Het welzijn van je werknemers staat natuurlijk voorop. Daarnaast kunnen de kosten die veroorzaakt worden door verzuim hoog oplopen. Daarom is het van belang om er als werkgever achter te komen wat de voornaamste redenen zijn hiervoor. In het vervolg kan er dan preventief gehandeld worden om toekomstig verzuim te voorkomen. Wanneer het verzuim wordt veroorzaakt door psychische klachten noemen we dit psychisch verzuim.
Psychische aandoeningen
De psychische aandoeningen die werknemers kunnen ervaren lopen erg uiteen en verschillen per situatie. Echter noemt het Trimbos Instituut de volgende vier aandoeningen als meest voorkomend op de werkvloer:
- Stress en burn-out.
- Angststoornissen zoals paniek en sociale fobie.
- Middelenstoornis zoals problematisch alcohol- en drugsgebruik.
- Stemmingsstoornissen zoals depressieve en bipolaire stoornis.
Deze aandoeningen uiten zich bij werknemers in klachten zoals slaapproblemen, overmatige stress en piekeren. De klachten komen zowel bij vrouwen als mannen voor. Ook vormt het hebben van (jonge) kinderen en samenwonen een risico voor het ontstaan van psychisch verzuim.
De psychische klachten kunnen ook op den duur leiden tot fysieke klachten. Zodra een werknemer uitvalt vanwege fysieke problemen, is het dus mogelijk dat deze zijn ontstaan door onderliggend psychisch leed. Het herkennen van mentale problemen is de eerste stap in het voorkomen van psychisch verzuim. Op tijd deze klachten signaleren en de desbetreffende werknemer serieus nemen is hierbij belangrijk.
Preventief handelen
Om preventief te handelen kan je als werkgever focussen op de volgende maatregelen:
- Bevorder het werkplezier van jouw medewerkers. Zorg voor voldoende ontspanning bij werknemers. Denk aan pauzes, werk gerelateerde uitjes of borrels. Ook werkt het uitspreken van waardering mee aan het werkplezier.
- Bied een luisterend oor aan voor medewerkers. Zodra er altijd een mogelijkheid is voor jouw werknemers om een luisterend oor op te zoeken, zullen zij tijdig aan de bel kunnen trekken. De stap wordt dan ook verkleind om mentale problemen in een vroeg stadium te benoemen.
- Zorg voor een gebalanceerde werkdruk. Verminder stress onder medewerkers. Houd veranderingen bij jouw werknemers in de gaten. Weet je bijvoorbeeld dat een werknemer door een scheiding heen gaat? Of merk je verschil in gedrag op de werkvloer? Bied dan een luisterend oor aan. Houd hierbij wederom wel de privacy van werknemers in acht.
Rol als werkgever
Wat kan je als werkgever doen zodra je de mentale problemen signaleert en herkent bij een werknemer? Allereerst is het van belang om in gesprek te gaan met de desbetreffende werknemer. Vraag hierbij waar de problemen vandaan komen op werkgebied (houd wel rekening met privacy) en vraag wat jij als werkgever daarin kan betekenen. Dit kan bijvoorbeeld zijn dat de medewerker door een aantal aanpassingen gedeeltelijk kan blijven werken. Daarnaast kan je professionele hulp aanbieden. Deze hulp zal dan gefocust zijn op hoe de medewerker terug kan keren op de werkvloer.
Bij psycholoog.nl bieden wij online psychische hulp aan jouw werknemers door middel van videobel gesprekken. Dit biedt flexibiliteit en bespaart reistijd. Er is bij ons altijd ruimte voor maatwerk. We kijken welke aanpak het beste aansluit. Hierbij baseren we ons op evidence-based methoden, zoals cognitieve gedragstherapie. We zorgen ervoor dat jouw werknemer al binnen een week kennismaakt met een deskundige psycholoog. Onze psychologen helpen jouw werknemer om in 5-15 sessies meer inzicht te krijgen en weerbaarder te worden. Plan vrijblijvend een gratis adviesgesprek in of neem contact met ons op om de mogelijkheden te bespreken.
Meer blogs lezen? Ga terug naar het overzicht.
Bronnen:
Feiten, cijfers en trends over mentale gezondheid op het werk - Trimbos-instituut