Na een lang behandeltraject is de kanker uit het lichaam. Dan kan je die ellendige ziekte eindelijk achter je laten, toch? Helaas is dit voor veel ex-kankerpatiënten niet het geval. De gedachte dat de ziekte terug zal komen blijft in hun hoofd spelen. Het is een begrijpelijk gevoel na een heftige periode, maar kan wel veel angstklachten met zich meebrengen. 

Ziekteverloop

Kanker kan een lang ziekteverloop innemen met jaren aan behandelingen: chemotherapie, operaties, bestraling en medicatie. Kankerpatiënten gaan over in een overlevingsstand waarbij ze hun lot als het ware in de handen van artsen en doctoren leggen. 

Angst

De angst voor het terugkeren van kanker is het gevolg van een verlaagd vertrouwen in je eigen lichaam. Je lichaam heeft je ineens in de steek gelaten en je hebt ook niet doorgehad dat er kanker in je lichaam zat voorafgaand aan de diagnose. Dit kan het gevoel geven dat de ziekte je zomaar nog eens kan overkomen. Daarnaast heb je als ex-kankerpatiënt vaak jarenlang nog controles bij het ziekenhuis. Dit geeft voorafgaand aan elke controle veel spanning en angst voor een negatieve uitslag.

Angst komt met name op bij controles en uitslagen, lichamelijke klachten, herinneringen aan de behandeling of door berichtgeving over nieuws gerelateerd aan kanker. De angstklachten die mensen ervaren zijn vergelijkbaar met de angstklachten van PTSS

  • herbeleving van ervaringen
  • Intrusieve gedachten
  • hyperalertheid

Behandelmogelijkheden

Wanneer de angst dat de kanker terug zal komen je leven beheerst, is het verstandig om professionele hulp te zoeken om hiermee om te gaan. Angst kan je 's nachts wakker houden en gedurende de dag een constante gedachte in je hoofd innemen. De angst kan zich uiten in piekeren, maar ook in plotselinge paniekaanvallen. In de behandeling tegen angst voor de terugkeer van kanker zijn meerdere therapievormen mogelijk. Soms kunnen een aantal gesprekken al helpen om de angstklachten te doen verminderen. Er kan voor EMDR gekozen worden om terug te kijken op de ziekte als een traumatische gebeurtenis. Cognitieve gedragstherapie kan helpen door samen met een psycholoog de automatische angstgedachten om te zetten in andere gedachten. 

Heb jij last van angstklachten en wil je hier graag met een psycholoog over praten? Dan kan je bij psycholoog.nl terecht. Wij bieden online therapie via een videobelverbinding met onze psycholoog. Neem direct contact met ons op of plan een vrijblijvend adviesgesprek in om de mogelijkheden te bespreken. 

Meer blogs lezen? Klik dan hier.

 

Bronnen:

https://www.kwf.nl/gevolgen-van-kanker/angst-dat-kanker-terugkomt 

https://www.gzpsychologie.nl/magazine-artikelen/emdr-kan-helpen-bij-angst-voor-terugkeer-kanker/