Het is normaal om weleens bang te zijn iemand die je liefhebt te verliezen. Soms kan deze angst echter irreëel groot zijn en kan dit de relatie negatief beïnvloeden. We spreken dan ook wel van verlatingsangst. In deze blog lees je meer over verlatingsangst, hoe het ontstaat en hoe je ermee om kan gaan. 

Wat is verlatingsangst? 

Verlatingsangst is de angst om iemand te verliezen die je liefhebt. Het kan zijn dat je bijvoorbeeld bang bent dat er iets naars gebeurt met diegene, maar ook dat je bang bent dat diegene jou verlaat voor een ander of niet meer met je wilt omgaan. Om dit te voorkomen vertoon je erg claimend gedrag en heb je constant bevestiging nodig dat diegene je niet gaat verlaten. Dit kan het averechtse effect hebben dat jouw partner juist meer afstand neemt. Ook kan het zo zijn dat jij je partner juist verlaat, zodat je zelf niet verlaten wordt. Dit dient dan dus puur als verdedigingsmechanisme.

Waar komt verlatingsangst vandaan? 

Verlatingsangst ontstaat meestal na de kindertijd of na een nare ervaring te hebben meegemaakt. Als je in je kindertijd geen veilige hechtingsstijl had kan het zijn dat je hier later last van krijgt. Waren jouw ouders bijvoorbeeld erg afstandelijk? Dan kan het zijn dat je denkt dat je extra je best moet doen om liefde te krijgen in latere relaties. Het kan ook zijn dat je ouders juist te beschermend waren, waardoor je nu bang bent om dingen alleen te doen en je vastklampt aan anderen. Daarnaast kan verlatingsangst ook voortkomen uit nare ervaringen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan het overlijden van een geliefde of een ongezonde relatie. 

Hoe ga je om met verlatingsangst? 

Als je last hebt van verlatingsangst is het belangrijk om te begrijpen waar je angst vandaan komt. Een psycholoog kan je helpen deze patronen te ontdekken, bijvoorbeeld met behulp van cognitieve gedragstherapie of schematherapie. Als er sprake is van een nare gebeurtenis die je hebt meegemaakt kan traumatherapie (zoals EMDR) ook deel uit maken van de behandeling. 

Verder is het ook belangrijk dat je eerlijk bent over je gevoelens naar je partner toe. Wanneer je verlatingsangst ervaart is het soms moeilijk voor je partner om te begrijpen waar je gedrag vandaan komt. Door open te zijn over je gevoelens kunnen jullie samen werken aan het voldoen aan jouw behoeften. 

Heb jij continue last van de angst dat je partner je gaat verlaten? Plan vrijblijvend een adviesgesprek in of neem direct contact met ons op om de mogelijkheden te bespreken.

Meer blogs lezen? Ga terug naar het overzicht.  

Wil je meer weten? Lees meer over dit onderwerp in onze artikelen

Thanksgiving en de Psychologie van Dankbaarheid

(2-12-2024)

Ontdek hoe Thanksgiving ons niet alleen voedt met heerlijk eten, maar ook met emotionele veerkracht en sterkere sociale banden. Lees verder

De kracht van geven: een geschenk voor jezelf en de ander

(25-11-2024)

Wanneer we een ander iets geven, doen we onszelf daar ook een plezier mee. Lees verder

Het effect van opvoeding op je zelfbeeld

(29-10-2024)

Opvoeding heeft een grote invloed op onze ontwikkeling, zo ook op ons zelfbeeld. Lees hier meer over het effect van opvoeding op je zelfbeeld! Lees verder

Hechting en identiteitsontwikkeling: hoe je hechting jouw zelfbeeld beïnvloedt

(10-7-2024)

Hechting heeft een grote invloed op de ontwikkeling van je identiteit en je zelfbeeld. Lees er in deze blog meer over! Lees verder