Een ingrijpende gebeurtenis, zoals een scheiding of een verhuizing, kan een impact hebben op je mentale gezondheid. Lees in deze blog welke invloed een ingrijpende gebeurtenis kan hebben op jou dagelijks functioneren en hoe je je mentale gezondheid verbeterd! 

Wat is een ingrijpende gebeurtenis?

We maken in ons leven heel wat mee. Sommige van deze gebeurtenissen zijn leuk, andere zijn iets minder plezierig. Deze gebeurtenissen kunnen erg ingrijpend zijn en gevolgen hebben voor de rest van je leven. Bij een ingrijpende gebeurtenis kun je denken aan een scheiding, een verhuizing, het verliezen van een dierbare, het krijgen van een kind of beginnen aan een studie. Dit zijn nog maar een paar voorbeelden. Wanneer je een ingrijpende gebeurtenis meemaakt, kan dit gevolgen hebben voor je mentale gezondheid. 

Wat is de invloed van een ingrijpende gebeurtenis op onze mentale gezondheid?  

Een of meer ingrijpende gebeurtenissen kunnen een impact hebben op je mentale gezondheid. Je kunt er bijvoorbeeld somber, boos of angstig van worden. Hierdoor kunnen er problemen ontstaan op je werk of in je relatie. Wanneer je iets heftigs meemaakt, is het natuurlijk logisch dat je voor enige tijd hierbij stil staat en bijvoorbeeld rouwt om het verlies. Wanneer dit echter lang aanhoudt en de klachten niet verminderen, kunnen we spreken van gestagneerde rouw. Lees hier meer over wat gestagneerde rouw is en welke gevolgen dit kan hebben.  

Het kan zijn dat de ingrijpende gebeurtenis een trauma heeft veroorzaakt. Wanneer de gebeurtenis langdurig was, spreken we van een complex trauma. Je kunt hierbij denken aan seksueel misbruik. De gevolgen van trauma zijn veelzijdig. Je gevoel van veiligheid kan aangetast worden, waardoor je minder snel in nieuwe situaties stapt. Ook kan het zijn dat je herbelevingen hebt, nachtmerries ervaart of het gevoel hebt dat de wereld om je heen niet echt aanvoelt. Dit laatste wordt ook wel derealisatie of depersonalisatie genoemd.  

Hoe verbeter ik mijn mentale gezondheid na een ingrijpende gebeurtenis?  

Het vermogen om na een tegenslag weer door te gaan noemen we veerkracht. Sommige mensen hebben van nature meer veerkracht dan andere. Het is wel mogelijk om je veerkracht te trainen. Lees in deze blog meer over veerkracht en hoe je dit het beste kan trainen.  

Wanneer de klachten na een ingrijpende gebeurtenis iets complexer zijn, kan het helpend zijn om hier over te praten met een psycholoog. Wanneer een trauma onverwerkt is, kan door middel van EMDR geprobeerd worden om het trauma te verlichten.  

Plan een adviesgesprek of neem contact op en ga in gesprek met ons aanmeldteam over de gevolgen van een ingrijpende gebeurtenis op je mentale gezondheid. Klik hier om meer te lezen over hoe Psycholoog.nl werkt. 

Meer blogs lezen? Ga terug naar het overzicht

Wil je meer weten? Lees meer over dit onderwerp in onze artikelen

Dissociatieve identiteitsstoornis

(12-6-2024)

DIS is een complexe psychische aandoening die ingewikkeld te diagnosticeren en behandelen is. Lees er in deze blog meer over! Lees verder

Waarom kan ik niet huilen?

(5-6-2024)

Niet kunnen huilen kan erg vervelend zijn, vooral als je het verdriet wel voelt. Lees in deze blog meer over waar dit vandaan kan komen. Lees verder

Wat is de impact van een miskraam op mentale gezondheid?

(14-5-2024)

Ontdek hoe een miskraam meer is dan een fysieke gebeurtenis en de diepgaande impact ervan op de mentale gezondheid. Lees verder

Welke behandelingen kunnen worden ingezet bij depressie?

(13-5-2024)

Een depressie kan een negatief effect hebben op je dagelijks leven. Het is daarom belangrijk om hier de best passende behandeling voor te krijgen, maar welke th… Lees verder