Sinds een aantal jaren wordt er weer onderzoek gedaan naar de werking van microdosing. Ondanks dat er nog weinig bekend is over de werking van microdosing, zijn de eerste resultaten van onderzoeken veelbelovend. Lees hier meer over hoe microdosing ingezet kan worden in therapie.   

Wat is microdosing?  

Microdosing is het nemen van een klein deel van een psychedelische drug zoals bijvoorbeeld LSD of psilocybine. In tegenstelling tot recreatief gebruik, waarbij hogere doses worden ingenomen voor een intense ervaring, gaat microdosering om subtiele doses die onder de drempel liggen van wat nodig is om hallucinogene effecten te veroorzaken. Microdosing werkt het best wanneer er over een langere periode een vast schema wordt aangehouden.   

De voor- en nadelen van microdosing  

Het fenomeen van microdosing wordt pas sinds een paar jaar onderzocht en er is tot nu toe nog niet veel onderzoek naar gedaan. Het wordt verondersteld om neuroplasticiteit te bevorderen, stemming te verbeteren, creativiteit te vergroten en cognitieve flexibiliteit te verhogen. Bovendien wordt gedacht dat microdosering kan helpen bij het verminderen van symptomen van depressie, angststoornissen, posttraumatische stressstoornis (PTSS) en verslavingen.  

Een van de nadelen die wordt genoemd is dat het soms lastig is om de juiste dosering te vinden. Dit gebeurt voornamelijk bij mensen die zelf aan microdosing doen. Dit kan gevaarlijk zijn, omdat de effecten dan onverwachts veel heftiger kunnen zijn dan verwacht. Verder geven onderzoekers aan dat veelvuldig gebruik van psychedelische middelen schadelijk kunnen zijn voor het hart. Gebruik psychedelica altijd onder begeleiding van een professional.  

Hoe kan microdosing gebruikt worden in therapie?  

In de jaren 40 en 50 is er veel onderzoek gedaan naar de toepassing van psychedelica in therapie. Deze onderzoeken zijn van korte duur geweest, omdat hallucinerende drugs in de jaren 60 illegaal werden. Vanaf het begin van deze eeuw zijn de onderzoeken naar psychedelica als ondersteuning bij behandelingen weer opgepakt.  

De onderzoeken die worden uitgevoerd richten zich vooral op de rol van ketamine bij behandeling voor depressie en hoe MDMA kan helpen bij PTSS. Microdosing kan ook worden ingezet bij angststoornissen en verslavingsproblematiek. De resultaten van deze onderzoeken zijn vaak erg positief, maar nog te klein om duidelijke uitspraken te doen over het effect van microdosing. 

Het microdoseren van ketamine kan helpen bij mensen met persisterende depressie. De effecten van de psychedelica zijn vaak erg snel voelbaar, maar blijven maar een aantal dagen voelbaar. Om deze reden wordt microdosing vaak gecombineerd met andere vormen van therapie of medicatie. Psilocybine kan ook worden ingezet bij de behandeling van persisterende depressie. Dit wordt vaak gecombineerd met Cognitieve gedragstherapie of Psychotherapie.  

Een andere stoornis waar microdosing kan worden ingezet is PTSS. Kleine doseringen van MDMA in combinatie met Psychotherapie kunnen helpen om de symptomen van PTSS te verminderen.  

Belangrijk om te vermelden is dat microdosing met enkele risico's gepaard gaan. Ondanks dat de kans op verslaving klein is, kan er wel een steeds grotere dosis nodig zijn om hetzelfde effect te voelen. Het advies is om uitvoerig onderzoek te doen naar de bijwerkingen van verschillende psychedelica, voordat je begint met microdosing.  

Psycholoog.nl biedt geen microdosing therapie. Wel kunnen we naar je verhaal luisteren en eventuele vragen beantwoorden. Wanneer je vragen hebt over welke therapieën het beste passen bij jou klachten kun je contact opnemen met ons aanmeldteam. Dit kan door middel van het inplannen van een adviesgesprek of door direct contact op te nemen met ons.  

Meer blogs lezen? Ga terug naar het overzicht. 

Wil je meer weten? Lees meer over dit onderwerp in onze artikelen

Psychische comorbiditeit: wat is het?

(24-4-2024)

Veel stoornissen kunnen op elkaar lijken, tegelijk voorkomen of hebben overlap van symptomen. Lees hier wat comorbiditeit betekent voor de diagnose en behandeli… Lees verder

Meerdimensionaal evalueren om negatieve opvattingen te nuanceren

(19-4-2024)

Hoewel het wel zo lijkt, zijn de opvattingen die we hebben over onszelf niet altijd juist. Lees hier hoe je meer nuance kunt aanbrengen in de negatieve opvattin… Lees verder

Wensdenken: zijn angstige en onzekere mensen optimistischer?

(19-4-2024)

Onzekere en angstige mensen zijn vaak optimistischer door het zogenaamde wensdenken. wat is het? En wat betekent het? Lees verder

Wat is de kracht van nieuwsgierigheid?

(18-4-2024)

Lees hier meer over de zoektocht naar het onbekende. Lees verder