Hoewel sommigen zichzelf beschouwen als echte avonturiers, geven anderen er de voorkeur aan bij het bekende te blijven. Terwijl sommigen zich voorbereiden om uit een vliegtuig te springen, kiest een ander liever voor zijn favoriete restaurant in plaats van een nieuw restaurant uit te proberen. Deze eigenschap varieert sterk tussen individuen. Maar wat is precies de reden hiervoor? Waarom verlangen sommige mensen zo sterk naar avontuur, terwijl anderen er juist een afkeer van hebben?

Waarom gaan we op zoek naar avontuur?

Wanneer we iets opwindends of nieuws ervaren dat ons plezier geeft, krijgen we een goed gevoel, een soort 'rush'. Dit komt door de toename van hormoon adrenaline en de neurotransmitter dopamine in ons brein. Adrenaline geeft een gevoel van kracht en overwinning en dopamine is gekoppeld aan het beloningssysteem van onze hersenen. Hierdoor kan het ervaren van spannende dingen ook verslavend zijn. Mensen die hiervan houden worden soms ook wel 'adrenaline junkies' of 'risk seekers' genoemd. De term adrenaline junkie is echter mogelijk enigszins misleidend, omdat adrenaline junkies over het algemeen geen negatieve gevolgen ervaren. Streven naar avontuur is dus niet per se slecht, tenzij de veiligheid van jezelf of anderen in gevaar wordt gebracht. 

Verschillen tussen mensen 

Niet iedereen is even avontuurlijk als de ander. Dit kan afhangen van je persoonlijkheid. Mensen die zichzelf als avontuurlijk beschouwen, scoren doorgaans hoger op de schaal ‘Openness to experience’ van de Big Five Personality Scale. Deze schaal meet hoe bereidwillig je bent om nieuwe dingen te ervaren, of hoe vaak je juist liever vasthoudt aan het oude en vertrouwde.

Daarnaast kunnen zowel je opvoeding als je genetische achtergrond een rol spelen. Ben je snel verveeld of raak je snel afgeleid (zoals bijvoorbeeld bij ADHD)? Dan zal je eerder geneigd zijn om spannende dingen te willen ervaren. Bovendien kan een avontuurlijke opvoeding, waarin je ouders zelf veel avontuurlijke activiteiten ondernamen, deze eigenschap versterken. Dit is echter niet per definitie slecht, zolang je maar bewust bent van de mogelijke gevolgen.

Merk je dat je eigen gezondheid of die van je omgeving in gevaar wordt gebracht door jouw avontuurlijkheid? Dan kan het een goed idee zijn om hier met iemand over te praten. Een psycholoog kan je helpen om de patronen achter je avontuurlijkheid te ontdekken en deze te begrenzen of te vervangen door gezondere manieren van coping.

Herken je jezelf hierin en wil je hier graag over praten met een psycholoog? Ontdek hier wat Psycholoog.nl voor jou kan betekenen of plan een gratis adviesgesprek in. 

Meer blogs lezen? Ga terug naar het overzicht  

Wil je meer weten? Lees meer over dit onderwerp in onze artikelen

Psycholoog Eline vertelt over de Week van de Mentale Gezondheid

(5-6-2024)

Deze week (van 3 tot en met 8 juni) is het de Week van de Mentale Gezondheid. Wat houdt dit in en waarom is het belangrijk? Lees er meer over in deze blog. Lees verder

De rol van geur in de mentale gezondheidswereld: aromatherapie

(28-5-2024)

Aromatherapie, waarbij essentiële oliën worden ingeademd of op de huid worden aangebracht, kan positieve effecten hebben op zowel lichamelijk als mentaal welzij… Lees verder

De impact van ouderlijke druk op hun kinderen: Hoe prestatiedruk hun geestelijke gezondheid kan beïnvloeden

(27-5-2024)

Prestatiedruk kan een negatief effect hebben op je mentale gesteldheid, motivatie en levensgeluk. Verwachtingen van ouders kunnen hierin meespelen. Lees verder

De rol van familie en vrienden in het herstel van verslaving: Ondersteuning en betrokkenheid

(22-5-2024)

Een verslaving heeft veel impact op de omgeving. Lees hier meer over de rol die naasten kunnen spelen in het herstel. Lees verder