10 oktober staat in het teken van Wereld Mentale Gezondheidsdag. Deze wereldwijde dag is in het leven geroepen om meer aandacht te vragen voor mentale gezondheid. Het thema van dit jaar is "Mental Health at Work". Het legt de focus op een belangrijk, maar vaak onderschat aspect van ons leven: hoe ons werk ons welzijn beïnvloedt.

Mentale gezondheid op de werkvloer

De werkplek is een centrale plek in ons leven. We besteden vaak het grootste deel van onze dagen aan werk, en de impact ervan op onze mentale gezondheid is groot. Stress, werkdruk, een gebrek aan balans tussen werk en privé, slechte werkomstandigheden en gebrek aan ondersteuning kunnen leiden tot mentale gezondheidsproblemen, zoals; burn-outklachten, angst en depressie. Het thema van 2024 benadrukt het belang van mentale gezondheid op de werkvloer en roept werkgevers, werknemers en beleidsmakers op om samen te werken aan een werkcultuur waar het mentale welzijn net zo belangrijk is als de productiviteit.

De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) deelt 9 kernboodschappen die te maken hebben met het thema van dit jaar. In deze blog zullen we deze kernboodschappen stuk voor stuk bespreken:

Mentale gezondheid en werk zijn nauw verbonden

Een positieve werkomgeving bevordert mentale gezondheid door een gevoel van doelgerichtheid en stabiliteit te bieden. Slechte werkomstandigheden daarentegen kunnen het geestelijk welzijn juist schaden, wat niet alleen de werktevredenheid, maar ook de productiviteit vermindert.

Werknemers lopen risico op geestelijke gezondheidsproblemen

Er zijn verschillende risico's die werknemers kunnen lopen, zoals discriminatie, slechte arbeidsomstandigheden of een gebrek aan autonomie. Deze risico's vergroten de kans op mentale gezondheidsproblemen, zoals stress, burn-out en angststoornissen.

Impact op individuen

Gebrek aan ondersteuning voor mensen met mentale gezondheidsproblemen kan hun zelfvertrouwen, werkplezier en werkvermogen ernstig aantasten. Dit kan leiden tot meer ziekteverzuim en kan zelfs hun vermogen om überhaupt werk te vinden ondermijnen.

Grotere impact op werk en maatschappij

De gevolgen van slechte mentale gezondheid op de werkvloer reiken verder dan het individu. Niet alleen individuen, maar ook bedrijven lijden onder de gevolgen van een slechte mentale gezondheid. Verminderde productiviteit, hoger ziekteverzuim en personeelsverloop zijn slechts enkele van de negatieve effecten.

Stigmatisering creëert barrières

Helaas is er nog steeds een stigma rondom mentale gezondheidsproblemen, vooral op de werkplek. Werknemers voelen zich vaak niet veilig om hun problemen te bespreken uit angst voor oordeel of negatieve gevolgen voor hun carrière.

Werknemers ondersteunen

Werkgevers kunnen een belangrijke rol spelen in het ondersteunen van werknemers met mentale gezondheidsproblemen. Het bieden van ondersteuning voor mentale gezondheid, zoals toegang tot professionele hulp, flexibele werktijden of beleid rondom stressreductie, kan zorgen voor een inclusievere werkcultuur.

Managers trainen

Goed getrainde managers kunnen hun teams effectief ondersteunen en bijdragen aan een werkcultuur waar mentale gezondheid serieus wordt genomen en beschermd. Door mentale gezondheid bespreekbaar te maken, kunnen problemen vroegtijdig worden herkend en aangepakt.

Overheidsactie en samenwerking zijn essentieel

Samenwerking tussen overheden, werkgevers en werknemersorganisaties is belangrijk om een beleid te kunnen ontwikkelen dat mentale gezondheidsrisico's voorkomt, welzijn bevordert en ondersteunende werkplekken creëert waar mentale gezondheid voorop staat.

Zorg voor je eigen geestelijke gezondheid

Individuen kunnen zelf ook stappen ondernemen om hun eigen welzijn te verbeteren: zoek steun, stel grenzen (zorg ervoor dat je tijd vrijmaakt voor ontspanning en zelfzorg), doe aan stressmanagement (probeer technieken zoals mindfulness, ademhalingsoefeningen of lichaamsbeweging) en neem voldoende pauzes op een werkdag.

Psycholoog.nl

Investeren in de mentale gezondheid van werknemers is essentieel. In sommige gevallen is het genoeg om een luisterend oor te bieden, maar soms kan het ook prettig zijn om jouw werknemer in gesprek te laten gaan met een professional. Hierbij wordt de werknemer op een meer structurele manier begeleid. 

Een proactieve aanpak van stress en ziekteverzuim zorgt voor een gezondere en positieve werkomgeving. Bij Psycholoog.nl bieden we trajecten om je werknemer binnen een korte tijd weer op weg te helpen. Neem gerust contact op met ons aameld- en adviesteam om de mogelijkheden te bespreken. Dit kan door ons direct te bellen op  085 273 3339 of plan een vrijblijvend adviesgesprek in.

 

Bronnen: 

World Mental Health Day 2024 (who.int)

Wil je meer weten? Lees meer over dit onderwerp in onze artikelen

Herfstwandeling voor je geest: Hoe de natuur je mentale welzijn kan verbeteren

(3-10-2024)

De helende kracht van de natuur kan jij op een eenvoudige manier benutten. Lees verder

Zelfzorg in de herfst: hoe je balans houdt in drukke tijden

(26-9-2024)

In deze blog delen we hoe je goed voor jezelf kan blijven zorgen tijdens de herfst. Lees verder

Schermtijd en Adolescenten: Hoe Bescherm je Hun Ontwikkeling?

(18-9-2024)

Tegenwoordig brengen we een groot gedeelte van onze dag door voor een scherm. Maar welke invloed heeft dit op de ontwikkeling van een adolescent? Lees verder

De impact van een burn-out bij jongeren: de prestatiegeneratie in crisistijd

(16-9-2024)

Economische onzekerheden zorgen voor een extra druk op de mentale gezondheid van jongeren. Lees verder