Emotionele verdoving kan worden omschreven als het mentale proces van het buitensluiten van gevoelens en het uitblijven van reacties. Gevlakte emotionele uitingen kunnen bijvoorbeeld afkomstig zijn van emotionele verwaarlozing in jeugd of op latere leeftijd. Er zijn een aantal manieren waarop je emotionele verdoving kan behandelen. 

Oorzaken van emotionele verdoving 

Je ervaart emotionele verdoving wanneer je emoties afgevlakt voelen je en je, vergeleken met je omgeving, het gevoel hebt een emotie niet met dezelfde intensiteit te voelen. Er zijn verschillende gebeurtenissen die emotionele verdoving kunnen veroorzaken.  

Je kunt tijdelijke emotionele verdoving ervaren wanneer je drugs hebt gebruikt. Door drugsgebruik gebruik je bepaalde stoffen in het lichaam in een korte tijd heel veel, waardoor er een tekort ontstaat. Het duurt even voordat dit tekort weer is aangevuld. Je kunt ook tijdelijke emotionele verdoving ervaren door angst- of paniekaanvallen, depressie of bepaalde medicatie.  

Je kunt ook langdurige emotionele verdoving ervaren. Dit kan voorkomen wanneer je bijvoorbeeld een traumatische ervaring hebt meegemaakt of langdurig onder veel stress staat. Ook als je fysiek mishandeld bent of emotioneel verwaarloosd bent, kun je emotioneel verdoofd worden. Emotionele verdoving kan naar aanleiding van een van deze gebeurtenissen dienen als een coping mechanisme. 

Tekenen dat jij wellicht emotioneel verdoofd bent 

Niet iedereen ervaart emotionele verdoving op dezelfde manier. Toch zijn er een aantal tekenen waaraan jij kan herkennen dat je emotioneel verdoofd bent:  

  • Je vindt het moeilijk om je emoties te identificeren. Je voelt geen verbinding met je emoties. Hierdoor wordt het lastiger om te bedenken welke emotie je voelt.  
  • Je kunt jezelf in sommige situaties observeren en vraagt je af waarom je niet meer emoties ervaart.  
  • Je hebt soms het gevoel dat je op de automatische piloot leeft.  
  • Je voelt je soms leeg vanbinnen. Dit kan in je keel zijn of in je buik, of een gevoel dat je iets mist.  

Er zijn nog meer tekenen van emotionele verdoving, dit zijn enkele voorbeelden. Echter is niet iedereen hetzelfde en speelt persoonlijkheid ook een rol. Pas wanneer de problematiek een belemmering wordt voor je dagelijkse leven, kan het helpend zijn hier hulp voor te zoeken.  

Behandeling voor emotionele verdoving 

De eerste stap van een behandeling voor emotionele verdoving is vaak het onderzoeken van de oorzaak van de problematiek. Soms is dit vrij simpel, als je bijvoorbeeld veel stress ervaart. Andere keren is dit wat lastiger, als je bijvoorbeeld vroeger in je kindertijd een of meerdere traumatische ervaringen hebt meegemaakt. Verder zijn er een aantal therapie vormen die kunnen worden toegepast om emotionele verdoving te behandelen:  

  • Cognitieve gedragstherapie: deze therapievorm kan je helpen om je emoties te identificeren, begrijpen en hoe je gedachten kunnen bijdragen aan je emoties.  
  • Psychotherapie kan helpen om de oorzaak van je emotionele verdoving te onderzoeken.  
  • Acceptance and commitment therapie: deze therapievorm is gebaseerd op mindfulness en kan je helpen om te identificeren waarom en op welke manier je emotionele verdoving ervaart.  

Er zijn daarnaast nog andere manieren om emotionele verdoving te behandelen. Samen met je psycholoog kun je bespreken welke behandeling het beste bij jouw behoeftes en situatie aansluit. Bij Psycholoog.nl kunnen we je helpen om klachten rondom je emoties te verhelpen. Je kunt vrijblijvend contact met ons opnemen. Dit kan door middel van het inplannen van een adviesgesprek of door direct contact op te nemen met ons.  

Meer blogs lezen? Ga terug naar het overzicht.

Wil je meer weten? Lees meer over dit onderwerp in onze artikelen

Hoe kan lachtherapie ons welzijn beïnvloeden?

(26-4-2024)

Dat lachen gezond is weten de meeste mensen wel, maar wist je dat lachtherapie stress verminderend en emotie regulerend kan werken? Lees er hier meer over. Lees verder

De kracht van aanraking: hoe draagt dit bij aan het algehele welzijn?

(26-4-2024)

Uit recent onderzoek blijkt dat aanrakingen goed zijn voor het algehele welzijn. Zowel de lichamelijke als geestelijke gezondheid wordt verbeterd door een knuff… Lees verder

De taartpunttechniek bij cognitieve gedragstherapie

(25-4-2024)

Snel en onjuist conclusies trekken kan effect hebben op je zelfbeeld. Lees hier meer over hoe de taartpunttechniek je kan helpen! Lees verder

Therapeutische techniek: wat is cumulatieve kansberekening?

(25-4-2024)

mensen zijn niet goed in kansen inschatten en overschatten van een situatie. Lees hier hoe cumulatieve kansberekening kan helpen bij deze gedachtepatronen. Lees verder