Negatieve gedachten kunnen leiden tot negatieve gevoelens en gedragingen. Dit kan je belemmeren in je dagelijks leven. Een manier om deze cirkel te doorbreken is cognitieve gedragstherapie. Lees hier hoe dit precies werkt! 

De gedachtecirkel 

We hebben allemaal de hele dag allerlei gedachten. Sommige zijn leuk, andere minder leuk. Al deze gedachten kunnen een impact hebben op je gevoel en ook op je gedrag. Je kunt bijvoorbeeld denken dat je iets niet kan. Het gevoel dat je hierbij krijgt kan angstig of hopeloos zijn. Dit resulteert weer in uitstel gedrag of het vermijden van de situatie. Dit gedrag werkt weer als een bevestiging voor de negatieve gedachte, ‘zie je wel, ik heb het weer niet gedaan, ik kan het niet’. Dit noemen we de gedachtencirkel.  

De gedachtencirkel zorgt ervoor dat je onbewust bewijs blijft verzamelen voor je negatieve gedachten. Je blijft je gedachtenpatroon dus telkens bevestigen. Hierdoor worden je negatieve gedachtes in stand gehouden. Je hoeft jezelf niet uit te dagen in je gedachten en dat voelt “veiliger". Het kost ons ook minder mentale energie dan wanneer je de gedachten zou uitdagen.  

Wat is cognitieve gedragstherapie? 

Een manier om de negatieve gedachten toch uit te dagen is cognitieve gedagstherapie. De cognitieve gedragstherapie gaat ervan uit dat de gekleurde interpretatie die wij hebben ervoor zorgt dat we een negatief gedragspatroon aanhouden, in plaats van negatieve gevoelens. Tijdens cognitieve gedragstherapie wordt er bij de start van de therapie kort stilgestaan bij de jeugd, maar wordt er vooral gefocust op het hier en nu.  

De negatieve gedachten die je hebt worden uitgedaagd doormiddel van een G-schema en uiteindelijk gedragsexperimenten. Een negatieve gedachte die je hebt wordt uitgedaagd door er even afstand van te nemen, objectief te bekijken en te bepalen of deze gedachte eigenlijk wel realistisch is. Hieronder lees je een voorbeeld van hoe een negatieve gedachte uitgedaagd zou kunnen worden:  

Gedachte: ik ben bang dat zij mij onaardig vinden. 

Daag deze gedachte uit: hoe realistisch is het dat ik onaardig lijk?  

Andere vragen die je kan stellen: wat maakt dat iemand onaardig is? Hoe zie ik aan iemand dat hij of zij mij onaardig vindt?  

Door interactie met anderen kan je aan de hand van de kenmerken die je hebt bedacht bepalen of iemand jou onaardig vindt. Je verzamelt dus op een objectieve manier bewijs voor of tegen jouw gedachten.  

Meer blogs lezen? Ga terug naar het overzicht

 

 

Wil je meer weten? Lees meer over dit onderwerp in onze artikelen

Ik ben op zoek naar mentale ondersteuning; wat zijn de mogelijkheden?

(7-6-2024)

Het is belangrijk dat je de stap zet om hulp te zoeken als je die nodig hebt. Psychische klachten zijn behandelbaar, en er bestaan veel mogelijkheden om je te o… Lees verder

Hoe herken jij je eigen vermijdingsgedrag?

(6-6-2024)

Een lastige situatie vermijden lucht in het moment vaak op, maar kan op lange termijn voor problemen zorgen. Maar hoe herken je vermijdingsgedrag bij jezelf? Lees verder

De kracht van de transdiagnostische aanpak

(6-6-2024)

Bij Psycholoog.nl kijken we verder dan diagnoses en richten we ons op jouw unieke verhaal. Lees verder

Waarom kan ik niet huilen?

(5-6-2024)

Niet kunnen huilen kan erg vervelend zijn, vooral als je het verdriet wel voelt. Lees in deze blog meer over waar dit vandaan kan komen. Lees verder