Je hebt wel eens dagen dat dat je heel verdrietig voelt en andere dagen dat je juist erg blij voelt. Het is heel normaal om verschillen in je gemoedtoestand te ervaren. We spreken van stemmingswisselingen wanneer het fluctueren van je emoties voor een langere tijd aanhoudt. Bij stemmingswisselingen kunnen intense positieve en negatieve emoties elkaar snel opvolgen. Je kan het ene moment extreem gelukkig en blij voelen en het ander moment verdrietig en terneergeslagen. Het schieten van het ene naar de andere emotie kan verwarrend en heftig zijn. In sommige gevallen kan het je dagelijks functioneren beperken.  

Wat zijn de oorzaken van stemmingswisselingen?  

Er kunnen verschillende oorzaken zijn achter stemmingswisselingen. Je stemming kan door verschillende factoren worden beïnvloed: 

  • Hormonen hebben een grote invloed op je stemming. Stemmingswisselingen kunnen plaatsvinden in periodes van hormonale veranderingen zoals bij de puberteit, zwangerschap, menstruatie en overgang. 
  • Voeding speelt ook een rol in stemmingswisselingen. Wanneer je bijvoorbeeld lang niet hebt gegeten of wanneer je voeding eet met onvoldoende voedingsstoffen kan je stemmingswisselingen ervaren. Dit komt door het fluctueren van bloedsuikerspiegels.  
  • Ingrijpende gebeurtenissen zoals het verliezen van een belangrijk persoon, misbruik, mishandeling en familieproblemen kunnen zorgen voor stemmingswisselingen. Deze gebeurtenissen kunnen er onder andere voor zorgen dat je moeite ervaart met het controleren van je emoties.  
  • Stress ervaren kan zorgen dat je je overprikkeld gaat voelen. Hierdoor kan je sneller emotioneel reageren.
  • Psychische klachten en problemen kunnen bijdragen aan het ervaren van stemmingswisselingen. Deze stoornissen worden vaak beschreven als stemmingsstoornissen. Hieronder vallen onder andere: bipolaire stoornis en depressieve stoornis.  

Wat is een bipolaire stoornis?  

Bipolaire stoornis wordt gekenmerkt door sterke wisselingen in stemming. Je hebt periodes dat je extreem goed voelt (manische episodes en hypo-manische episodes) en periodes waar je erg somber voelt (depressieve episodes). In een manische periode voel je extreem gelukkig, vrolijk en zelfverzekerd, je hebt de behoefte om veel meer te praten met mensen, je slaapt weinig omdat je veel energie hebt en je hebt enorm veel nieuwe plannen en ideeën. Je kan je onverstandige en impulsieve acties doen zoals het gebruiken van meer alcohol en drugs, veel geld uitgeven en ontremd seksueel gedrag. Hypomanie is een minder ernstige vorm van manie waarbij je vrolijker, opgewekter, fijner en productiever dan normaal voelt. In een depressieve episode voel je je lusteloos, somber, waardeloos en heb je meer gedachtes aan de dood. 

Omgaan met stemmingswisselingen 

Het kan soms best lastig zijn om met stemmingswisselingen om te gaan. De onderstaande tips kunnen je helpen om beter met stemmingswisselingen om te gaan. Deze tips helpen je bij de minder ernstige vormen van stemmingswisselingen. Wanneer stemmingswisselingen in de weg gaan staan van je dagelijks functioneren is het belangrijk om advies te vragen bij je huisarts en verdere hulp te krijgen. 

  • Je kan een journal bij houden om je stemmingswisselingen bij te houden. Hierdoor kunnen de oorzaken (bv. bepaalde situaties) achter het ervaren van de stemmingswisselingen beter in beeld komen.  
  • Voldoende slapen 
  • Dieet aanpassen. Zoals eerder genoemd heeft wat je eet invloed op je stemming. Het is daarom belangrijk om gezonder te eten.  
  • Stress vermijden. Dat is natuurlijk makkelijker gezegd dan gedaan. Wanneer het niet lukt om stress te vermijden dan is het belangrijk om manieren te vinden om beter met stress om te gaan. Je kan bijvoorbeeld mediteren, wandelen, ademhalingsoefeningen doen, muziek luisteren en het praten met vrienden en familie.  
  • Therapie helpt mee om betere coping skills te leren en emoties te verwerken die veroorzaakt worden door de stemmingswisselingen. 

Psycholoog.nl kunnen we jou helpen met stemmingswisselingen. Je bekijkt samen met de psycholoog welke behandeling het beste aansluit bij jou voorkeuren. Wil je hier meer over weten? Neem contact met ons op of plan een gratis adviesgespek in.

Meer blogs lezen? Ga terug naar het overzicht

Wil je meer weten? Lees meer over dit onderwerp in onze artikelen

Hoe kan lachtherapie ons welzijn beïnvloeden?

(26-4-2024)

Dat lachen gezond is weten de meeste mensen wel, maar wist je dat lachtherapie stress verminderend en emotie regulerend kan werken? Lees er hier meer over. Lees verder

Wensdenken: zijn angstige en onzekere mensen optimistischer?

(19-4-2024)

Onzekere en angstige mensen zijn vaak optimistischer door het zogenaamde wensdenken. wat is het? En wat betekent het? Lees verder

Jaloezie: wat betekent het en hoe kom je er vanaf?

(16-4-2024)

Jaloezie is niet per definitie slecht, maar het kan wel zorgen voor problemen wanneer er niet goed mee wordt omgegaan. Het kan een negatief effect hebben op jou… Lees verder

Zelfliefde: waarom is het zo moeilijk om van jezelf te houden?

(3-4-2024)

Houden van jezelf kan vreemd klinken. Lees hier waarom dit van belang is en hoe je zelfliefde kan vergroten. Lees verder