We hebben het allemaal weleens gehoord: "Je moet een dikkere huid krijgen". Maar wat betekent dat precies? En hoe kun je leren beter om te gaan met tegenslagen, kritiek en moeilijke emoties? In deze blog leggen we uit wat een ‘dikkere huid’ inhoudt, waarom het waardevol is, en hoe therapie kan ondersteunen in dit proces.

Wat betekent het om een dikkere huid te hebben?

Een dikkere huid hebben betekent niet dat je ongevoelig of hard wordt. Het gaat erom dat je veerkracht ontwikkelt: dat je niet direct wordt overweldigd door negatieve opmerkingen, teleurstellingen of lastige situaties. Mensen met een 'dikke huid':

  • Kunnen kritiek relativeren.
  • Blijven rustiger onder stress.
  • Herstellen sneller van tegenslagen.
  • Voelen zich minder snel persoonlijk aangevallen.

Het draait dus vooral om emotionele weerbaarheid: je gevoelens erkennen zonder dat ze je volledig uit balans brengen.

Hoe kun je beter omgaan met tegenslagen?

Beter omgaan met tegenslagen vraagt oefening en zelfreflectie. Hier zijn enkele belangrijke stappen die je kan ondernemen om een dikkere huid te creëren:

1. Erken je gevoelens

Het is normaal om je gekwetst of boos te voelen. Door deze gevoelens te accepteren in plaats van deze weg te drukken, leer je ze beter te begrijpen en te reguleren.

2. Herken je gedachtenpatronen

Soms maken onze gedachten een situatie erger dan die is. Bijvoorbeeld: iemand maakt een kritische opmerking, en jij denkt meteen: "Zie je wel, ik kan niks." Door je bewust te worden van dit soort automatische gedachten, kun je ze stap voor stap uitdagen en vervangen door realistischere, positievere gedachten.

3. Bouw zelfvertrouwen op

Een stevig gevoel van eigenwaarde helpt je om minder afhankelijk te zijn van de mening van anderen. Focus op je kwaliteiten, successen en sterke punten.

4. Stel grenzen

Soms betekent een dikkere huid ook dat je leert om grenzen te stellen: tegen anderen, maar ook tegen jezelf. Je hoeft niet alles te verdragen of altijd alles goed te doen.

5. Zie falen als onderdeel van groei

Iedereen maakt fouten en krijgt met tegenslag te maken. Succesvolle mensen onderscheiden zich niet doordat ze nooit falen, maar doordat ze veerkrachtig blijven en ervan leren.

Hoe kan therapie hierbij helpen?

Therapie kan een grote toevoeging zijn in het ontwikkelen van een dikkere huid. Een psycholoog helpt je bijvoorbeeld om:

  • Inzicht te krijgen in je emoties en reacties.
  • Gezonde copingstrategieën aan te leren.
  • Je zelfbeeld te versterken.
  • Effectiever om te gaan met stress en kritiek.
  • Concrete vaardigheden te trainen, zoals assertiviteit en grenzen stellen.

Cognitieve gedragstherapie

Cognitieve gedragstherapie (CGT) is een bewezen effectieve methode om emotionele veerkracht te vergroten en een dikkere huid te ontwikkelen. In CGT leer je om je automatische gedachten, vaak negatief of zelfkritisch, te herkennen en actief te veranderen. Door anders naar jezelf en moeilijke situaties te kijken, ervaar je minder stress en onzekerheid. Daarnaast biedt CGT praktische handvatten om nieuwe, helpende gedragspatronen aan te leren. Zo word je mentaal flexibeler en sterker in het omgaan met kritiek en tegenslagen.

Wil jij werken aan meer veerkracht? Bij Psycholoog.nl helpen we je graag om sterker in je schoenen te staan. Plan een gratis adviesgesprek in of neem direct contact op met ons aanmeld- en adviesteam om de mogelijkheden te bespreken.

Meer blogs lezen? Klik dan hier.   

Wil je meer weten? Lees meer over dit onderwerp in onze artikelen

Een dikkere huid op de werkvloer: hoe blijf je stevig staan in een professionele omgeving?

(28-4-2025)

Op de werkvloer draait het niet alleen om wat je doet, maar ook om hoe je omgaat met alles wat er op je afkomt. Lees verder

Ik ben op zoek naar mentale ondersteuning; wat zijn de mogelijkheden?

(7-6-2024)

Het is belangrijk dat je de stap zet om hulp te zoeken als je die nodig hebt. In deze blog bespreken we de verschillende mogelijkheden voor psychische hulp. Lees verder

Klagen; een uitlaatklep of een negatieve spiraal?

(4-6-2024)

Klagen kan dienen als een gezonde uitlaatklep, maar overmatig klagen kan leiden tot een negatieve focus en een spiraal van stress en depressie. Lees verder

Waarom verbondenheid met anderen de beste garantie is voor mentale veerkracht

(19-1-2024)

Sociale relaties dragen bij aan de mentale veerkracht van een individu, doordat het een netwerk van ondersteuning biedt dat helpt om te gaan met de ups en downs… Lees verder