Problemen met emotieregulatie ontstaan ​​wanneer een persoon moeite heeft om de emoties op een gezonde manier te beheersen en te reguleren. Dit kan leiden tot verschillende negatieve gevolgen, waaronder stress, angst, depressie en problemen in relaties met anderen. Heb jij last van problemen met emotieregulatie? Lees er in onze blog meer over. 

Hoe herken ik problemen met emotieregulatie? 

Emotionele regulatieproblemen kunnen zich op verschillende manieren manifesteren en kunnen verschillende symptomen vertonen. Hieronder zijn enkele mogelijke symptomen van emotionele regulatieproblemen: 

  • Overmatige emotionele reacties: Mensen met emotionele regulatieproblemen kunnen emotioneel overweldigd raken door situaties die anderen als mild of niet-bedreigend beschouwen. Ze kunnen bijvoorbeeld heftig reageren op kleine frustraties of teleurstellingen.
  • Emotionele uitbarstingen: Mensen met emotionele regulatieproblemen kunnen moeite hebben om hun emoties onder controle te houden en kunnen in extreme situaties in tranen of woede uitbarsten. 
  • Vermijding van emoties: Anderzijds kunnen mensen met emotionele regulatieproblemen zich afsluiten voor hun emoties en deze vermijden. Ze kunnen bijvoorbeeld emoties onderdrukken of zich terugtrekken uit sociale situaties om niet geconfronteerd te worden met emotionele uitdagingen.
  • Chronische stemmingswisselingen: Mensen met emotionele regulatieproblemen kunnen last hebben van chronische stemmingswisselingen en zich snel van de ene extreme gemoedstoestand naar de andere verplaatsen.
  • Ongepast gedrag: Mensen met emotionele regulatieproblemen kunnen gedrag vertonen dat als ongepast of ongeremd wordt beschouwd, zoals impulsiviteit, agressief gedrag, zelfbeschadiging, overmatig alcohol- of drugsgebruik, en eetstoornissen.
  • Chronische angst of depressie: Emotionele regulatieproblemen kunnen bijdragen aan het ontstaan of de verergering van angst en depressie. Mensen kunnen moeite hebben om te ontspannen of zich te concentreren, of kunnen zich moeilijk verheugen over positieve ervaringen. 

Het is belangrijk om op te merken dat deze symptomen niet noodzakelijk duiden op een specifieke aandoening of stoornis. Ze kunnen echter wel wijzen op een behoefte aan verbeterde emotionele regulatievaardigheden en kunnen een teken zijn dat professionele hulp nodig is om deze vaardigheden te ontwikkelen. 

Welke behandelingen zijn er op het gebied van emotieregulatie?

Er zijn verschillende methoden om problemen met emotieregulatie te behandelen, waaronder therapie, medicatie en levensstijlveranderingen. Dialectische gedragstherapie (DBT) is een veelgebruikte vorm van therapie die zich richt op het ontwikkelen van vaardigheden voor emotieregulatie. Deze vaardigheden omvatten onder meer mindfulness, distress-tolerantie, emotieregulatie en interpersoonlijke effectiviteit. 

Dialectische Gedragstherapie 

Dialectische Gedragstherapie (DBT) is een vorm van psychotherapie die oorspronkelijk werd ontwikkeld om mensen te helpen met Borderline Persoonlijkheidsstoornis (BPS) en chronische suïcidaliteit. Sindsdien is het gebruik van DBT uitgebreid naar een breed scala van psychische stoornissen, waaronder stemmingsstoornissen, angststoornissen en eetstoornissen. 

DBT combineert elementen van cognitieve gedragstherapie met mindfulness-technieken en dialektiek. Dialektiek betekent dat er een evenwicht wordt gezocht tussen tegenstellingen, bijvoorbeeld tussen acceptatie en verandering. 

DBT omvat vier modules: emotieregulatie, distress-tolerantie, interpersoonlijke effectiviteit en mindfulness. De therapie richt zich op het ontwikkelen van vaardigheden om te leren omgaan met intense emoties en conflicten in relaties, en het vergroten van het vermogen om te leven in het huidige moment. 

ERT 

Emotion Regulation Therapy (ERT) is een vorm van psychotherapie die zich richt op het verbeteren van de emotionele regulatievaardigheden van individuen die worstelen met emotionele problemen. Het doel van ERT is om individuen te helpen emoties te begrijpen, te accepteren en te beheersen, en om hen te helpen hun emotionele reacties op stressvolle situaties effectief te beheren. 

ERT richt zich op het aanleren van vaardigheden voor emotionele regulatie, waaronder het identificeren en benoemen van emoties, het begrijpen van de functie van emoties, het ontwikkelen van strategieën voor het veranderen van emotionele reacties en het gebruiken van mindfulness om bewust te zijn van emoties in het moment. De therapie kan individueel of in groepsverband worden gegeven en kan variëren van enkele sessies tot een langdurig behandelplan. Let op! Bij Psycholoog.nl zijn alleen individuele sessies mogelijk. 

Heb jij last van problemen op het gebied van emotieregulatie en wil je hier hulp bij? Bij Psycholoog.nl bieden wij online psychische hulp bij mentale klachten. De sessies vinden plaats via een videobelverbinding met onze psychologen. Plan een gratis adviesgesprek in of neem contact met ons op om de mogelijkheden te bespreken.

Meer blogs lezen? Ga terug naar het overzicht

Wil je meer weten? Lees meer over dit onderwerp in onze artikelen

Insomnia: oorzaak en symptoom van verschillende mentale stoornissen

(14-6-2024)

In deze blog bespreken we de wederzijdse relatie tussen insomnia en psychopathologie, de onderliggende mechanismen en de behandelingsopties. Lees verder

Overdracht gevoelens in ons dagelijks leven

(1-3-2024)

Heb je soms last van ongepaste emotionele uitbarstingen? Wellicht zijn dit overdracht gevoelens. Lees verder

Psycholoog Eline vertelt: word je bewuster van je emoties met deze 5 oefeningen

(8-2-2024)

Wat is het belang van emoties en hoe word je je bewust van je eigen emoties? Lees er meer over in deze blog. Lees verder

De rol van slaap in emotieregulatie

(1-2-2024)

Onze slaap hygiëne kan veel invloed hebben op hoe we onze emoties ervaren en hoe we emoties van anderen interpreteren. Lees er hier meer over! Lees verder