Hoewel de één zichzelf een echte avonturier noemt, blijft de ander toch liever bij wat hij kent. Terwijl de één zich voorbereidt om uit een vliegtuig te springen, gaat de ander toch liever naar zijn favoriete restaurant in plaats van een nieuw restaurant uit te proberen. Zo zie je dat dit een eigenschap is die veel kan verschillen tussen mensen. Maar hoe zit dit nu precies? Waarom hunkeren sommige mensen zo enorm naar avontuur, terwijl anderen hier juist een afkeur van hebben?
Waarom gaan we op avontuur?
Wanneer we iets spannends of nieuws meemaken dat goed bevalt geeft ons dit een goed gevoel. We ervaren een soort van ‘rush’. Dit komt door de toename van bepaalde stoffen in ons brein, het hormoon adrenaline en de neurotransmitter dopamine. Adrenaline geeft je een gevoel van sterkte en overwinning, terwijl dopamine gerelateerd is aan het beloningssysteem van ons brein. Hierdoor kan het ervaren van spannende dingen ook verslavend zijn. Deze mensen noemen we ook wel ‘adrenaline junkies’. Een ietwat misleidende term misschien, want adrenaline junkies ervaren typisch gezien geen slechte gevolgen. Zo is het streven naar avontuur zeker niet altijd een slechte zaak, tenzij jouw eigen veiligheid of die van anderen erdoor in het geding komt.
Verschillen tussen mensen
Niet iedereen is even avontuurlijk als de ander. Dit kan aan je persoonlijkheid liggen. Mensen die zichzelf als avontuurlijk beschrijven scoren meestal hoger op de schaal ‘Openness to experience’ van de Big Five personality scale. Deze schaal beschrijft hoe snel jij open staat voor het ervaren van nieuwe dingen, of hoe vaak je liever bij het oude en vertrouwde blijft.
Daarnaast kan ook je opvoeding en genetische achtergrond een rol spelen. Ben je snel verveeld of raak je snel afgeleid (zoals bijvoorbeeld bij ADHD)? Dan zul je eerder geneigd zijn om spannende dingen te willen ervaren. Ook als je ouders erg avontuurlijk waren vroeger kun je deze eigenschap overnemen. Lang niet altijd slecht natuurlijk, zolang je bewust nadenkt over de gevolgen.
Merk je dat je eigen gezondheid of die van je omgeving in het geding raakt door jouw avontuurlijkheid? Dan kan het een goed idee zijn om hier met iemand over te praten. Een psycholoog kan je helpen om de patronen achter je avontuurlijkheid te ontdekken en deze te begrenzen of te vervangen door gezondere manieren van coping.
Wil je hier meer over weten of direct een afspraak inplannen bij een van onze psychologen? Neem dan vrijblijvend contact op met ons aanmeldteam of plan een gratis adviesgesprek in.
Bel ons op 085 273 3339, of stuur een bericht via Whatsapp naar 06 4851 6543.