In de wereld van vandaag omringen we onszelf met schermen overal. Van smartphones en tablets tot laptops en televisies, het gebruik van deze apparaten zit inmiddels diep geworteld in het dagelijks leven. Hoewel technologie ons in staat stelt om te communiceren, te werken en te ontspannen, heeft het ook een keerzijde, vooral als het gaat om onze slaap. In deze blog wordt uitgelegd hoe schermgebruik onze slaap beïnvloedt en wat je kan doen om een betere nachtrust te bevorderen.

Blauw licht

Maar hoe beïnvloedt het gebruik van schermen dan precies onze slaap? Een van de meest besproken effecten is het blauwe licht. Schermen van elektronische apparaten zenden blauw licht uit. Dit type licht staat bekend staat om het vermogen de aanmaak van melatonine te onderdrukken. Melatonine is het hormoon dat verantwoordelijk is voor het reguleren van slaap. Wanneer de productie van melatonine wordt verstoord, kan dit leiden tot problemen met in slaap vallen en zelfs de kwaliteit van de slaap verminderen.

Activatie van de hersenen

Of het nu gaat om het lezen van e-mails, het bekijken van sociale media of het spelen van spelletjes op je telefoon; deze activiteiten kunnen onze hersenen activeren en het moeilijker maken om te ontspannen. Daardoor wordt het lastiger om in slaap te vallen. Deze verhoogde activiteit zorgt ervoor dat je langer wakker blijft en een minder rustgevende slaap zult hebben.

Inhoud

Niet alleen de schermtijd zelf, maar ook de inhoud die we bekijken erop speelt een rol in hoe goed we slapen. Spannende of emotionele inhoud, zoals beladen nieuwsberichten of een enge film, kan stress en angst veroorzaken. Deze stress en angst kunnen op zijn beurt onze slaap verstoren. Aan de andere kant kan ontspannende inhoud, zoals rustige muziek of ASMR video's, juist helpen om te ontspannen en vervolgens beter te slapen.

Tips

Gezien de impact van schermgebruik op de kwaliteit van slaap, kan het belangrijk zijn om wat tips in acht te nemen. Zo creëer je een betere nachtrust voor jezelf:

  1. Beperk de schermtijd voor het slapengaan: Probeer ten minste een uur voor het slapengaan alle schermen uit te schakelen. Dit geeft je lichaam de tijd om melatonine te produceren en zich voor te bereiden op slaap.

  2. Gebruik de nachtmodus van jouw apparaat: Veel apparaten hebben een nachtmodus of blauwlichtfilter die de hoeveelheid blauw licht die het scherm uitstraalt vermindert. Dit kan helpen om de impact van dit schermgebruik op je slaap te verminderen.

  3. Zorg voor een goede slaap hygiëne: Houdt je slaapkamer donker, stil en koel. Dit helpt om je lichaam te signaleren dat het tijd is om te slapen. Probeer daarnaast elke dag op dezelfde tijd naar bed te gaan en op te staan, zelfs in het weekend. Dit helpt je lichaam een consistent slaap-waakritme te ontwikkelen.

  4. Vermijd stimulerende inhoud voor het slapen: Kies daarnaast juist voor kalmerende en ontspannende activiteiten voor het slapengaan. Denk hierbij aan het lezen van een boek, mediteren of naar rustgevende muziek luisteren.

Door eenvoudige aanpassingen te maken, zoals het verminderen van schermtijd voor het slapengaan en het creëren van een slaapvriendelijke omgeving, kan je de negatieve effecten van schermgebruik minimaliseren en zorgen voor een betere nachtrust. 

Heb jij last van slaapproblemen door schermgebruik en zoek je hier hulp bij? Vind hier een psycholoog die jou kan helpen of plan een gratis adviesgesprek

Meer blogs lezen? Ga terug naar het overzicht

 

Bronnen:

Silvani MI, Werder R, Perret C. The influence of blue light on sleep, performance and wellbeing in young adults: A systematic review.

AlShareef SM. The impact of bedtime technology use on sleep quality and excessive daytime sleepiness in adults. Sleep Sci. 2022 Apr-Jun;15(Spec 2):318-327.

Bedtime screen use behaviors and sleep outcomes: Findings from the Adolescent Brain Cognitive Development (ABCD) Study - Sleep Health: Journal of the National Sleep Foundation (sleephealthjournal.org)

Wil je meer weten? Lees meer over dit onderwerp in onze artikelen

De psychologie van dromen: betekenis en functies

(25-7-2024)

We dromen allemaal, maar waarom eigenlijk? Lees verder

Hoe ga je om met klimaatangst?

(21-6-2024)

Klimaatverandering is een feit, maar angst hoeft niet je dagelijkse realiteit te zijn. Lees verder

Insomnia: oorzaak en symptoom van verschillende mentale stoornissen

(14-6-2024)

In deze blog bespreken we de wederzijdse relatie tussen insomnia en psychopathologie, de onderliggende mechanismen en de behandelingsopties. Lees verder

Ik ben op zoek naar mentale ondersteuning; wat zijn de mogelijkheden?

(7-6-2024)

Het is belangrijk dat je de stap zet om hulp te zoeken als je die nodig hebt. In deze blog bespreken we de verschillende mogelijkheden voor psychische hulp. Lees verder