Dat je vroeger een ouder had die psychische of verslavingsproblematiek had, is vaak geen nieuwe informatie. Toch kan het zo zijn dat je niet door hebt dat sommige problemen die je in je volwassen leven ervaart, ontstaan zijn doordat je ouder(s) deze problemen hadden. Lees er hier meer over! 

Leven met een ouder met psychische problemen 

Was jouw vader of moeder vroeger heel vaak dronken? Of kwam hij of zij soms dagenlang niet thuis? Wist je nooit goed wat je kon verwachten als je thuiskwam of werd je wel eens dagenlang genegeerd? Dan kan het zijn dat jij een KOPP/KOV bent. Dit betekent dat je een kind bent van een ouder met psychische problemen (KOPP) of een kind van een ouder met een verslaving (KOV).  

Kinderen van ouders met een verslaving of psychische problemen lopen meer risico om zelf ook psychische problemen te krijgen. Er is bijvoorbeeld een verhoogde kans op het ontwikkelen van een angststoornis of een depressie. Daarnaast hebben KOPP/KOV kinderen ook een verhoogde kans op het ontwikkelen van een verslaving, persoonlijkheidsproblematiek of suïcidale gedachten.  

Onveilige basis 

Kinderen moeten opgroeien in een veilige en voorspelbare omgeving. Wanneer een ouder of allebei de ouders kampen met psychische of verslavingsproblemen, kan het zijn dan er een onveilige en onvoorspelbare basis ontstaat. Het kind weet niet wat hij of zij kan verwachten en heeft niet het gevoel dat zijn of haar behoeftes worden vervuld door de ouder. Een ouder kan bijvoorbeeld heel erg afhankelijk worden van het kind en op hem of haar rekenen voor huishoudelijke taken of het verzorgen van broertjes of zusjes. Soms heeft de ouder met psychische of verslavingsproblematiek enkel oog voor zijn of haar eigen emoties en behoeften, en wordt er niet gelet op wat het kind nodig heeft.  

Wanneer je als kind opgegroeid bent met een onveilige basis, kan dit je volwassen leven beïnvloeden. Doordat jij je verantwoordelijk voelde voor de emotionele en fysieke staat van je ouder(s), kan je je in het volwassen leven oververantwoordelijk voelen voor de emoties van anderen. Het kan ook zijn dat je het moeilijk vindt om grenzen aan te geven, omdat je vroeger nooit echt de kans hebt gehad om jezelf te ontwikkelen en te ontdekken wat jij belangrijk vindt. Dit kan leiden tot een hoog stressniveau of een burn-out.  

Aandacht en passende hulp   

Voor het beste resultaat is het belangrijk om zo vroeg mogelijk hulp te bieden, niet alleen aan het kind, maar aan het gezin als geheel. Afhankelijk van de ernst, gezinssituatie en de ontwikkelingsfase waar het kind in zit kan er een passend hulptraject opgesteld worden.  

Wanneer je er pas op latere leeftijd achter komt dat je een KOPP-kind bent, is het al te laat om als gezin in therapie te gaan. Wellicht heb je geen contact meer met je ouder(s) of is de ouder al overleden. Het is zaak om zelf aan de slag te gaan met dingen uit het verleden die je nog niet goed hebt verwerkt. Er zijn een aantal therapievormen die je hierbij kunnen helpen: 

  • EMDR: de ervaringen die je in het verleden hebt meegemaakt kunnen traumatisch zijn. EMDR kan helpen om die traumatische ervaringen minder beladen te maken. Dit gebeurt door na te denken over de traumatische ervaringen, en tegelijkertijd piepjes te horen of een balkje te zien bewegen.  
  • Psychotherapie: dit is zowel een specifieke therapievorm als een overkoepelende term. Onder psychotherapie valt bijvoorbeeld schematherapie en cognitieve gedragstherapie. 

Het zijn van een KOPP/KOV kind kan tot in je volwassen leven gevolgen hebben. Hier kom je soms pas heel laat achter. Bij Psycholoog.nl luisteren we naar jouw verhaal. Onze psychologen geven psychotherapie. We geven geen EMDR. Heb je behoefte aan een gesprek met een psycholoog?

Dit kan door het inplannen van een adviesgesprek of door direct contact op te nemen met ons.  

Meer blogs lezen? Ga terug naar het overzicht.

Wil je meer weten? Lees meer over dit onderwerp in onze artikelen

Hoe kan lachtherapie ons welzijn beïnvloeden?

(26-4-2024)

Dat lachen gezond is weten de meeste mensen wel, maar wist je dat lachtherapie stress verminderend en emotie regulerend kan werken? Lees er hier meer over. Lees verder

De kracht van aanraking: hoe draagt dit bij aan het algehele welzijn?

(26-4-2024)

Uit recent onderzoek blijkt dat aanrakingen goed zijn voor het algehele welzijn. Zowel de lichamelijke als geestelijke gezondheid wordt verbeterd door een knuff… Lees verder

De taartpunttechniek bij cognitieve gedragstherapie

(25-4-2024)

Snel en onjuist conclusies trekken kan effect hebben op je zelfbeeld. Lees hier meer over hoe de taartpunttechniek je kan helpen! Lees verder

Therapeutische techniek: wat is cumulatieve kansberekening?

(25-4-2024)

mensen zijn niet goed in kansen inschatten en overschatten van een situatie. Lees hier hoe cumulatieve kansberekening kan helpen bij deze gedachtepatronen. Lees verder