‘Blijf bij mij!’ ‘Kom niet te dichtbij!’ Hechting is van fundamenteel belang in onze relaties met de mensen om ons heen. Twee tegenovergestelde uitingen van hechtingsproblemen zijn bindingsangst en verlatingsangst.   

Wat is bindingsangst?  

Wanneer je last hebt van bindingsangst ben je bang om je aan iemand te binden uit angst om uiteindelijk gekwetst en verlaten te worden. Je probeert daarom mensen liever op een afstand te houden en je staat niet open voor potentiële partners. Je kan uit zelfbescherming zeggen dat je geen behoefte hebt aan een relatie en dat je je eigen zelfstandigheid en vrijheid waardeert. Mensen met bindingsangst hebben moeite om langdurige relaties aan te gaan.  

Het is een stuk veiliger voor mensen met bindingsangst om zich open te stellen voor mensen die op een veilige afstand staan, zoals personen die aangeven geen behoefte te hebben aan een relatie met hen of personen die al bezet zijn. Het aangetrokken voelen tot onbereikbare mensen kan een onbewuste manier zijn om diepgewortelde overtuigingen te bevestigen dat liefde toch leidt tot afwijzing.  

Wat is verlatingsangst?  

Wanneer je last hebt van verlatingsangst, heb je voortdurend de angst om iemand te verliezen of in de steek gelaten te worden door iemand waar je van houdt. Een theorie is, dat individuen met verlatingsangst last hebben van emotionele permanentie. Dit concept betekent dat emoties constant blijven, zelfs wanneer ze niet worden waargenomen. Iemand met verlatingsangst heeft vaak het gevoel dat in afwezigheid van bewijs een ander persoon niet meer van hem/haar houdt. Je kan je daarom ook enorm angstig voelen en wil in afwezigheid bevestiging krijgen dat je angst niet waar is.  

Wat zijn de verschillen tussen bindingsangst en verlatingsangst?  

  • Blijf bij mij! Kom niet te dichtbij! Een van de verschillen is dat een persoon met verlatingsangst een enorm verlangen heeft naar emotionele nabijheid en verbinding. Een persoon met verlatingsangst kan veel angst voelen en bezorgd worden wanneer hij/zij het gevoel heeft dat de partner afstand neemt. Dit is een signaal dat de angst om verlaten te worden uit kan komen. Daarom proberen ze de afstand juist te verminderen. Daarentegen heeft een persoon met bindingsangst juist moeite met emotionele nabijheid en probeert hij/zij zich eerder terug te trekken.  
  • Verlaat me niet! Hou niet te veel van mij! De angsten bij verlatingsangst en bindingsangst verschillen. Een persoon met bindingsangst heeft een angst voor intimiteit en kan zich ongemakkelijk voelen bij emotionele nabijheid. Een persoon met verlatingsangst voelt juist een angst voor verlating en afwijzing.  

Wat zijn de overeenkomsten tussen bindingsangst en verlatingsangst?  

Na het lezen van de verschillen kun je denken dat bindingsangst en verlatingsangst tegenpolen van elkaar zijn. Alleen hebben beide hechtingsproblemen ook overeenkomsten en kunnen op bepaalde vlakken ook overlappen. Een overeenkomst is dat beide hechtingsproblemen zijn die in de vroege kindertijd zijn ontstaan door onder andere een gebrek aan emotionele veiligheid in de jeugd. Dit kan bijvoorbeeld door ervaringen met verwaarlozing, inconsistente warmte van de hechtingsfiguur (bijvoorbeeld vader of moeder) en afwijzing. Daarnaast vallen mensen met bindingsangst en verlatingsangst in lastige problemen in romantische relaties. Daarbij hebben personen met bindingsangst en verlatingsangst moeite met hun zelfbeeld. Ze kunnen kernovertuigingen hebben dat ze niet goed genoeg zijn om geliefd te worden.  

Heb jij last van verlatingsangst of bindingsangst en wil jij daar advies over? Dit kan door middel van het inplannen van een adviesgesprek of door direct contact op te nemen met ons.  

Meer blogs lezen? Ga terug naar het overzicht.

Wil je meer weten? Lees meer over dit onderwerp in onze artikelen

Jaloezie: wat betekent het en hoe kom je er vanaf?

(16-4-2024)

Jaloezie is niet per definitie slecht, maar het kan wel zorgen voor problemen wanneer er niet goed mee wordt omgegaan. Het kan een negatief effect hebben op jou… Lees verder

Wat is Emotion Focused Therapy (EFT) en hoe kan het helpen?

(22-3-2024)

Ontdek hoe Emotion Focused Therapy je kan helpen om meer in contact te komen met je emoties en daardoor beter te functioneren in je dagelijks leven! Lees verder

Hoe vind je de mentale hulp die jij nodig hebt?

(11-3-2024)

Niet elke hulp is passend bij elke klacht. Lees in deze blog over verschillende soorten hulp! Lees verder

Wat doet trauma met je brein?

(21-2-2024)

Trauma beïnvloed iedereen verschillend. Lees in deze blog wat trauma kan doen met je brein! Lees verder