Groepstherapie is het volgen van een behandeling in groepsverband. Voor sommige mensen is dit heel waardevol, voor anderen nog best spannend. Er zitten veel voordelen aan het volgen van groepstherapie. Echter is deze vorm van behandeling niet geschikt voor elke vorm van problematiek.  

Wat is groepstherapie? 

De naam zegt het eigenlijk al, groepstherapie is een vorm van therapie die in een groep gevolgd wordt. Deze groep heeft vaak een grootte van 8 tot 12 mensen. Deze mensen ervaren allemaal dezelfde problematiek. De groep wordt begeleid door een therapeut. Het kan voor sommige mensen best spannend zijn om in een groep vol vreemden te vertellen over hun problemen. In groepstherapie spelen de problemen van anderen ook een grote rol. Mensen vertellen dingen wat bij een ander gevoelens van verdriet, angst of herkenning kan oproepen. Hierdoor kan een ervaring van een de een helpend zijn bij de oplossing van de ander. 

Er bestaan verschillende soorten groepstherapie. Enkele voorbeelden zijn:  

  • Gestructureerde groepen: In deze vorm van therapie wordt er een vast schema van onderwerpen aangehouden en worden er vaardigheden aangeleerd. Deze vorm van groepstherapie duurt ongeveer 10 sessies.  
  • Groepspsychotherapie: In deze vorm van therapie ligt de nadruk meer op de herkenning en bewustwording van je patronen. Er wordt meer gepraat over wie je bent als persoon en er is geen vast schema. Deze vorm van groepstherapie duurt doorgaans wat langer.  

Wat is de meerwaarde van groepstherapie? 

Groepstherapie kan veel voordelen hebben. Hieronder worden enkele voorbeelden genoemd: 

  • Herkenning. De mensen in de groep hebben allemaal soortgelijke problematiek. Dit kan ervoor zorgen dat je je minder eenzaam voelt en meer gehoord.  
  • Praten. Groepstherapie nodigt uit om te praten over je problemen. Wanneer anderen open zijn, kan de drempel lager worden om zelf open te zijn. 
  • Bewustwording. Door het probleem dat jij ook ervaart vanuit een ander perspectief te horen, kun je bewust worden van de patronen die jij hanteert.  
  • Hoop. Het zien van verbetering bij anderen kan ervoor zorgen dat je een perspectief krijgt en zelf ook gaat verbeteren.  
  • Hulp. De mensen in de groepstherapie ervaren dezelfde problematiek. Zij kunnen je helpen met problemen die je ervaart vanuit hun eigen ervaring. 

Toch twijfelen sommige mensen nog over het effect dat groepstherapie kan hebben. Het is natuurlijk niet voor iedereen geschikt en ook niet voor elk probleem. Hieronder wordt beschreven voor welke problematiek groepstherapie geschikt is.  

Voor welke klachten is groepstherapie geschikt? 

Groepstherapie is geschikt voor een groot aantal problemen. Denk hierbij aan: relatieproblemen, angstproblemen, depressie, stress, burn-out, onzekerheid en eenzaamheid. Het kan ook helpend zijn om te praten over je diagnose. Denk hierbij aan ADHD of autisme. Er bestaat ook groepstherapie voor ouders an kinderen met stoornissen. Echter zijn er ook problemen waarbij groepstherapie niet de juiste optie is. Denk hierbij aan: psychose problematiek, ernstige persoonlijkheidsstoornissen, ernstige contactstoornissen of suïcidaliteit.  

Bij Psycholoog.nl bieden wij geen groepstherapie aan. Wanneer je interesse hebt in groepstherapie, kun je dit samen met je huisarts of psycholoog bespreken. Heb je vragen over groepstherapie? Of wil je graag individuele therapie? Neem vrijblijvend contact met ons op of plan een gratis adviesgesprek in met ons aanmeld- en adviesteam. 

Meer blogs lezen? Ga terug naar het overzicht.

Wil je meer weten? Lees meer over dit onderwerp in onze artikelen

Psycholoog Eline vertelt: wat betekent het hier en nu in ACT?

(26-7-2024)

In de blogserie over Acceptance and Commitment Therapy (ACT) leer je alles over deze therapievorm. Lees in deze vierde blog alles over het hier en nu. Lees verder

Psycholoog Eline vertelt: wat is acceptatie (ACT)?

(19-7-2024)

In de blogserie over Acceptance and Commitment Therapy (ACT) leer je alles over deze therapievorm. Lees in deze derde blog alles over acceptatie. Lees verder

Psycholoog Eline vertelt: wat is defusie?

(12-7-2024)

In de blogserie over Acceptance and Commitment Therapy (ACT) leer je alles over deze therapievorm. Lees in deze tweede blog alles over defusie. Lees verder

Mindfulness voor het slapengaan: verbeter je slaap en stemming

(21-6-2024)

Mindfulness helpt bij het verbeteren van stress-, angst- en depressieve klachten. Lees verder