Psychologische gezondheid is net zo belangrijk als fysieke gezondheid, en soms hebben we professionele hulp nodig om ons welzijn te verhogen. Maar er zijn zoveel verschillende psychologische behandelingen beschikbaar, hoe vind je nu de juiste behandeling die het beste bij jou past? Deze blog biedt een stapsgewijze gids om je te helpen de psychologische behandeling te vinden die aansluit bij jou specifieke behoeften.

Stap 1: Zelfreflectie en doelstellingen

Voordat je opzoek gaat naar een specifieke behandeling, is het essentieel om te beginnen met zelfreflectie. Vragen die je jezelf zou kunnen stellen zijn:

  • Wat zijn mijn specifieke symptomen? Identificeer de problemen waar je mee worstelt, zoals bijvoorbeeld angst, depressie, trauma of stress. Begrijp welke symptomen het meest prominent aanwezig zijn. Hiervoor kun je onze klachten pagina’s gebruiken.
  • Wat zijn mijn doelen? Formuleer heldere doelen voor je behandeling. Wil je bijvoorbeeld leren omgaan met stress, je zelfvertrouwen vergroten, relaties verbeteren of trauma verwerken?

Stap 2: onderzoek naar behandelingsmogelijkheden

Nu je een idee hebt van je symptomen en doelen is het tijd om de verschillende behandelingsmogelijkheden te verkennen:

  • Cognitieve Gedragstherapie (CGT): deze benadering richt zich op het identificeren en veranderen van negatieve denkpatronen en gedragingen die bijdragen aan psychische problemen.
  • Mindfulness en Meditatie: deze benadering helpt je om in het moment te leven en je bewust te zijn van je gedachten en gevoelens zonder oordeel.
  • Acceptance and Commitment Therapy (ACT): bij ACT staat het omgaan met gevoelens en gedachten door er meer afstand van te nemen centraal. Hierin verschilt het met CGT, waar de inhoud van gedachten wel benaderd en veranderd wordt.
  • Imaginaire Exposure: deze therapie is een vorm van CGT en wordt gebruik bij mensen die last hebben van een trauma. Het uiteindelijke doel is om je in gedachten opnieuw bloot te stellen aan een herinnering en hiermee het angst gevoel te verminderen.

Stap 3: Professionele hulp zoeken

  • Raadpleeg een therapeut: zoek een geregistreerde therapeut die gespecialiseerd is in de door jou gekozen behandeling. Overweeg hun ervaring, referenties en specifieke expertise. Als je hier hulp bij zou willen, dan kun je contact met ons opnemen.
  • Het eerste gesprek: tijdens je eerste gesprek met een therapeut kun je je situatie uitleggen en vragen stellen over hun benadering en hoe het traject vormgegeven zou kunnen worden. Wanneer je bij ons in behandeling zou gaan, heb je je eerste gesprek al telefonisch gehad met iemand van het aanmeld- en adviesteam. De informatie over jou situatie zal doorgeven worden aan de psycholoog, waardoor deze al ingelezen is wanneer je jouw eerste gesprek in gaat.

Heb je na het lezen van deze blog vragen over symptomen, behandelingen of andere onderwerpen? Dan kun je contact met ons opnemen. Neem direct contact met ons op of plan een vrijblijvend adviesgesprek in om de mogelijkheden te bespreken. 

Meer blogs lezen? Klik dan hier.

Wil je meer weten? Lees meer over dit onderwerp in onze artikelen

Vergeet jezelf niet: hoe vind je een balans tussen zelfzorg en zorg voor je kinderen?

(21-5-2024)

Houd je welzijn in balans voor een gelukkiger gezinsleven. Lees verder

Wat is de impact van een miskraam op mentale gezondheid?

(14-5-2024)

Ontdek hoe een miskraam meer is dan een fysieke gebeurtenis en de diepgaande impact ervan op de mentale gezondheid. Lees verder

Welke behandelingen kunnen worden ingezet bij depressie?

(13-5-2024)

Een depressie kan een negatief effect hebben op je dagelijks leven. Het is daarom belangrijk om hier de best passende behandeling voor te krijgen, maar welke th… Lees verder

Wanneer verandert sporten van gezond naar ongezond?

(10-5-2024)

Hoewel sporten op zichzelf gezondheid, kan het ontwikkelen tot een ongezonde obsessie met negatieve gevolgen voor je mentale gesteldheid. Lees er hier meer over… Lees verder