Zelfvertrouwen is iets wat de meeste mensen graag willen hebben. Toch zijn er veel mensen die zich vaak onzeker voelen. Wat maakt dat we ons soms zeker voelen en soms juist onzeker? Hoe komt het dat mensen onderling zo kunnen verschillen in hun zelfvertrouwen? En is er ook een manier waarop we ons zelfvertrouwen kunnen vergroten?  

Wat wordt er eigenlijk bedoeld met zelfvertrouwen?  

Zelfvertrouwen wordt omschreven als de mate waarin we in onszelf geloven en vertrouwen in ons eigen kunnen. Zelfvertrouwen bestaat uit drie verschillende aspecten: vertrouwen in eigen prestaties, vasthoudendheid en zelfbewustzijn.  

  • Met vertrouwen in eigen prestaties wordt bedoeld dat je erop vertrouwt een gewenste uitkomst in een bepaalde situatie te behalen. 
  • Bij vasthoudendheid kan gedacht worden aan veerkracht en volharding om een gewenst resultaat te behalen. 
  • Zelfbewustzijn is noodzakelijk voor zelfregulatie. Deze zelfregulatie zorgt ervoor dat je beter aanvoelt wanneer je hulp nodig hebt en helpt je om goed om te gaan met wisselende situaties. Daarnaast zijn intuïtie en een onderbuikgevoel ook onderdeel van zelfbewustzijn. Door het koesteren en stimuleren van deze aspecten kan het zelfvertrouwen worden vergroot.  

Een hoge mate van zelfvertrouwen kan de persoonlijke groei en zelfontplooiing stimuleren. Mensen met een hoge mate van zelfvertrouwen laten hun keuzes en plannen minder afhangen van het oordeel van anderen. Daarnaast zijn deze mensen eerder geneigd om nieuwe uitdagingen aan te gaan. Ook zijn mensen met veel zelfvertrouwen weerbaarder voor tegenslagen. Dit komt omdat ze erin geloven dat ze goed met tegenslagen om kunnen gaan.   

Hoe wordt onze mate van zelfvertrouwen bepaald?  

De mate van zelfvertrouwen wordt al in de kinderjaren bepaald. Hoe je zelfvertrouwen zich vormt heeft zowel met je persoonlijkheid als de omgeving te maken waarin je opgroeit. Iemand die meer verlegen is heeft ook eerder minder zelfvertrouwen dan iemand die het niet vervelend vindt om in de belangstelling te staan.  

Daarnaast is de omgeving waarin je opgroeit belangrijk. Mensen die opgroeien met ouders die bijvoorbeeld erg kritisch zijn zullen zichzelf ook eerder bekritiseren. Ook mensen die gepest zijn houden er vaak een slecht zelfvertrouwen aan over. 

Hoe vergroten we dan ons zelfvertrouwen?  

Ondanks dat zelfvertrouwen voor een gedeelte is ontstaan vanuit je persoonlijkheid, zijn er toch een aantal tips die je kunt toepassen om je zelfvertrouwen te vergroten:  

  • Leg je jezelf niet te veel eisen op. Verwacht niet altijd het maximale van jezelf. Ben je erg veeleisend? Onderzoek dan eens waardoor dat komt en probeer een meer accepterende houding richting jezelf te ontwikkelen en meer te nuanceren.  
  • Focus óók op je successen en niet alleen op de dingen die niet goed gaan. Probeer de dingen die niet goed gaan wat te relativeren. Is het echt zo erg? Houd bijvoorbeeld een positief dagboek bij waarin je dagelijks alleen noteert wat er goed is gegaan.  
  • Weet ook wat je goede eigenschappen zijn. Sommige mensen zijn zo gericht op hun slechtere eigenschappen dat ze soms vergeten dat ze ook een heleboel goede eigenschappen hebben. Zorg ervoor dat hierin een balans is. Vraag je omgeving eens hoe zij jou eigenlijk zien.  
  • Accepteer en luister naar de feedback van anderen, maar absorbeer het niet. Het is vaak geen totale afwijzing van jouw persoon, maar slechts gericht op één specifiek en klein aspect van iets wat je hebt gedaan. Zie het als een kans om te leren. Overigens mag je het er natuurlijk ook mee oneens zijn.  
  • Ontvang ook de complimenten die je krijgt. Doe het niet gelijk af als onnodig of overdreven. Probeer de ander te bedanken zonder het compliment te bagatelliseren. Laat naderhand even op je inwerken hoe dit compliment voor je voelt.  

 

Weinig zelfvertrouwen en een laag zelfbeeld kunnen een grote invloed hebben op je dagelijks leven. Het kan je sociale relaties en je stemming beïnvloeden. Heb jij behoefte aan een gesprek met een psycholoog? Plan een gratis adviesgesprek of neem direct contact met ons op en ons aanmeldteam bespreekt met jou de mogelijkheden.   

 

Wil je meer weten? Lees meer over dit onderwerp in onze artikelen

Zelfliefde in de praktijk: dagelijkse gewoontes voor een positieve zelfrelatie

(19-6-2024)

Zelfliefde is een belangrijk onderdeel van onze ontwikkeling en onze mentale gezondheid. Maar hoe pas je dit toe in de praktijk? Lees hier meer! Lees verder

Ik ben op zoek naar mentale ondersteuning; wat zijn de mogelijkheden?

(7-6-2024)

Het is belangrijk dat je de stap zet om hulp te zoeken als je die nodig hebt. In deze blog bespreken we de verschillende mogelijkheden voor psychische hulp. Lees verder

Psycholoog Eline vertelt over de Week van de Mentale Gezondheid

(5-6-2024)

Deze week (van 3 tot en met 8 juni) is het de Week van de Mentale Gezondheid. Wat houdt dit in en waarom is het belangrijk? Lees er meer over in deze blog. Lees verder

Het biopsychosociaal model om mentale klachten in kaart te brengen

(3-6-2024)

Het biopsychosociaal model kijkt vanuit drie verschillende perspectieven naar jouw klachten, om zo de best passende behandeling samen te stellen. Lees verder