In de vorige blog heb je kunnen lezen over acceptatie. Dat is een onderdeel van ACT. Acceptance and Commitment Therapy (ACT) richt zich op zes kernprocessen/-vaardigheden die zijn ontworpen om je te helpen een betekenisvoller en mogelijk meer vervullend leven te leiden. Een ander onderdeel van ACT is het hier en nu. In deze blog bespreken we wat het betekent om in het hier en nu te leven, waarom het belangrijk is en hoe je dit kunt integreren in je dagelijks leven.

Wat betekent het onderdeel hier en nu?

Leven in het hier en nu houdt in dat je je volledig bewust bent van en aandacht hebt voor het huidige moment, zonder te verdwalen in gedachten over het verleden of zorgen over de toekomst. Het gaat om het ervaren van je omgeving, je emoties, en je gedachten zoals ze op dit moment zijn, zonder oordeel of afleiding.

Waarom is het belangrijk om in het hier en nu te leven?

Veel van de stress en angst die je ervaart, komt voort uit zorgen over de toekomst of ervaringen uit het verleden. Door te focussen op het huidige moment, kun je deze negatieve gedachtenpatronen doorbreken. Aanwezig zijn in het moment helpt je daarnaast om een diepere verbinding te maken met anderen. Je bent beter in staat om te luisteren en te reageren op de behoeften van je vrienden en familie. Door tot slot volledig gefocust te zijn op de taak die voor je ligt, kun je efficiënter en effectiever werken, wat leidt tot betere resultaten en een betere werk-privébalans.

Hoe werkt het hier en nu in ACT?

In ACT wordt het leven in het hier en nu vaak bereikt door mindfulness-oefeningen te doen en andere technieken die helpen om terug te keren naar het huidige moment. Deze oefeningen kunnen je helpen om gedachten en gevoelens te observeren zonder erin meegezogen te worden. Onderstaand vind je een paar van deze oefeningen.

  • Doe een mindfulness-meditatie. Richt je aandacht op je ademhaling. Observeer hoe de lucht in en uit je lichaam stroomt zonder te proberen je ademhaling te veranderen. Als je merkt dat je gedachten afdwalen, breng je aandacht dan rustig terug naar je ademhaling.
  • Doe een bodyscan. Liggend of zittend richt je je aandacht op verschillende delen van je lichaam, van je tenen tot je hoofd. Observeer de sensaties zonder oordeel of poging om iets te veranderen.
  • Observeer je gedachten en gevoelens. Stel jezelf open voor je gedachten en gevoelens zoals ze zijn in het huidige moment. Merk op wat er gebeurt zonder oordeel of behoefte om iets te veranderen. Laat je gedachten komen en gaan als wolken die voorbijdrijven.

Hoe ga je aan de slag met het hier en nu?

  1. Herkennen van afleiding. De eerste stap naar leven in het hier en nu is het herkennen van de momenten wanneer je afgeleid bent. Dit kan zijn door zorgen of gedachten over de toekomst, over het verleden of simpelweg door externe afleidingen zoals je telefoon of sociale media.
  2. Terugkeren naar het moment. Wanneer je merkt dat je afgeleid bent, breng je aandacht dan rustig terug naar het huidige moment. Dit kan door je te richten op je ademhaling, de geluiden om je heen of de fysieke sensaties in je lichaam.
  3. Regelmatige oefening. Net als elke andere vaardigheid, vereist het leven in het hier en nu regelmatige oefening. Plan dagelijkse mindfulness-momenten in, of dit nu een paar minuten meditatie is of simpelweg een bewuste wandeling in de natuur.

Voorbeelden van het hier en nu

Bij het doen van dagelijkse activiteiten zoals afwassen, eten of wandelen, richt je je volledig op de ervaring. Let op de geuren, smaken, geluiden en sensaties zonder afgeleid te worden door gedachten over wat je daarna moet doen.

Wanneer je met iemand praat, geef dan je volledige aandacht aan het gesprek. Luister echt naar wat de ander zegt zonder te denken aan je antwoord of aan andere zaken. Dit versterkt je verbinding met anderen en verbetert je relaties.

Conclusie

Leven in het hier en nu is een belangrijke vaardigheid binnen ACT die kan leiden tot minder stress en diepere verbindingen met anderen. Door regelmatige mindfulness-oefeningen te integreren in je dagelijkse routine, kun je leren om volledig aanwezig te zijn en meer te genieten van het huidige moment.

Hoe vaak ben jij echt aanwezig in het huidige moment? Welke stappen kun je nemen om meer in het hier en nu te leven?

Bekijk hier wat Psycholoog.nl voor jou kan betekenen. Heb je vragen? Neem gerust contact op met ons aanmeldteam of plan vrijblijvend een gratis adviesgesprek in. 

Meer blogs lezen? Ga terug naar het overzicht

Wil je meer weten? Lees meer over dit onderwerp in onze artikelen

Wat zijn de psychologische voordelen van journaling?

(28-8-2024)

Ontdek hoe het bijhouden van een dagboek je mentale welzijn kan versterken. Lees verder

Psycholoog Eline vertelt: wat is toegewijd handelen (ACT)?

(22-8-2024)

In de blogserie over Acceptance and Commitment Therapy (ACT) leer je alles over deze therapievorm. Lees in deze laatste blog alles over toegewijd handelen. Lees verder

Tips: hoe beoefen je zelfcompassie?

(20-8-2024)

Leer jezelf met vriendelijkheid en begrip te behandelen, zelfs op de moeilijkste momenten. Lees verder

Minimalisme toepassen in je digitale leven: tips tegen online stress

(19-8-2024)

Hoe kan digitale minimalisme helpen tegen online stress? Lees verder