In Nederland gebruiken ongeveer 14,1 miljoen mensen sociale media met een gemiddelde van 114 minuten per dag. Veel mensen onderschatten de gevolgen van dit intensieve gebruik. Zo kan je bijvoorbeeld een heel negatief zelfbeeld krijgen, verslaafd worden of een vertekend beeld van de realiteit krijgen. 

Jezelf vergelijken met anderen 

Wanneer je op sociale media aan het scrollen bent word je continu geprikkeld met informatie over anderen. Je kunt jezelf al snel gaan vergelijken met anderen, bijvoorbeeld op gebied van uiterlijk of de spullen die ze hebben wat kan zorgen voor een negatief zelfbeeld. Dit wordt ook wel het sociale rank mechanisme genoemd. Deze theorie stelt dat we een gevoel van competitie hebben in ons hoofd. Deze kan gaan over bezittingen maar bijvoorbeeld ook over aantrekkelijkheid. Wanneer je veel tijd op sociale media doorbrengt word je vaker dan normaal blootgesteld aan deze competitie. En als je deze dan in je hoofd niet hebt gewonnen kan dit je een vervelend gevoel geven. Gebeurt dit vaker, dan kan het een aanhoudende somberheid worden. 

Het werkt verslavend 

Wanneer wordt het gebruik van sociale media een verslaving? Hier zijn enkele voorbeelden waar je dat aan zou kunnen merken:  

  • Vaker op Facebook of Instagram actief zijn dan je zelf wilt 
  • Regelmatig aan je sociale media denken terwijl je niet online bent 
  • Boos of geïrriteerd reageren wanneer iemand je stoort terwijl je online communiceert met je vrienden 
  • Slaaptekort doordat je te lang doorgaat met je sociale media bezigheden 
  • Als je niet bezig bent met sociale media, voel je een gemis. Het verlangen overheerst om weer online te zijn. 

Wanneer je dagelijks de drang voelt om je sociale kanalen te controleren voor nieuwe berichten zou het kunnen zijn dat je een verslaving ervoor hebt ontwikkeld. Dit kan negatieve gevolgen met zich meebrengen zoals:  

  • Slechte school- en studieresultaten 
  • Slaaptekort 
  • Concentratieproblemen 
  • Het verliezen van sociale contacten  
  • Het verwaarlozen van je dagelijkse werkzaamheden 

Is het wel de realiteit? 

Veel mensen die berichten op sociale media plaatsen kiezen hiervoor de mooiste foto’s die ze hebben. Op deze manier krijg je alleen de leukste foto’s van mensen te zien die een vertekend beeld geven van hoe een persoon nou echt is. Het beeld wat geschetst wordt door deze foto’s laat het lijken alsof bijna iedereen een afgetraind lichaam heeft, veel geld bezit en altijd maar leuke dingen doet. Dit is vaak niet de waarheid. Door dit beeld kun je onhaalbare verwachtingen stellen aan het leven, en ook aan jezelf. Het is belangrijk om te onthouden dat mensen vaak alleen de leuke dingen in hun leven delen. 

Kom je niet van je aanhoudende somberheid af en wil je hier graag hulp bij?

Meer blogs lezen? Ga dan terug naar het overzicht. 

Wil je meer weten? Lees meer over dit onderwerp in onze artikelen

Cognitieve Vervormingen

(21-2-2024)

Negatieve denkfouten, je maakt ze misschien vaker dan je lief is. Maar wat is dan het uiteindelijke effect op jezelf? Lees verder

Hoe ga je om met depressieve gevoelens?

(20-2-2024)

Lees hier wat je zelf kan doen om je depressieve gevoelens te verlichten. Lees verder

Psycholoog Eline vertelt: zo gebruik je een positief dagboek

(16-2-2024)

Je stemming verbeteren? Mogelijk is het gebruik van een positief dagboek iets voor jou. Lees er in deze blog meer over. Lees verder

Lichaamsgerichte therapie: verbinding tussen geest en lichaam

(13-2-2024)

Hoe kan lichaamsgerichte therapie jou helpen? Lees verder