Morgen, 31 oktober, is het Halloween. Halloween staat bekend als het feest van griezelige kostuums, uitgeholde pompoenen en enge verhalen. Maar achter de schrikeffecten en spanning schuilt een diepere boodschap: Halloween draait om het spelen met angst. Hoe kunnen we dit betrekken op onze echte, dagelijkse angsten? En wat kunnen we van Halloween leren over het onder ogen zien en overwinnen van die angsten?

Halloween en angst

Angst is een fundamentele emotie die we allemaal kennen. Het is een natuurlijke reactie die ons beschermt tegen gevaar. Toch zoeken we tijdens Halloween juist situaties op die ons bang maken. Of het nu gaat om een horrorfilm, een spookhuis of een angstaanjagend masker, we zoeken bewust die schrikreactie op. Waarom doen we dit?

De verklaring ligt in het feit dat we, binnen de veilige grenzen van een feest als Halloween, angst kunnen ervaren zonder echte risico’s te lopen. Dit geeft ons een gevoel van controle. We weten dat er geen echte gevaren schuilen achter de enge verschijningen. Het biedt een veilige manier om met angst te experimenteren en deze zelfs te omarmen.

(On)gezonde angst

Net zoals een schrikeffect tijdens Halloween tijdelijk en onschadelijk is, is angst in ons dagelijks leven soms nuttig. Denk aan angst die je waarschuwt voor echte gevaren, zoals een naderende auto. Dit noemen we gezonde angst: het houdt ons alert en helpt ons overleven.

Maar angst kan ook ongezond worden. Bijvoorbeeld als het je belemmert in je dagelijks functioneren. Denk aan irrationele angsten zoals vliegangst, faalangst of sociale angst. Deze vormen van angst kunnen je leven sterk beperken, omdat ze ervoor zorgen dat je bepaalde situaties vermijdt, ook als ze in werkelijkheid veilig zijn.

Hoe ga je je angsten te lijf?

Halloween leert ons iets belangrijks: angsten onder ogen komen is minder eng als je de controle ervaart. Hoewel de meeste mensen geen moeite hebben met het aangaan van enge Halloween-uitdagingen, is het in het dagelijks leven vaak moeilijker om je angsten te lijf te gaan. Toch is dat precies wat nodig is om angst te overwinnen. Hier zijn een paar stappen die je kunnen helpen om je angsten te overwinnen:

1. Erken je angst.

Het begint met erkennen dat de angst er is. Veel mensen proberen hun angsten te vermijden of weg te duwen, maar dat maakt de angst vaak juist groter. Door je angst te erkennen, zet je de eerste stap naar verandering.

2. Onderzoek je angst

Vraag jezelf af: waar ben ik precies bang voor? Is het rationeel? Hoe realistisch is het scenario dat ik voor me zie? Vaak overdrijven we onbewust de gevolgen van situaties. Dit kan helpen om je angst te relativeren.

3. Stel jezelf geleidelijk bloot aan je angst

Net zoals Halloween je de kans biedt om in een veilige omgeving met angst te spelen, kun je jezelf ook in kleine stapjes blootstellen aan je echte angsten. Dit heet ‘exposure’, een techniek die vaak wordt gebruikt in therapie om angsten te overwinnen. Door stap voor stap je angstige situatie aan te gaan, leer je dat de angst vaak minder groot is dan je dacht.

4. Zoek hulp wanneer het nodig is

Soms is het moeilijk om angst in je eentje aan te pakken. In dat geval kan een psycholoog uitkomst bieden. Een psycholoog helpt je te onderzoeken waar je angst vandaan komt en ondersteunt je om deze aan te pakken.

Heb je last van angst die je dagelijks leven beïnvloedt? Dan kan het helpen om met een psycholoog te praten. Bij psycholoog.nl bieden wij ondersteuning voor angst-gerelateerde klachten. Neem gerust contact op met ons aanmeld- en adviesteam om de mogelijkheden te bespreken. Dit kan door ons direct te bellen op  085 273 3339 of plan een vrijblijvend adviesgesprek in.

Meer blogs lezen? Ga terug naar het overzicht 

Wil je meer weten? Lees meer over dit onderwerp in onze artikelen

Het belang van hobby's voor je mentale gezondheid

(15-11-2024)

Hobby's kunnen een grote impact hebben op onze stemming, sociale interacties en ons stressniveau. Lees er in deze blog meer over! Lees verder

De impact van verkiezingsuitslagen: hoe om te gaan met politieke stress?

(13-11-2024)

De verkiezingsuitslagen kunnen een hoop emoties teweeg brengen: vreugde en hoop, of juist angst en hopeloosheid. Lees verder

Hoe therapie je kan helpen om jezelf beter te begrijpen

(12-11-2024)

Een psycholoog kan je helpen om meer inzicht te krijgen in je gedrag en gevoelens. Lees er hier meer over! Lees verder

Hoe kan cognitive reframing ons helpen omgaan met tegenslagen

(7-11-2024)

Het herstructureren van negatieve gedachten kan ons helpen om nieuwe perspectieven van onze problemen te zien! Lees verder