De zomervakantie komt er weer aan. Nadat we twee jaar lang weinig of niet op vakantie konden, mag het eindelijk weer. Jammer genoeg geeft vakantie ook vaak de nodige stress met zich mee. Misschien is het wel herkenbaar. De laatste dagen/uren voordat je vertrekt moet er ineens nog van alles opgeruimd, ingepakt, geregeld en gecheckt worden. Voor veel mensen is dit vaak erg stressvol! Hierdoor kunnen ook onenigheden en irritaties naar elkaar toe ontstaan. Dat terwijl vakantie juist ontspannend en leuk zou moeten zijn.
Hoe komt het eigenlijk dat we vaak voordat we op vakantie gaan zoveel stress ervaren en wat kunnen we ertegen doen? 

Waar komt al die vakantiestress vandaan? 

Dat op vakantie gaan stress met zich meebrengt is wel zeker. De hoeveelheid stress is vaak afhankelijk van een aantal dingen. Denk bijvoorbeeld nog aan de voorbereidingen die je al hebt getroffen. Moet je alles op de dag van vertrek nog inpakken en regelen of ben je hier al eerder mee begonnen? Bovendien willen we vaak nog veel werk afkrijgen voordat we op vakantie gaan. Je wilt bijvoorbeeld voorkomen dat er te veel werk blijft liggen als je op vakantie bent. Dit zorgt vaak voor veel stress de week of weken voordat je op vakantie gaat. Je bent dan in principe al oververmoeid wanneer je weggaat, je zal de vakantie vooral bezig zijn met het bijkomen hiervan. Grote kans dat je hierdoor minder goed van je vakantie kan genieten omdat je erg uitgeput bent. 

Daarnaast gaan de meeste mensen met anderen op vakantie. Dit kan met je partner zijn, met je gezin of met vrienden of kennissen. Als je voor een langere tijd weggaat, of bijvoorbeeld lang met elkaar aan het reizen bent kan dit irritaties en enigheden met zich meebrengen. Net voordat je weggaat kun je merken dat jij en je gezelschap gestrest zijn. Deze stress wordt soms op de andere geprojecteerd waardoor er enigheden kunnen ontstaan. Ook kun je te veel op elkaars lip zitten als je te veel en te intensief bij elkaar bent. Daarnaast kunnen er verschillende verwachtingen zijn van de vakantie of jullie zijn gewend aan verschillende routines en gewoonten. Kortom, jullie aanpassingsvermogen en flexibiliteit wordt op de proef gesteld. Belangrijk is dat je elkaar de ruimte geeft als je op vakantie gaat en goed communiceert en afspraken maakt voordat je vertrekt. Ga in gesprek over elkaars verwachtingen en geef het aan als je even wat tijd voor jezelf nodig hebt.  

Nog even opgesomd lees je hieronder zeven tips over hoe je er dan voor kunt zorgen dat je met zo weinig mogelijk stress op vakantie gaat.  

Zeven tips voor zo min mogelijk vakantiestress 

  1. Maak van tevoren een lijstje van de dingen die je allemaal mee wilt nemen op vakantie en de dingen die je nog moet regelen voordat je op vakantie gaat. Dit zorgt voor overzicht en dat je minder snel iets vergeet mee te nemen of te regelen. Zorg er bovendien voor dat je het lijstje onderverdeeld tussen de mensen die meegaan op vakantie zodat iedereen weet wat hij of zij moet doen. 

  2. Zorg voor een niet te hoge werkdruk voordat je op vakantie gaat. Grote kans dat je anders een groot deel van je vakantie aan het herstellen bent van de stress die je had voordat je wegging. Dit gaat dan ten koste van je vakantie. Zorg er dus voor dat je prioriteiten stelt in wat je nog wilt doen voordat je op vakantie gaat en draag de rest van de werkzaamheden over naar bijvoorbeeld je collega's. 

  3. Neem voldoende rust als je eenmaal op vakantie bent en gun je lichaam de tijd om te wennen aan deze rust. Soms kan de overgang van drukte en werk naar ontspanning en even niks ervoor zorgen dat je lichaam wat onrustig reageert. Probeer daarom te letten op je slaapritme, eten en drinken.

  4. Geef elkaar de ruimte en maak afspraken als je op vakantie bent. Probeer ervoor te zorgen dat je met een gelijke instelling op vakantie gaat en verwachtingen naar elkaar uitspreekt. Neem ook genoeg tijd voor jezelf en zorg ervoor dat je niet constant op elkaars lip zit om irritaties te voorkomen.

  5. Stel je verwachtingen bij. Vaak hebben we ontzettend hoge en leuke verwachtingen van de vakantie die gaat komen. Bijvoorbeeld door de foto's die we zien en de plannen die we hebben gemaakt als we eenmaal aankomen op bestemming. Door deze verwachtingen een beetje bijstellen ben je beter voorbereid op eventuele teleurstelling en/of tegenslagen als er iets fout gaat.

  6. Probeer werk los te laten. Zorg ervoor dat je mailtjes niet binnenkrijgt door bijvoorbeeld een automatisch bericht in te stellen of ze automatisch door te sturen naar een collega. Als je dit niet doet is de kans groot dat je toch nog best veel bezig bent met werk terwijl je dit juist niet wilt op vakantie. Het kan namelijk anders voor veel stress en onrust zorgen en dat wil je niet. 

  7. Zorg ervoor dat je zowel je huis als werkplek opruimt voor de vakantie. Dit zorgt er vaak voor dat je met meer rust en ruimte in je hoofd op vakantie gaat. Bovendien zorg je ervoor dat je minder stress krijgt zodra je weer terugkomt. Een rommelig huis of chaotische werkplek geven vaak veel stress en onrust.   

Wil je meer weten? Lees meer over dit onderwerp in onze artikelen

Vergeet jezelf niet: hoe vind je een balans tussen zelfzorg en zorg voor je kinderen?

(21-5-2024)

Houd je welzijn in balans voor een gelukkiger gezinsleven. Lees verder

Wat is de impact van een miskraam op mentale gezondheid?

(14-5-2024)

Ontdek hoe een miskraam meer is dan een fysieke gebeurtenis en de diepgaande impact ervan op de mentale gezondheid. Lees verder

Welke behandelingen kunnen worden ingezet bij depressie?

(13-5-2024)

Een depressie kan een negatief effect hebben op je dagelijks leven. Het is daarom belangrijk om hier de best passende behandeling voor te krijgen, maar welke th… Lees verder

Hoe kan een signaleringsplan helpen bij psychische klachten?

(8-5-2024)

Ontdek hoe een signaleringsplan kan helpen bij het beheren van psychische uitdagingen en het bevorderen van veerkracht. Lees verder