In de afgelopen jaren is er veel veranderd in hoe we praten over mentale gezondheid. Waar het vroeger vaak een taboe was om over psychische problemen te spreken, lijkt dat nu steeds minder het geval te zijn. Deze verschuiving is een goede zaak, want het helpt stigma’s te doorbreken. Toch brengt deze openheid ook een keerzijde met zich mee.
Het risico van overanalyse
Het is belangrijk om te begrijpen dat veel gevoelens van stress, verdriet of onzekerheid volkomen normaal zijn in het leven. Iedereen heeft wel eens te maken met tegenslagen; of het nu gaat om een moeilijke werkperiode, relatieproblemen of de alledaagse stress van het leven. Het idee dat iedere tegenslag gelijkstaat aan een signaal om psychologische hulp te zoeken, kan leiden tot overanalyse van onze gevoelens. Deze toegenomen gevoeligheid voor mentale problemen zorgt ervoor dat we vaak twijfelen aan onze eigen veerkracht en denken dat we hulp nodig hebben, terwijl we misschien gewoon een moeilijke periode doormaken die voorbijgaat met wat tijd, geduld en zelfzorg.
De invloed van ‘onzinfluencers’
Een factor die dit effect versterkt, is de opkomst van zogenaamde ‘onzinfluencers’. Deze influencers, vaak actief op social media, geven adviezen over mentale gezondheid zonder daarvoor de nodige expertise of kennis in huis te hebben. Ze presenteren hun persoonlijke ervaringen als onderbouwde oplossingen voor mentale gezondheidsproblemen en creëren zo een beeld van mentale gezondheid als iets dat constant aandacht en zorg nodig heeft. Door onterecht zelfhulptechnieken of alternatieve benaderingen aan te bevelen, kunnen deze influencers onbewust bijdragen aan de onzekerheid over wanneer en hoe we hulp moeten zoeken.
Het gevaar ligt niet alleen in de verkeerde informatie die verspreid wordt, maar ook in het creëren van een cultuur waarin mensen denken dat zij voortdurend kwetsbaar zijn en constant moeten werken aan hun mentale gezondheid. Dit kan leiden tot een verhoogd gevoel van onrust en twijfel, zelfs bij mensen die geen serieuze psychische problemen ervaren.
De waarde van zelfzorg en eigen kracht
Het is natuurlijk belangrijk om te weten wanneer professionele hulp nodig is. Wanneer iemand zich voor langere tijd overweldigd voelt, geen uitweg meer ziet, of wanneer gevoelens van depressie of angst aanhouden, is psychologische ondersteuning een goede stap in het herstel. Echter, veel tegenslagen kunnen we ook zelf doorstaan, met steun van vrienden, familie of door middel van gezonde coping strategieën zoals sporten, meditatie of ontspanningstechnieken.
Het gesprek over mentale gezondheid mag niet stoppen bij het taboe doorbreken. Het is van belang dat we ook leren om een balans te vinden tussen het erkennen van wanneer hulp nodig is en wanneer we met onze eigen kracht verder kunnen. De sleutel is het vinden van de juiste balans tussen openheid, zelfzorg en het herkennen van wanneer professionele hulp écht nodig is.
Bij Psycholoog.nl staan we klaar om te helpen wanneer dat nodig is. Neem vrijblijvend contact op met ons adviesteam, dan bespreken we of mentale ondersteuning jou kan helpen. Dit kan door een adviesgesprek in te plannen op onze website, of door direct contact op te nemen met 085 273 3339.
Meer blogs lezen? Ga terug naar het overzicht.