In onze hedendaagse samenleving zijn smartphones niet meer weg te denken. Ze vormen een essentieel onderdeel van ons dagelijkse leven en zijn een belangrijk communicatiemiddel geworden. We gebruiken onze telefoons voor werk, sociale interactie, entertainment en nog veel meer. Maar met al deze voordelen is een sluipend probleem ontstaan: stress als gevolg van meldingen op je telefoon.

Op welke manier heeft het invloed?

Meldingen, of het nu gaat om berichtmeldingen, e-mails, nieuwsupdates of app-meldingen, hebben de kracht om ons leven voortdurend te onderbreken. De constante stroom van meldingen kan ons uit ons concentratievermogen halen en onze psychologische toestand negatief beïnvloeden. Dit kan verklaard worden door verschillende concepten:

  • Conditionering en Dopamine: Onze hersenen zijn gevoelig voor beloningsystemen, en meldingen kunnen een vorm van conditionering creëren. Elke keer wanneer we een melding ontvangen komt er een beloningsstof vrij in je hersenen. Dit creëert een positieve associatie met het controleren van onze telefoon telkens wanneer we een melding krijgen. We worden als het ware verslaafd aan het checken van onze telefoon, zelfs als de meldingen niet van vitaal belang zijn.
  • Cognitieve Overbelasting: Elke melding trekt onze aandacht weg van de taak waarmee we bezig zijn. Het constant schakelen tussen verschillende taken leidt tot cognitieve overbelasting, wat resulteert in verminderde productiviteit en een verhoogd gevoel van stress. Onze hersenen zijn niet goed in het verwerken van meerdere taken tegelijk, en meldingen zorgen ervoor dat we onze aandacht steeds opnieuw moeten verdelen.
  • Fear of Missing Out (FOMO): Het gevoel dat we iets belangrijks missen als we onze meldingen niet direct bekijken, staat bekend als FOMO. Deze psychologische angst kan leiden tot constante onrust en zorgt ervoor dat we voortdurend onze telefoon controleren om op de hoogte te blijven van alle gebeurtenissen.
  • Sociale Vergelijking en Zelfbeeld: Meldingen op sociale media kunnen ons zelfbeeld beïnvloeden. Wanneer we meldingen krijgen van anderen die hun hoogtepunten delen, kan dit leiden tot negatieve sociale vergelijking en gevoelens van ontevredenheid over ons eigen leven.

Het reguleren van je meldingen

Er zijn ook manieren die je kunnen helpen met het goed omgaan met je telefoon:

  • Meldingen beheren: Stel prioriteiten en beperk het aantal meldingen dat je ontvangt. Schakel onnodige meldingen uit en laat alleen belangrijke meldingen toe die echt van invloed zijn op je werk of welzijn.
  • Bewuste afleiding: Neem bewust pauzes om je telefoon te controleren en vermijd het om constant meldingen direct te beantwoorden. Plan specifieke momenten gedurende de dag om je berichten en e-mails te bekijken.
  • Digital Detox: Neem regelmatig korte pauzes van je telefoon en doe af en toe een digitale detox. Laat je telefoon een tijdje liggen en concentreer je op de activiteiten om je heen zonder afleiding.
  • Mindfulness: Oefen mindfulness en aandachtstraining om je bewust te worden van je reactie op meldingen en om meer controle te krijgen over je impuls om direct te reageren.

Herken je jezelf in dingen beschreven in deze blog? Heb je vragen over deze blog, of heb je andere vragen? Dan kun je contact met ons opnemen. Dit kan door het inplannen van een adviesgesprek of door direct contact op te nemen met ons.  

Meer blogs lezen? Ga terug naar het overzicht.

 

Wil je meer weten? Lees meer over dit onderwerp in onze artikelen

Hoe ga je om met klimaatangst?

(21-6-2024)

Klimaatverandering is een feit, maar angst hoeft niet je dagelijkse realiteit te zijn. Lees verder

Zelfliefde in de praktijk: dagelijkse gewoontes voor een positieve zelfrelatie

(19-6-2024)

Zelfliefde is een belangrijk onderdeel van onze ontwikkeling en onze mentale gezondheid. Maar hoe pas je dit toe in de praktijk? Lees hier meer! Lees verder

Insomnia: oorzaak en symptoom van verschillende mentale stoornissen

(14-6-2024)

In deze blog bespreken we de wederzijdse relatie tussen insomnia en psychopathologie, de onderliggende mechanismen en de behandelingsopties. Lees verder

Ik ben op zoek naar mentale ondersteuning; wat zijn de mogelijkheden?

(7-6-2024)

Het is belangrijk dat je de stap zet om hulp te zoeken als je die nodig hebt. In deze blog bespreken we de verschillende mogelijkheden voor psychische hulp. Lees verder