Cyclothyme stoornis, ook bekend als cyclothymie, is een stemmingsstoornis gekenmerkt door chronische schommelingen in stemming die periodes van milde depressie en hypomanie omvatten. Het wordt beschouwd als een mildere vorm van bipolaire stoornis.

Wat zijn de kernpunten?

Hier zijn enkele kernpunten om te begrijpen en te leven met cyclothymie:

 1. Schommelingen in stemming: Cyclothymie kenmerkt zich door regelmatige stemmingswisselingen, variërend van milde depressieve symptomen tot lichte hypomanie. Het is belangrijk om deze cycli te herkennen en te begrijpen.
 2. Zelfbewustzijn als kompas: Zelfobservatie is cruciaal. Mensen met cyclothymie moeten leren hun stemmingen te observeren, te herkennen en te begrijpen. Dit geldt niet alleen voor henzelf maar ook voor hun naasten.
 3. Behandeling: Therapie en medicatie: Het omgaan met cyclothymie omvat vaak een combinatie van therapie en medicatie. Therapie helpt bij het ontwikkelen van copingmechanismen, terwijl medicatie gericht is op het stabiliseren van de stemmingen. Het vinden van de juiste aanpak kan een individueel proces zijn.
 4. Complexiteit begrijpen: Voor buitenstaanders kan het moeilijk zijn de complexiteit van cyclothymie te begrijpen. Het is geen stoornis die schreeuwt om aandacht, eerder een onder de oppervlakte aanwezige zachte stem. Bewustwording en educatie zijn cruciaal om stigma's te verminderen.
 5. Leven met veerkracht: Leven met cyclothymie betekent continu bezig zijn met terugveren uit periodes van milde depressies en hypomanie. Het vergt veerkracht, zelfcompassie en de steun van vrienden en familie. Dit proces vereist acceptatie, waarbij het uiteindelijke doel is om een gezonde balans te vinden.
 6. Collectieve inspanning: In een wereld waar mentale gezondheid steeds meer erkenning krijgt, is het tijd om ook de nuances van aandoeningen zoals cyclothymie te begrijpen en te omarmen. Het is niet alleen een persoonlijke strijd, maar een collectieve inspanning om begrip en compassie te verspreiden.

Wat zijn de symptomen

Tijdens hypomane episodes kan een persoon verscheidene symptomen ervaren. Voorbeelden hiervan zijn:

 • Verhoogde energie
 • Spraakzaamheid
 • Impulsiviteit
 • Verhoogde zelfwaardering
 • Verminderde behoefte aan slaap vertonen

Milde depressieve periodes kunnen zich manifesteren als:

Leven met cyclothymie is een complex proces, en het begrijpen ervan vraagt om geduld en empathie. Door bewustwording te vergroten en te streven naar meer begrip, kunnen we samen bijdragen aan een wereld waarin de mensen met cyclothymie zich gesteund voelen op hun weg naar evenwicht en welzijn.

Merk je dat je na het lezen van deze blog jezelf herkent in bepaalde aspecten? Dan hebben we het bijvoorbeeld over klachten als verminderde interesse in activiteiten en vermoeidheid, maar ook verhoogde impulsiviteit. Dan raden wij je aan om contact met ons op te nemen. Bij Psycholoog.nl bieden we maatwerk en kijken we wat jij als individu nodig hebt. Je kan een adviesgesprek bij ons inplannen, of ons direct bereiken op 085 273 3339

Meer blogs lezen? Ga terug naar het overzicht

Wil je meer weten? Lees meer over dit onderwerp in onze artikelen

Brain fog: een ‘mist’ of ‘watten’ in je hoofd, wat betekent dat?

(29-2-2024)

Ontdek in deze blog wat je kunt doen als je last hebt van brain fog! Lees verder

Wat kan de natuur voor jouw mentale welzijn betekenen?

(23-2-2024)

Wat is ecotherapie en wat kan het voor jou betekenen? Lees verder

De psychologie achter roddelen: waarom doen we dit zo graag?

(26-2-2024)

Iedereen roddelt wel eens, maar wat is de functie daarvan? Lees verder

Wat doet trauma met je brein?

(21-2-2024)

Trauma beïnvloed iedereen verschillend. Lees in deze blog wat trauma kan doen met je brein! Lees verder