Separatieangst is een veelvoorkomende angststoornis die zowel bij kinderen als bij volwassenen kan voorkomen. Het kan een uitdagende en emotionele ervaring zijn voor degenen die eraan lijden, evenals hun geliefden en familieleden. 

Wat is separatieangst? 

Separatieangst is een psychische aandoening die wordt gekenmerkt door een overmatige angst of bezorgdheid over het gescheiden worden van een belangrijke persoon of plaats. Het kan zich voordoen bij kinderen, die bijvoorbeeld angst hebben om gescheiden te worden van hun ouders of verzorgers, en bij volwassenen die zich angstig voelen wanneer ze gescheiden worden van hun partner, vrienden of zelfs hun huis. 

Symptomen van separatieangst 

De symptomen van separatieangst kunnen variëren van persoon tot persoon, maar enkele veel voorkomende symptomen zijn: 

 • Overmatige bezorgdheid of angst over het gescheiden worden van een belangrijke persoon of plaats 
 • Angst om alleen te zijn 
 • Nachtmerries of moeite hebben met slapen zonder de aanwezigheid van de belangrijke persoon of plaats 
 • Lichamelijke symptomen zoals hoofdpijn, maagpijn of misselijkheid 
 • Vermijdingsgedrag, zoals weigeren om naar school of werk te gaan, of het vermijden van activiteiten die het gescheiden worden van de belangrijke persoon of plaats met zich meebrengen. 

Behandeling van separatieangst

Er zijn verschillende behandelingen beschikbaar voor separatieangst, afhankelijk van de ernst van de symptomen. Enkele veelvoorkomende behandelingen zijn: 

 • Psychotherapie, zoals cognitieve gedragstherapie (CGT), kan helpen bij het identificeren en veranderen van negatieve gedachten en gedragspatronen die bijdragen aan de angstgevoelens. 
 • Medicatie, zoals antidepressiva, kunnen worden voorgeschreven om de symptomen van angst te verminderen. 
 • Oefeningen die gericht zijn op ontspanning en ademhaling, zoals meditatie of yoga, kunnen helpen bij het beheersen van de angstgevoelens. 

Tips voor het omgaan met separatieangst 

Als jij, of iemand die je kent, lijdt aan separatieangst, zijn er enkele stappen die je kunt nemen om ermee om te gaan: 

 • Creëer een routine die stabiliteit en veiligheid biedt, vooral als het gaat om kinderen die lijden aan separatieangst. 
 • Oefen het gescheiden zijn van de belangrijke persoon of plaats in kleine stappen en bouw het langzaam op. 
 • Vermijd het bevestigen van de angstgevoelens door bijvoorbeeld het vermijden van activiteiten die angst veroorzaken. Moedig in plaats daarvan positieve ervaringen en stappen vooruit aan. 
 • Zoek ondersteuning van vrienden, familieleden, en professionals om te helpen bij het omgaan met de angst en het ontwikkelen van een plan voor behandeling en beheersing 

 

Heb je vragen over separatieangst bij jouw kind of jouw partner? Of heb jij zelf last van separatieangst en wil je hier graag van af? Neem dan contact op met ons aanmeldteam of plan een gratis adviesgesprek in op onze website. Wij denken graag met je mee. 

Meer blogs lezen? Ga terug naar het overzicht

Wil je meer weten? Lees meer over dit onderwerp in onze artikelen

Wat is de impact van een miskraam op mentale gezondheid?

(14-5-2024)

Ontdek hoe een miskraam meer is dan een fysieke gebeurtenis en de diepgaande impact ervan op de mentale gezondheid. Lees verder

10 Tips: wat te doen tegen faalangst?

(13-5-2024)

Voel je de druk van aanstaande examens? Ontdek hier 10 waardevolle tips om faalangst te overwinnen en met vertrouwen je examens tegemoet te gaan. Lees verder

Wanneer verandert sporten van gezond naar ongezond?

(10-5-2024)

Hoewel sporten op zichzelf gezondheid, kan het ontwikkelen tot een ongezonde obsessie met negatieve gevolgen voor je mentale gesteldheid. Lees er hier meer over… Lees verder

7 tips bij rouw en verlies

(6-5-2024)

Rouw is een complex en vaak langdurig proces. In deze blog lees je een aantal tips die je hier wellicht bij kunnen helpen. Lees verder