Het EK, de Olympische Spelen en de Tour de France: deze zomer stond in het teken van sport. Topsport gaat vaak gepaard met hoge prestatiedruk. Niet alleen in de topsport, maar ook in de reguliere sport, kan je hier last van hebben. Hoe ga je om met deze (zelf)opgelegde prestatiedruk? Lees er meer over in deze blog. 

Wat is prestatiedruk?

Prestatiedruk is de spanning die iemand ervaart om te voldoen aan verwachtingen. Deze verwachtingen kan je jezelf opleggen of kunnen juist door andere worden opgelegd. Een verwachting kan zijn dat je een bepaalde score wilt behalen of een belangrijke wedstrijd wilt winnen. In de topsport is prestatiedruk vaak onvermijdelijk, aangezien prestaties kritisch in de gaten worden gehouden door media en publiek. Echter, ook reguliere sporters kunnen prestatiedruk ervaren, door de wens om persoonlijke doelen te bereiken (een gewichtsdoel bijvoorbeeld) of door zichzelf te vergelijken met anderen.

Oorzaken van Prestatiedruk

Prestatiedruk kan ontstaan door verschillende factoren:

  1. Externe verwachtingen: Dit zijn verwachtingen die komen van coaches, ouders, teamgenoten of het publiek. Vooral bij kinderen kunnen ouderlijke verwachtingen een grote rol spelen.
  2. Interne verwachtingen: Veel sporters leggen zichzelf hoge eisen op. Ze willen zichzelf continu verbeteren en geen fouten maken, wat kan leiden tot perfectionisme.
  3. Vergelijking met anderen: Het vergelijken van eigen prestaties met die van anderen kan prestatiedruk vergroten, vooral in teamsporten waar individuele prestaties binnen een teamcontext worden beoordeeld.
  4. Media en sociale media: In topsportwereld speelt de media een grote rol. Dit kan extra druk creëren, omdat prestaties nauwlettend in de gaten worden gehouden.

Gevolgen van prestatiedruk

Hoewel een gezonde dosis druk kan leiden tot betere prestaties, kan overmatige druk negatieve gevolgen hebben. Sporters kunnen zoal te maken krijgen met stress- en angstklachten. Ook een burn-out kan op de loer liggen wanneer er veel prestatiedruk wordt ervaren. En als laatste kan het plezier in sporten verdwijnen. Wanneer de druk te hoog wordt, kan de oorspronkelijke passie voor sport verdwijnen, wat het risico op stoppen vergroot.

Omgaan met Prestatiedruk

Omgaan met prestatiedruk begint met het herkennen en erkennen ervan. Hier zijn enkele tips om de druk te verminderen:

  1. Stel realistische doelen: Door haalbare doelen te stellen, kun je prestatiedruk verminderen. Focus op het proces in plaats van alleen het resultaat.
  2. Mindfulness en ontspanningstechnieken: Door middel van mindfulness, ademhalingsoefeningen of meditatie kunnen sporters leren omgaan met stress.
  3. Communiceer over je gevoelens: Praat met coaches, teamgenoten of een psycholoog over de druk die je ervaart. Het delen van deze gevoelens kan opluchting bieden.
  4. Herinner jezelf aan het plezier van de sport: Focus op waarom je bent begonnen met sporten en probeer de druk los te laten door je te concentreren op het plezier en de voldoening die de sport biedt.

Psychologische ondersteuning

Psychologische begeleiding kan van groot belang zijn voor sporters die worstelen met prestatiedruk. Een sportpsycholoog kan helpen bij het ontwikkelen van coping strategieën, het opbouwen van mentale veerkracht, en het vinden van een gezonde balans tussen ambitie en welzijn. Of je nu een topsporter bent of op recreatief niveau sport, het is belangrijk om mentaal net zo goed voor jezelf te zorgen als fysiek.

Heb je moeite met het omgaan met prestatiedruk? Overweeg dan om met een psycholoog in gesprek te gaan, zo kun je blijven genieten van sport, zonder dat de druk de overhand krijgt. Bij psycholoog.nl kunnen wij ondersteuning bieden bij stress- en angstklachten die je ervaart n.a.v. prestatiedruk. Lees hier meer over onze werkwijze. heb je vragen? Neem direct contact op met ons aanmeldteam of plan vrijblijvend een gratis adviesgesprek in. 

Meer blogs lezen? Ga terug naar het overzicht. 

Wil je meer weten? Lees meer over dit onderwerp in onze artikelen

Goede voornemens: september als nieuwe start!

(2-9-2024)

Naast januari, wordt september ook steeds vaker gezien als 'frisse start'. Lees verder

Hoe ontwikkel je meer discipline?

(5-3-2024)

Lees hier hoe zelfdiscipline kan helpen bij het nastreven van je doelen. Lees verder

Runningtherapie als remedie voor psychische klachten

(9-8-2023)

Runningtherapie wordt ingezet om het hoofd leeg te krijgen en spanningen los te laten wat kan helpen in de behandeling van mentale problemen. Lees verder

Het belang van je leefstijl bij een behandeling

(7-8-2023)

Je levensstijl heeft invloed op psychische problemen, maar psychische problemen hebben ook invloed op je levensstijl. Maar hoe zorg je voor een gezonde levensst… Lees verder