In de vakantie periode is de kans groot dat je er een tijdje tussenuit gaat. Tijdens de vakantie kun je gaan nadenken over je werk of je privé leven. Doe je wel waar je gelukkig van wordt? Ben je tevreden met je baan? En je privé leven? Dit zijn vragen die passen bij een alomvattende vraag; doe jij waar je echt gelukkig van wordt?

Het idee van hedonisme

Hedonisme is een term die duidt op het streven naar geluk op korte termijn. Iemand past zich snel aan op positieve en negatieve ervaringen. Dit is een verklaring waarom materiele bezittingen en successen slechts tijdelijk vreugde brengen, waar na we uiteindelijk weer relatief snel terugkeren naar ons basis niveau van geluk. Door deze kleine successen kan het voelen alsof je helemaal op je plek bent, zoals op je werk. Maar als je op vakantie gaat en er goed naar kijkt kunnen er ook andere dingen aan het licht komen.

De tegenhanger van hedonisme is het eudaimonisme, het streven naar geluk op lange termijn. Bij het eudaimonisme staat centraal dat je leeft naar je maximale potentiaal, alles uit het leven haalt wat erin zit en gedrag vertoont dat aansluit op jouw waarden en normen. Een leven leiden waarin je dicht bij jezelf blijft.

Tevreden met je baan

Hier zijn enkel aanwijzingen die erop kunnen wijzen dat je misschien niet op je plek bent bij je huidige baan:

  • Constante onrust: als je voortdurend onrustig of gestrest bent over je werk, kan dit een teken zijn dat je niet tevreden bent met wat je doet.
  • Gebrek aan motivatie: als je merkt dat je moeite hebt om jezelf te motiveren om naar je werk te gaan en je taken uit te voeren, kan dit wijzen op een gebrek aan tevredenheid.
  • Negatieve houding: voortdurend klagen over je werk en collega’s of taken is een teken dat je misschien niet tevreden bent met je huidige situatie.
  • Geen gevoel van prestatie: als je je werk voltooit maar geen gevoel van voldoening of prestatie ervaart, kan dit een teken zijn dat je niet op de juiste plek zit.’
  • Fysieke en mentale uitputting: voortdurende vermoeidheid, stress of zelfs fysieke symptomen als gevolg van werk gerelateerde stress kunnen indicaties zijn van ontevredenheid.

Het is belangrijk om deze signalen serieus te nemen en na te denken over wat je echt wil in een baan. Als je merkt dat je meerdere van deze tekenen ervaart, kan het tijd zijn om na te denken ver mogelijke veranderingen, zoals het zoeken naar een nieuwe baan, omscholing of het verkennen van andere carrièremogelijkheden die beter aansluiten bij je interesses en behoeften.

Als je je niet op je plek voelt in je huidige omgeving, kan dit zorgen voor negatieve gevoelens zoals stress en somberheid. Bij Psycholoog.nl luisteren we naar jouw verhaal. Heb je behoefte aan een gesprek met een psycholoog? Dan kun je contact met ons opnemen. Neem direct contact met ons op of plan een vrijblijvend adviesgesprek in om de mogelijkheden te bespreken. 

Meer blogs lezen? Klik dan hier.

Wil je meer weten? Lees meer over dit onderwerp in onze artikelen

Hoe kan lachtherapie ons welzijn beïnvloeden?

(26-4-2024)

Dat lachen gezond is weten de meeste mensen wel, maar wist je dat lachtherapie stress verminderend en emotie regulerend kan werken? Lees er hier meer over. Lees verder

De kracht van aanraking: hoe draagt dit bij aan het algehele welzijn?

(26-4-2024)

Uit recent onderzoek blijkt dat aanrakingen goed zijn voor het algehele welzijn. Zowel de lichamelijke als geestelijke gezondheid wordt verbeterd door een knuff… Lees verder

De taartpunttechniek bij cognitieve gedragstherapie

(25-4-2024)

Snel en onjuist conclusies trekken kan effect hebben op je zelfbeeld. Lees hier meer over hoe de taartpunttechniek je kan helpen! Lees verder

Therapeutische techniek: wat is cumulatieve kansberekening?

(25-4-2024)

mensen zijn niet goed in kansen inschatten en overschatten van een situatie. Lees hier hoe cumulatieve kansberekening kan helpen bij deze gedachtepatronen. Lees verder