Mensen lijken zich bewuster te zijn van de gevolgen van alcoholgebruik. Lees verder

Psycholoog Eline vertelt: wat is defusie?

(12-7-2024)

In de blogserie over Acceptance and Commitment Therapy (ACT) leer je alles over deze therapievorm. Lees in deze tweede blog alles over defusie. Lees verder

Narratieve therapie: het herschrijven van jouw verhaal

(4-7-2024)

Het herschrijven van je verhaal kan je helpen om een nieuw perspectief te zien. Lees hier wat narratieve therapie kan doen. Lees verder