Ervaringen uit onze jeugd kunnen ons ons hele leven bijblijven. Ze kunnen ons achtervolgen en op veel verschillende manieren beïnvloeden. Deze ervaringen kunnen variëren van verwaarlozing, misbruik en het verliezen van een belangrijk persoon. De ervaringen uit onze jeugd kunnen diepgaande sporen nalaten, en soms komen de gevolgen van deze gebeurtenissen pas naar voren wanneer wij volwassen zijn.  

Wat is jeugdtrauma?

Jeugdtrauma is een trauma dat is ontstaan in de kindertijd. Deze ervaringen kunnen zowel fysiek als emotioneel van aard zijn en omvatten emotionele verwaarlozing, lichamelijke mishandeling, seksueel misbruik, emotioneel misbruik (bv. gekleineerd worden) en affectieve verwaarlozing (bv. geen liefde en warmte krijgen van je ouders of andere verzorgers).

Het kan zijn dat je in je jeugd een tekort hebt gehad aan bepaalde basisbehoeften, die nodig zijn voor een gezonde en veilige ontwikkeling. Voorbeelden van belangrijke basisbehoeften volgens de schematherapie zijn: een veilige band met andere mensen, onafhankelijkheid en zelfstandigheid, vrijheid, spontaniteit, spel en plezier en realistische grenzen.

Op welke manieren kan jeugdtrauma zich uitten?

Mensen denken vaak aan de diagnose PTSS, wanneer ze aan trauma denken. Het kan inderdaad zijn dat je door je ervaringen uit je jeugd complexe PTSS ontwikkelt. Complexe trauma kan naar voren als gevolg van een opeenstapeling van meerdere traumatische gebeurtenissen. Je kan hierdoor moeite hebben met het omgaan met emoties en problemen ondervinden in interpersoonlijke relaties.

Jeugdtrauma kan zich ook uiten in andere vormen van psychische klachten, zoals: angsten, somberheidsklachten, emotieregulatie problemen, hechtingsproblemen, dissociatie, verslaving, negatief zelfbeeld, interpersoonlijke problemen en meer.

Kernovertuigingen en Jeugdtrauma

Kernovertuigingen zijn diepgewortelde opvattingen die je hebt over jezelf en de wereld om je heen. Je ontwikkelt deze kernovertuigingen onder andere door ervaringen die hebben plaatsgevonden uit je jeugd. Het kan zijn dat in je jeugd je ouders er weinig voor je zijn geweest of belangrijke mensen je hebben verlaten. Als gevolg kan je bijvoorbeeld een kernovertuiging hebben ontwikkeld: ‘Ik word altijd verlaten, afgewezen of in de steek gelaten’.

De negatieve kernovertuigingen zijn niet waar, maar kunnen erg diepgeworteld zijn. Hierdoor hebben kernopvattingen ook een grote invloed op je waarnemingen over de realiteit. Ze kunnen je leiden als een soort kompas en vormen je gedachten patronen, de betekenis die je geeft aan gebeurtenissen, en beslissingen. Je zoekt vaak informatie om deze kernovertuigingen te bevestigen, waardoor ze juist sterker worden.  

Hoe kan je jeugdtrauma verwerken?

Het is belangrijk om de ervaringen uit je verleden te verwerken. Vooral als je veel last ervaart van deze gebeurtenissen of je herkent dat je in bepaalde vervelende patronen vast blijft zitten. Aangezien de traumatische ervaringen sterk kunnen variëren tussen individuen, is het essentieel om op zoek te gaan naar de passende vormen van ondersteuning en begeleiding om deze trauma’s te verwerken.

Het kan zijn dat Psycholoog.nl hulp kan bieden met bepaalde klachten en minder complexe en ernstige ervaringen, maar het kan ook zijn dat wij het toch beter vinden dat je hulp vindt op een plek waar je beter geholpen kan worden. Dit kunnen we bepalen in het adviesgesprek. Plan een gratis adviesgesprek of neem contact op om de mogelijkheden te bespreken! 

Meer blogs lezen? Ga dan terug naar het overzicht.

Wil je meer weten? Lees meer over dit onderwerp in onze artikelen

De rol van sociale cognitie in de psychologie

(29-11-2024)

In deze blog bespreken we sociale cognitie. Leer hoe deze vaardigheid zich ontwikkelt, welke stoornissen het kunnen beïnvloeden, en waarom sociale cognitie bela… Lees verder

Trauma-Informed Care (TIC)

(26-11-2024)

Ontdek hoe een trauma-geïnformeerde benadering helpt bij het creëren van veilige en ondersteunende omgevingen, gericht op herstel, empowerment en samenwerking.… Lees verder

Hoe therapie je kan helpen om jezelf beter te begrijpen

(12-11-2024)

Een psycholoog kan je helpen om meer inzicht te krijgen in je gedrag en gevoelens. Lees er hier meer over! Lees verder

De Kracht van Verhalen: Narratieve Therapie

(1-1-0001)

Het kan helpen om je verhalen te delen, dan wel met sociale contact of met een psycholoog. Lees hieronder meer over narratieve therapie. Lees verder