De mentale gezondheid van jongeren is een onderwerp dat de afgelopen jaren steeds meer aandacht krijgt. De meest recente Gezondheidsmonitor, uitgevoerd door de GGD in samenwerking met het RIVM, onderzocht de uitdagingen waar jongeren in Nederland mee te maken hebben. Wat zijn de belangrijkste uitkomsten? Wat ligt hieraan ten grondslag? En welke beschermende factoren kunnen bijdragen aan een betere mentale gezondheid?

De gezondheidsmonitor

De Gezondheidsmonitor is een grootschalig vragenlijstonderzoek dat door alle GGD'en in Nederland wordt uitgevoerd. Dit onderzoek brengt de gezondheid, het welzijn en de leefstijl van de Nederlandse bevolking in kaart en wordt normaal gesproken elke vier jaar uitgevoerd. Er worden drie specifieke doelgroepen gemonitord:

  • Jeugd: Leerlingen in de tweede en vierde klas van het voortgezet onderwijs.
  • Jongvolwassenen: Personen van 16 tot en met 25 jaar.
  • Volwassenen en ouderen: Personen van 18 jaar en ouder.

De meest recente meting, de Gezondheidsmonitor Jongvolwassenen 2024, vond plaats van 8 april tot en met 7 juli 2024. De resultaten van dit onderzoek zijn vanaf 21 januari 2025 beschikbaar gemaakt.

Uitkomsten: waar lopen jongeren tegenaan?

Uit de Gezondheidsmonitor Jongvolwassenen blijkt dat de helft van de jongeren worstelt met mentale klachten. Zo geeft een groot deel aan gevoelens van stress, eenzaamheid en somberheid te ervaren. Daarnaast is er een stijging te zien in klachten rondom angst en depressie ten opzichte van eerdere jaren. 

Opvallend is dat sociale druk, prestatiedruk en onzekerheid over de toekomst veel worden genoemd als bronnen van stress. Vooral studenten en jongeren die net de arbeidsmarkt betreden, ervaren een hoge mate van druk om te presteren.

Wat zijn de oorzaken van deze problemen?

De volgende factoren lijken een bijdrage te leveren aan de mentale problemen die jongvolwassenen ervaren:

  1. Sociale media: Hoewel sociale media verbindt en informeert, dragen deze platforms ook bij aan gevoelens van onzekerheid en een negatief zelfbeeld. De constante vergelijking met anderen en het streven naar een onrealistisch perfectiebeeld vergroot deze druk.

  2. Prestatiedruk: Jongeren voelen vaak de druk om hoog te presteren op gebied van zowel studie als werk. Deze druk wordt versterkt door maatschappelijke verwachtingen en een competitieve omgeving.

  3. Gebrek aan sociale steun: Ondanks een groot online netwerk ervaren jongeren vaak een gebrek aan diepgaande relaties. Dit kan leiden tot gevoelens van eenzaamheid.

  4. Onzekerheid over de toekomst: Economische onzekerheden, klimaatverandering en de impact van de coronapandemie maken jongeren onzeker over hun toekomstperspectieven.

Beschermende factoren: wat kan helpen?

Gelukkig zijn er ook factoren die een buffer kunnen vormen tegen mentale klachten:

  1. Steun vanuit de omgeving: Een stabiel sociaal netwerk dat bestaat uit vrienden, familie en andere vertrouwenspersonen, is van groot belang. Jongeren die zich gesteund voelen, laten weten minder mentale klachten te ervaren.

  2. Bevordering van veerkracht: Trainingen in stressmanagement, mindfulness en emotionele regulatie kunnen jongeren helpen om beter met uitdagingen om te gaan.

  3. Balans tussen inspanning en ontspanning: Het creëren van een gezonde balans tussen werk, studie en vrije tijd kan stress verminderen en het risico op burn-out verlagen.

  4. Professionele hulp: Het toegankelijk maken van mentale gezondheidszorg, zoals therapie en coaching. Door vroeg in te grijpen kunnen problemen worden voorkomen.

  5. Bevorderen van een realistisch zelfbeeld: Informatie over de effecten van sociale media kunnen jongeren helpen om zich minder te laten leiden door onrealistische vergelijkingen.

Hoe kan Psycholoog.nl ondersteunen?

Bij Psycholoog.nl begrijpen we de uitdagingen waar jongeren mee te maken hebben. Onze ervaren therapeuten bieden laagdrempelige en toegankelijke ondersteuning. Of het nu gaat om het leren omgaan met prestatiedruk, het verbeteren van sociale vaardigheden of het herstellen van een burn-out: wij staan klaar om te helpen.

Door middel van videobelgesprekken met een psycholoog kan je in gesprek gaan over de mentale problemen die je ervaart. Samen zoek je vervolgens naar handvatten om hiermee om te gaan. Kom direct in contact met een van onze psychologen of plan een gratis adviesgesprek. Meer weten over Psycholoog.nl? Klik dan hier.

Meer blogs lezen? Ga terug naar het overzicht

 

Bekijk de resultaten van de Gezondheidsmonitor Jongvolwassenen 2024 hier: rapportagelandelijk17012025

Wil je meer weten? Lees meer over dit onderwerp in onze artikelen

Het belang van privacy in de mentale gezondheidszorg

(13-1-2025)

Er heerst onrust onder psychiaters en psychologen door de invoer van nieuwe declaratieregels. Lees verder

Dry January en relaties: hoe een maand zonder alcohol je sociale connecties verandert

(8-1-2025)

Eén van de grootste verrassingen van Dry January is dat je nieuwe manieren ontdekt om je sociaal op te stellen. Lees verder

Podcasts over mentale gezondheid: dit zijn onze tips

(2-1-2025)

Lees in deze blog over onze 7 tips voor de beste psychologie-podcasts! Lees verder

Gen Z en hun invloed op mentale gezondheid op de werkvloer

(31-12-2024)

Gen Z is een generatie die het belang van mentaal welzijn niet alleen erkent, maar ook actief promoot. Lees verder