Schematherapie is een vorm van therapie die vooral vaak wordt ingezet bij de behandeling van persoonlijkheidsstoornissen. Echter is deze vorm van therapie in recent onderzoek ook effectief gebleken bij de behandeling van bijvoorbeeld depressies en angststoornissen. Hierdoor wordt schematherapie steeds meer ingezet, maar wat houdt het precies in?

Wat is schematherapie?

Schematherapie is een combinatie van elementen uit de cognitieve gedragstherapie (CGT), theorieën van hechtingsstijlen en andere therapieën. Het belangrijkste idee achter schematherapie is dat iedereen vanaf hun geboorte bepaalde (emotionele) behoeften heeft. Bij emotionele behoeften kun je denken aan bijvoorbeeld geborgenheid, affectie, aandacht, zorg of serieus genomen worden. Wanneer hier je hier door je ouders of opvoeders niet voldoende in wordt voorzien, kun je negatieve patronen ontwikkelen over jezelf of je omgeving. Als jouw ouders bijvoorbeeld weinig affectie toonden naar jou toe als kind, is de kans aanwezig dat jij het zelf ook moeilijk vindt om affectie te geven of te ontvangen. De groepen gedachtes die hiermee gepaard gaan noemen we schema’s.

Hoe verander ik een schema?

Een niet-helpend schema kan bijvoorbeeld zijn dat je denkt dat je afgewezen zult worden als je affectie toont, of dat je het niet verdient om affectie te krijgen. Hierdoor zul je bepaalde verdedigingsstrategieën ontwikkelen. Je kunt bijvoorbeeld bindingsangst of verlatingsangst ontwikkelen.

Om een schema te veranderen wordt schematherapie ingezet. Het veranderen van een schema gaat vaak gepaard met moeilijkheden en zal in sommige gevallen lang duren. Bij schematherapie ligt er een grote nadruk op de rol van de therapeut. Deze zal gedeeltelijk de rol van je ouders overnemen, waarbij aan jouw emotionele behoeften voldaan zal worden.

Meer weten over schematherapie of ben jij op zoek naar een psycholoog of coach? Neem dan contact op met ons aanmeldteam of plan een gratis adviesgesprek in! 

Meer blogs lezen? Ga terug naar het overzicht. 

Wil je meer weten? Lees meer over dit onderwerp in onze artikelen

Veelvoorkomende misvattingen over online therapie

(18-6-2024)

Er worden nog steeds een aantal vraagtekens gezet achter deze vorm van geestelijke hulpverlening. In deze blog bespreken we de meest voorkomende misvattingen. Lees verder

Insomnia: oorzaak en symptoom van verschillende mentale stoornissen

(14-6-2024)

In deze blog bespreken we de wederzijdse relatie tussen insomnia en psychopathologie, de onderliggende mechanismen en de behandelingsopties. Lees verder

MDMA in behandelingen: een nieuwe benadering van therapie

(13-6-2024)

Ontdek de wetenschappelijke inzichten en mogelijkheden van MDMA in de geestelijke gezondheidszorg. Lees verder

Het biopsychosociaal model om mentale klachten in kaart te brengen

(3-6-2024)

Het biopsychosociaal model kijkt vanuit drie verschillende perspectieven naar jouw klachten, om zo de best passende behandeling samen te stellen. Lees verder