Een vermijdende persoonlijkheidsstoornis en sociale angst lijken veel op elkaar. Toch zijn er een aantal verschillen. Lees in deze blog meer over wat de verschillen en overeenkomsten zijn en welke hulp geschikt is voor jou.    

Wat zijn de verschillen?  

Een vermijdende persoonlijkheidsstoornis en een sociale angststoornis lijken veel op elkaar, maar er zijn toch een aantal verschillen. Iemand met een vermijdende persoonlijkheidsstoornis heeft een sterke angst om zichzelf te zijn. Hij of zij wil alleen een sociale situatie aangaan als hij of zij zeker weet aardig gevonden te worden. Iemand met een sociale angststoornis is bang om negatief beoordeeld te worden. Dit gaat vaker om externe invloeden, zoals het geven van een presentatie.  

Een vermijdende persoonlijkheidsstoornis ontwikkelt zich vaak wanneer iemand jongvolwassen is. Het ontwikkelt zich door een combinatie van genen, opvoeding en ervaringen die iemand meemaakt. Een sociale angststoornis komt zowel voor bij kinderen als bij volwassenen. Bij kinderen is het belangrijk dat de sociale angst ook voor komt bij leeftijdsgenoten, niet alleen bij volwassenen. 

Een sociale angststoornis kan gepaard gaan met lichamelijke verschijnselen. Enkele voorbeelden hiervan zijn paniekaanvallen, hartkloppingen, tintelende handen en voeten en een versnelde ademhaling. Iemand met een vermijdende persoonlijkheidsstoornis heeft hier in mindere mate last van. 

Mensen met een sociale angststoornis zijn buiten proportie angstig voor de situatie waarin ze zich bevinden. Ze overschatten de negatieve gevolgen. Mensen met een vermijdende persoonlijkheidsstoornis kiezen ervoor om sociale activiteiten en intieme relatie niet aan te gaan.    

Wat zijn de overeenkomsten?  

Een sociale angststoornis en een vermijdende persoonlijkheidsstoornis vertonen veel overeenkomsten. Ten eerste hebben mensen die lijden aan een van deze stoornissen het gevoel niet goed genoeg te zijn. Ze vinden zichzelf bijvoorbeeld saai of lelijk.  

Daarnaast stellen mensen met een vermijdende persoonlijkheidsstoornis en mensen met een sociale angststoornis zich vermijdend op in sociale situaties. Ze houden zich op de achtergrond of kiezen ervoor om helemaal niet te gaan.  

Mensen met een vermijdende persoonlijkheidsstoornis en met een sociale angststoornis zijn beiden kritisch op zichzelf. Deze mensen zijn zeer bewust van zichzelf en hoe ze zich uiten naar andere mensen.  

Welke kan ik hulp zoeken?  

Iedereen is wel eens angstig of voelt spanning bij een bepaalde situatie, dit is normaal. Het wordt pas een probleem wanneer de gevoelens of je gedrag je gaan beperken in het dagelijks leven. Op dat moment kan het goed zijn om hulp te zoeken van bijvoorbeeld een psycholoog. Een vermijdende persoonlijkheidsstoornis wordt doorgaans behandeld door middel van cognitieve gedragstherapie of sociale vaardigheidstraining. Soms wordt er ook schematherapie ingezet.  

Een sociale angststoornis wordt ook vaak cognitieve gedragstherapie ingezet. Ook wordt er soms exposure therapie gebruikt om angst in bepaalde situaties af te nemen. Een verschil met de behandeling van een vermijdende persoonlijkheidsstoornis is dat bij een sociale angststoornis naast een psychologische behandeling, medicijnen kunnen worden ingezet.  

Bij Psycholoog.nl kunnen we je helpen bij zowel een sociale angststoornis als bij een vermijdende persoonlijkheidsstoornis. Onze psychologen zijn bekend met cognitieve gedragstherapie en schematherapie. Samen met de psycholoog bepaal je welk behandelingstraject het beste aansluit bij jouw behoeften. Zoek jij een psycholoog die jou kan helpen met deze problemen? Dit kan door middel van het inplannen van een adviesgesprek of door direct contact op te nemen met ons.  

Meer blogs lezen? Ga terug naar het overzicht.

 

Wil je meer weten? Lees meer over dit onderwerp in onze artikelen

Hoe ga je om met klimaatangst?

(21-6-2024)

Klimaatverandering is een feit, maar angst hoeft niet je dagelijkse realiteit te zijn. Lees verder

Zelfliefde in de praktijk: dagelijkse gewoontes voor een positieve zelfrelatie

(19-6-2024)

Zelfliefde is een belangrijk onderdeel van onze ontwikkeling en onze mentale gezondheid. Maar hoe pas je dit toe in de praktijk? Lees hier meer! Lees verder

Insomnia: oorzaak en symptoom van verschillende mentale stoornissen

(14-6-2024)

In deze blog bespreken we de wederzijdse relatie tussen insomnia en psychopathologie, de onderliggende mechanismen en de behandelingsopties. Lees verder

Ik ben op zoek naar mentale ondersteuning; wat zijn de mogelijkheden?

(7-6-2024)

Het is belangrijk dat je de stap zet om hulp te zoeken als je die nodig hebt. In deze blog bespreken we de verschillende mogelijkheden voor psychische hulp. Lees verder