Zoals de naam al verklapt richt oplossingsgerichte therapie zich niet op jouw problemen, maar juist op oplossingen en doelen. Hierbij is veel aandacht voor jouw sterke kanten en mogelijkheden. In deze blog lees je meer over deze aanpak en kom je erachter of dit iets voor jou is.   

Wat is oplossingsgerichte therapie?  

Oplossingsgerichte therapie focust zich op de doelen zoals jij die voor ogen hebt. Waar andere therapieën veel aandacht besteden aan de klachten en dit uitgebreid in kaart brengen, oplossingsgerichte therapie zich juist meer op oplossingen voor deze problemen. De therapeut zal jou vragen wat voor jou de ideale situatie zou zijn en aan de hand daarvan stellen jullie bepaalde doelen op voor de behandeling. Deze doelen blijven jullie telkens meten om zo jouw vooruitgang in de gaten te houden.   

Tijdens de behandeling onderzoekt de therapeut samen met jou wat jouw sterke eigenschappen zijn en welke bronnen jij binnen handbereik hebt. Vervolgens worden deze eigenschappen en bronnen ingezet op je doelen te bereiken. Ook wordt er met jou gekeken naar op welke momenten de klachten niet spelen, of jij hier geen last van hebt. Samen onderzoeken jullie hoe je ervoor kunt zorgen dat deze situaties vaker voorkomen. Daarnaast is er aandacht voor jouw coping. Hiermee bedoelen we de manier waarop jij omgaat met jouw klachten en andere tegenslagen of moeilijke situaties.   

Wat zijn voordelen van oplossingsgerichte therapie?  

Oplossingsgerichte therapie kan je op verschillende manieren helpen, afhankelijk van de specifieke situatie en doelen. De therapievorm richt zich op het vinden van praktische oplossingen en focust zich op het positieve. Dit zijn enkele voordelen van oplossingsgerichte therapie:  

  • Concrete doelen stellen: de therapie richt zich op het stellen van duidelijke en haalbare doelen. Vaak worden deze doelen in stappen opgedeeld, zodat ze makkelijker te realiseren zijn.  
  • Korte duur: oplossingsgerichte therapie is vaak een kortdurende therapievorm. Dit komt omdat het vinden van direct toepasbare oplossing centraal staat.  
  • Praktische handvaten: de therapeut kan je praktische handvaten bieden. Je hebt tijdens de behandeling een actieve rol, jij bent de expert. Samen met jouw therapeut vindt je oplossingen die passen bij jouw leven.  
  • Breed toepasbaar: oplossingsgerichte therapie kan worden toegepast op een breed scala aan problemen, zoals stress, angst, depressie, relatieproblemen en werk gerelateerde problemen.  

Oplossingsgerichte therapie in de praktijk 

Deze vorm van therapie is voor mensen geschikt. Uit onderzoek blijkt dat oplossingsgerichte therapie even effectief is dan andere behandelvormen. Daarnaast kan deze therapie worden gecombineerd met andere therapieën, waardoor het toegankelijk is voor verschillende klachten.  

Binnen oplossingsgerichte therapie wordt er gebruikt gemaakt van een aantal technieken en interventies. Een van deze technieken is de wondervraag. De therapeut vraagt je dan wat er anders zou zijn, als er in de nacht een wonder zou gebeuren en als je problemen opgelost waren. Daarnaast wordt de schaalvraag vaak ingezet. Je beoordeelt je klachten dan op een schaal van 1 tot 10. Ook wordt er vaak gezocht naar uitzonderingen van je klachten, om te onderzoeken wanneer het probleem minder aanwezig is.  

Bij Psycholoog.nl kunnen we je helpen als je klachten hebt die te maken hebben met stress, angst, depressie of zelfbeeld. Deze klachten kunnen we behandelen met oplossingsgerichte therapie, maar ook met andere therapievormen. We luisteren naar jouw verhaal en passen de therapie daaropaan. Wil je meer weten over oplossingsgerichte therapie? Plan een gratis adviesgesprek of neem direct contact met ons op en ons aanmeldteam bespreekt met jou de mogelijkheden.  

Of ga terug naar het blogoverzicht

Bron: 

Bartelink, C. (2013). Wat werkt: Oplossingsgerichte therapie? Nederlands Jeugd Instituut. www.nji.nl 

 

Wil je meer weten? Lees meer over dit onderwerp in onze artikelen

Psycholoog Eline vertelt: wat is defusie?

(12-7-2024)

In de blogserie over Acceptance and Commitment Therapy (ACT) leer je alles over deze therapievorm. Lees in deze tweede blog alles over defusie. Lees verder

Mindfulness voor het slapengaan: verbeter je slaap en stemming

(21-6-2024)

Mindfulness helpt bij het verbeteren van stress-, angst- en depressieve klachten. Lees verder

Veelvoorkomende misvattingen over online therapie

(18-6-2024)

Er worden nog steeds een aantal vraagtekens gezet achter deze vorm van geestelijke hulpverlening. In deze blog bespreken we de meest voorkomende misvattingen. Lees verder

Insomnia: oorzaak en symptoom van verschillende mentale stoornissen

(14-6-2024)

In deze blog bespreken we de wederzijdse relatie tussen insomnia en psychopathologie, de onderliggende mechanismen en de behandelingsopties. Lees verder