Heb je ooit een moment meegemaakt waarin je zo opging in een activiteit dat de tijd leek te vervliegen en je volledig opging in wat je deed? Dit fenomeen staat bekend als 'flow'. Het is een fascinerende toestand van positieve bewustzijn. Maar wat houdt flow precies in? En hoe kun je deze toestand bereiken? We vertellen je er meer over in deze blog.

Wat is Flow?

Mensen blijken het gelukkigst zijn als ze in een staat verkeren waarin ze helemaal opgaan in de activiteit waarmee ze bezig zijn. Flow is deze mentale toestand waarin iemand volledig opgaat in een activiteit, met een gevoel van plezier in het proces van de activiteit zelf. Onderzoekers beschreven flow als een optimale ervaring waarin mensen hun beste prestaties leveren en vaak hun creativiteit en productiviteit maximaliseren. Oftewel; een toestand die je graag wilt bereiken.

In een flow-toestand voelen mensen zich meestal intens gefocust op het huidige moment en in controle over hun acties en het resultaat daarvan. Daarnaast is een bekend kenmerk van 'in de flow zitten' dat je de tijd en omgeving om je heen even kan vergeten. Je gaat volledig in op het huidige moment en het hier en nu, terwijl je plezier en voldoening ervaart in de activiteit die je uitvoert.

De kenmerken van Flow

Volgens onderzoekers zijn er verschillende kenmerken die bijdragen aan het bereiken van flow:

  1. Duidelijke doelen: Het hebben van duidelijke, specifieke doelen helpt om richting en betekenis te geven aan de activiteit of taak die je uitvoert.
  2. Balans tussen uitdaging en vaardigheid: Flow treedt op wanneer de uitdagingen van de taak in evenwicht zijn met de vaardigheden van de persoon zelf. Te veel uitdaging kan leiden tot angst, terwijl te weinig uitdaging kan leiden tot verveling.
  3. Concentratie op de taak: Een intense focus op de activiteit zorgt ervoor dat je er volledig in opgaat, zonder afleidingen. Dit wordt ook wel een hyperfocus genoemd. 
  4. Verlies van zelfbewustzijn: Mensen in een flow-toestand verliezen vaak het gevoel van zelfbewustzijn en worden één met de activiteit.
  5. Tijdvervorming: Het gevoel voor tijd kan veranderen; uren kunnen aanvoelen als minuten en omgekeerd.

Hoe bereik je een toestand van Flow?

Er zijn verschillende strategieën en tips die jou kunnen helpen om in een toestand van flow te komen:

  • Stel uitdagende maar haalbare doelen: Zorg ervoor dat de taak zodanig uitdagend genoeg is om je gemotiveerd te houden, maar niet zodanig moeilijk dat het té overweldigend wordt. Dit zal zorgen voor een balans tussen uitdaging en jouw vaardigheden.

  • Creëer een optimale omgeving: Zorg voor een omgeving die vrij is van afleidingen. Dit kan betekenen dat je een stille ruimte kiest of specifieke tijden inplant voor werk waarbij veel concentratie nodig is. Mensen zoeken bijvoorbeeld graag de natuur op om in een toestand van flow te verkeren.

  • Focus op het proces, niet op het resultaat: Hoewel doelen belangrijk zijn, is het belangrijker om je te concentreren op de activiteit zelf in plaats van alleen op de uitkomst. Geniet van de ervaring en de betrokkenheid in de taak zolang deze duurt.

  • Ontwikkel je vaardigheden: Blijf jezelf uitdagen om nieuwe vaardigheden te leren en bestaande vaardigheden te verbeteren. Dit verhoogt je vertrouwen en vergroot de kans dat je in flow komt.

  • Beoefen mindfulness: Mindfulness-oefeningen kunnen helpen om je concentratie en bewustzijn te verbeteren, waardoor het makkelijker wordt om in een flow-toestand te komen.

Flow is een krachtige toestand die niet alleen zorgt voor hogere productiviteit en creativiteit, maar ook voor een diep gevoel van voldoening en geluk. Het bereiken van flow is een waardevolle vaardigheid die je leven zowel op persoonlijk als professioneel vlak kan verrijken.

Heb jij last van een gebrek aan 'flow' in je leven? Dan kan het helpen om hier met een psycholoog over in gesprek te gaan. Deze kan jou bijvoorbeeld ondersteunen bij het stellen van duidelijke doelen. Benieuwd wat Psycholoog.nl voor jou kan betekenen? Lees hier meer over wie zijn of plan een gratis adviesgesprek in. Direct in contact komen met een psycholoog? Klik dan hier 

Meer blogs lezen? Ga terug naar het overzicht 

 

Bronnen:

Csikszentmihalyi, M., Abuhamdeh, S., & Nakamura, J. (2005). Flow. Handbook of competence and motivation, 598-608.

Wil je meer weten? Lees meer over dit onderwerp in onze artikelen

Het psychologische effect van minimalisme en decluttering

(14-11-2024)

Minimalisme en decluttering dragen bij aan een kalmere geest, vermindert stress en helpt ons focussen op wat we echt belangrijk vinden. Lees verder

Hoe therapie je kan helpen om jezelf beter te begrijpen

(12-11-2024)

Een psycholoog kan je helpen om meer inzicht te krijgen in je gedrag en gevoelens. Lees er hier meer over! Lees verder

Zelfzorg voor therapeuten: burn-out en balans in het vakgebied

(6-11-2024)

Therapeut zijn bied veel voldoening, maar stress en burn-out kunnen op de loer liggen. Lees hier meer over hoe je als therapeut balans kan houden in het vakgebi… Lees verder

Mentale zelfzorg: wat kan je leren van rituelen uit andere culturen?

(21-10-2024)

Ontdek inspirerende zelfzorgrituelen uit verschillende culturen. Lees verder