Hypnotherapie is een vorm van hypnose, ofwel een diepe staat van focus en concentratie, die wordt uitgevoerd onder begeleiding van een ervaren psycholoog of therapeut. In deze staat kunnen cliënten hun aandacht volledig inwaards keren. Dit kan hen helpen om veranderingen toe te passen in hun leven. Deze staat kun je het meest vergelijken met jezelf compleet verliezen in een boek, film of zelfs in je eigen gedachten.

Wanneer kan hypnotherapie worden toegepast?

Hypnotherapie is geen op zichzelf staande vorm van therapie, en wordt altijd gebruikt in combinatie met andere vormen van therapie of medische behandeling. Het kan bijvoorbeeld gecombineerd worden met EMDR of cognitieve gedragstherapie. Hypnotherapie wordt vooral gebruikt in het afleren van ongewenste gewoontes, zoals roken, overeten of andere ongewenste gedragingen. Daarnaast is het ook effectief gebleken bij het verlichten van angst, verbeteren van slaap en zelfs bij sommige spijsverteringsproblemen. Wel is het belangrijk om te onthouden dat hypnotherapie niet geschikt is voor de behandeling van ernstigere psychische stoornissen, zoals psychoses of heftige depressies.

Hoe werkt hypnotherapie?

Hoewel er verschillende technieken zijn wordt hypnotherapie vrijwel altijd toegepast in een rustige, kalmerende setting. De therapeut zal je vervolgens begeleiden totdat je je in een relaxte, gefocuste staat bevindt. Daarna zal de therapeut je helpen om na te denken over situaties die je hebt meegemaakt en positieve manieren te bedenken om je gedrag te veranderen.

Soms wordt hypnotherapie verward met hypnose. Dit is niet echter niet hetzelfde. Hypnose heeft als doel om een publiek te entertainen, door een persoon gekke dingen te laten doen door diegene in een staat van trance te brengen. Dit gebeurt niet bij hypnotherapie. Je hebt bij deze vorm van therapie zelf de controle over je acties en de therapeut helpt je om in een ontspannen staat te raken. 

De achterliggende gedachte van hypnotherapie is dat het je helpt om positieve suggesties beter te implementeren, omdat het onbewuste deel van je brein hier meer open voor staat.

Voor wie is hypnotherapie geschikt?

Hypnotherapie is een vorm van therapie waar veel over gediscussieerd wordt. Niet iedereen staat hiervoor open. Zoals bij alle vormen van therapie kan de effectiviteit van hypnotherapie verschillen per persoon. Sommige mensen zijn nu eenmaal makkelijker onder hypnose te brengen dan anderen.

Bij Psycholoog.nl bieden we geen hypnotherapie. Je volgt bij Psycholoog.nl online je sessies, zodat jij hulp kan krijgen waar je maar wil! Meer lezen over onze werkwijze? Klik dan hier. Je kunt vrijblijvend contact met ons opnemen om je vragen of klachten te bespreken. Dit kan door middel van het inplannen van een adviesgesprek of door direct contact op te nemen met ons.  

Meer blogs lezen? Ga terug naar het overzicht.

Wil je meer weten? Lees meer over dit onderwerp in onze artikelen

MDMA in behandelingen: een nieuwe benadering van therapie

(13-6-2024)

Ontdek de wetenschappelijke inzichten en mogelijkheden van MDMA in de geestelijke gezondheidszorg. Lees verder

Het biopsychosociaal model om mentale klachten in kaart te brengen

(3-6-2024)

Het biopsychosociaal model kijkt vanuit drie verschillende perspectieven naar jouw klachten, om zo de best passende behandeling samen te stellen. Lees verder

De toekomst van de gezondheidszorg: de kracht van E-Health

(31-5-2024)

E-health: de toekomst van toegankelijke en efficiënte gezondheidszorg. Lees verder

De rol van geur in de mentale gezondheidswereld: aromatherapie

(28-5-2024)

Aromatherapie, waarbij essentiële oliën worden ingeademd of op de huid worden aangebracht, kan positieve effecten hebben op zowel lichamelijk als mentaal welzij… Lees verder