Je voedt je kinderen jarenlang op, brengt ze naar school en staat in de weekenden langs de zijlijn van het sportveld. En ineens valt dit weg. Je kinderen zijn het huis uitgevlogen en het leven van jou en je partner ziet er ineens heel anders uit. Dit kan gepaard gaan met veel verdriet en een leeg gevoel. Het lege nest syndroom komt voor bij veel ouders.
Hoe ontstaat het?
De gemiddelde leeftijd van ouders wanneer hun kinderen het huis verlaten ligt rond de vijftig jaar. Op deze leeftijd vinden, naast dat het kroost het huis verlaat, meerdere veranderingen plaats. Vrouwen gaan tegelijkertijd de overgang in en mannen de andropauze (de mannelijke overgang). Hierbij komen veel lichamelijke en emotionele veranderingen kijken. Gedurende deze periode breekt er een nieuwe levensfase aan voor ouders. Een nieuwe levensfase gaat vaak gepaard met onzekerheden. Het lege nestsyndroom kan dan ook geassocieerd worden met veel verdriet. Wanneer kinderen na velen jaren uit huis gaan wordt dit soms zelfs vergeleken met een rouwproces voor ouders. Dit verdriet komt door gevoelens van doelloosheid. Daarnaast is het zo dat zodra kinderen uit huis gaan, je minder kijk hebt op hoe het met ze gaat. Hierdoor krijg je als ouder het besef dat je niet meer nodig bent, en dat de kinderen het op zichzelf redden.
Wanneer ouders de afgelopen jaren dat ze voor hun kind(eren) hebben gezorgd, de volledige focus hadden op de opvoeding, is het lastiger voor hen wanneer de kinderen uit huis gaan. Ouders die naast de opvoeding hun tijd ook investeerde in andere bezigheden zullen eerder gecompenseerd worden door deze activiteiten wanneer kinderen het huis verlaten, en daardoor een minder groot verdriet voelen.
Het lege nest syndroom komt zowel bij mannen als vrouwen voor. Echter valt het eerder op bij vrouwen omdat zij over het algemeen meer over hun gevoelens praten dan dat mannen dit doen.
Symptomen
De volgende symptomen kunnen duiden op het lege nest syndroom:
- Gevoel van somberheid
- Depressieve gevoelens
- Onzekerheid
- Spanningen met partner
- Eenzaamheid
- Verdrietig
- Gevoel van doelloosheid
Wat helpt?
Wat kan helpen om minder verdriet te ervaren tijdens deze nieuwe levensfase? Dat is vooral door de voordelen ervan in te gaan zien. Met elke afsluiting van een hoofdstuk wordt ook een nieuw hoofdstuk geopend. Zodra kinderen het huis uit gaan kan je als ouder zijnde bijvoorbeeld meer tijd vrijmaken voor eigen invullingen. Daar waar een groot gedeelte van de tijd in de kinderen werd gestoken, kan die overgebleven tijd nu juist worden gebruikt voor hobby's of andere activiteiten. Daarnaast zorgt deze fase ook voor een vernieuwde kijk op de partnerrelatie. Meer tijd voor elkaar waarbij geen rekening hoeft te worden gehouden met kinderen die in huis rondlopen. Dit kan een boost geven aan het seksleven. Daarnaast kan het ook helpen om tijd door te brengen met vrienden die door dezelfde fase heen gaan.
Wanneer je merkt dat je blijft hangen in negatieve gevoelens en veel verdriet blijft ervaren, kan het helpen om met een psycholoog in gesprek te gaan. Samen kan je achterhalen waar deze gevoelens vandaan komen en ze omdraaien zodat je de positieve kant begint in te zien van de nieuwe levensfase. Bij psycholoog.nl kunnen we hierbij helpen. Wij bieden online therapie via een videobelverbinding met onze psycholoog. Wil je hier meer over weten? Wij bespreken graag de mogelijkheden met je. Dit kan door het inplannen van een adviesgesprek of door direct contact op te nemen met ons.
Meer blogs lezen? Ga terug naar het overzicht.
Bronnen:
Het lege nest: de relatiecoach biedt inzichten en kansen. Garant - Uitgevers N.V (2017). Karen van den Broeck.