In het leven worden we voortdurend geconfronteerd met uitdagingen en onzekerheden. Van dagelijkse stress tot impactvolle levensgebeurtenissen. Het lijkt soms alsof we weinig controle hebben over wat er gebeurt. Toch is er een belangrijk aspect dat bijdraagt aan welzijn en geluk die vaak over het hoofd wordt gezien: het richten van je focus op de dingen waar je wél controle over hebt.

Controle

Controle gaat over de invloed die je hebt op bepaalde aspecten van je leven. Er zijn talloze dingen die buiten onze controle liggen, zoals het weer, het gedrag van andere mensen, of algemene gebeurtenissen. Daarentegen zijn er ook veel dingen waar we wél invloed op hebben, zoals onze reacties, houding en beslissingen. Door je te concentreren op deze aspecten, is het mogelijk om je veerkracht en tevredenheid aanzienlijk te verbeteren.

De cirkel van invloed

Deze controle is te begrijpen door middel van het volgende model: de "Cirkel van Invloed". Dit model verdeelt onze zorgen in twee cirkels: de 'Cirkel van Zorg' en de 'Cirkel van Invloed'. De eerste bevat alles waar we ons zorgen over maken, terwijl de Cirkel van Invloed juist de zaken omvat waar we daadwerkelijk iets aan kunnen doen. Hier hebben we invloed op, en dus controle. 

Het richten van je aandacht op de Cirkel van Invloed in plaats van de Cirkel van Zorg helpt om je energie efficiënter te gebruiken en stress te verminderen. Door je te concentreren op wat je kunt veranderen, vergroot je je gevoel van controle en empowerment.

Waar kan je controle over hebben?

Wat zijn dan precies de aspecten in je leven die vallen onder de 'Cirkel van Invloed'?

  1. Reacties en houding: Hoe je reageert op situaties is volledig binnen je controle. Je kunt kiezen om positief en realistisch te reageren, zelfs in uitdagende omstandigheden.

  2. Gedachten en overtuigingen: Wat je denkt en gelooft heeft een grote invloed op je leven. Door negatieve gedachten te vervangen door positieve en realistische overtuigingen, kun je je mentale welzijn verbeteren.

  3. Acties en beslissingen: De keuzes die je maakt, groot en klein, liggen binnen je controle. Door bewust te kiezen voor acties die in lijn zijn met je eigen waarden en de doelen die je wilt behalen, kan je een betekenisvoller leven leiden.

Tips

Met de onderstaande tips kan jij ervoor zorgen dat je de focus legt op aspecten die binnen je eigen control liggen. 

  • Mindfulness en meditatie: Deze technieken kunnen helpen om je gedachten te kalmeren en je bewust te maken van het huidige moment, waardoor je beter kunt reageren op situaties.

  • Dankbaarheid: Door je te concentreren op de dingen waar je dankbaar voor bent, verschuif je je focus van wat er ontbreekt naar wat er goed gaat in je leven.

  • Doelen stellen: Stel realistische en haalbare doelen die binnen je controle liggen. Dit geeft richting en motivatie aan je acties.

  • Zelfzorg: Zorg goed voor jezelf door voldoende te slapen, gezond te eten en regelmatig te bewegen. Dit helpt om stress te verminderen en je energieniveau op peil te houden.

Het is verleidelijk om je zorgen te maken over de vele dingen waar je geen controle over hebt. Echter, door je te richten op wat je wél kunt beheersen, kun je je leven aanzienlijk verbeteren. Je reacties, gedachten, en acties zijn aspecten die je kunt gebruiken om positiever, veerkrachtiger en tevredener te zijn. Door je focus te verleggen naar de Cirkel van Invloed, kun je een gezonder en gelukkiger leven leiden.

Bij Psycholoog.nl kunnen we je helpen om meer controle te krijgen over jouw leven. Heb je behoefte aan een gesprek plan dan een gratis adviesgesprek in of neem direct contact op met ons aanmeld- en adviesteam om de mogelijkheden te bespreken.

Meer blogs lezen? Ga terug naar het overzicht 

 

Bronnen:

Covey, S. R. (1991). The 7 habits of highly effective people. New York: Simon & Schuster.

Wil je meer weten? Lees meer over dit onderwerp in onze artikelen

Zomereenzaamheid: tips om dit tegen te gaan

(12-7-2024)

Zomereenzaamheid kan voorkomen wanneer je geen aansluiting wilt of kunt vinden in de zomerperiode. Lees verder

Psycholoog Eline vertelt: wat is defusie?

(12-7-2024)

In de blogserie over Acceptance and Commitment Therapy (ACT) leer je alles over deze therapievorm. Lees in deze tweede blog alles over defusie. Lees verder

Effectief leren omgaan met je emoties

(1-7-2024)

De juiste emotie benoemen, erkennen en delen kan soms best lastig zijn. Lees in deze blog meer over hoe je effectief om kan gaan met je emoties. Lees verder

Saamhorigheid: met z'n allen juichen voor oranje

(25-6-2024)

Het EK zorgt voor verbintenis, hoe beïnvloed dit de mentale gezondheid? Lees verder