Coaching is een vorm van begeleiding die bedoeld is om jezelf te ontwikkelen. Een coach kan je helpen met het zetten van bepaalde doelen en helpen met het bereiken van deze doelen. De begeleiding kan plaatsvinden in je professionele, maar ook je persoonlijke leven. 

Wat is coaching?

Coaching is een vorm van begeleiding die is bedoeld om jezelf te ontwikkelen. Vaak is het verschil met een bedrijfspsycholoog niet zo duidelijk. Een bedrijfspsycholoog is echt gericht op werk, en helpt werkgevers en werknemers zo optimaal mogelijk gebruik te maken van hun capaciteit en potentieel. Een coach kan je wat breder helpen, met vragen als: Hoe wordt ik meer assertief op mijn werk? of: Hoe ervaar ik meer geluk in mijn leven? Je denkt bijvoorbeeld dat je minder stress zult ervaren als je assertiever wordt. Zowel voor een coach als een bedrijfspsycholoog hoef je helemaal geen psychische klachten te hebben. 

Wil jij meer uit jezelf halen? Vind hier een coach die bij jou past. 

De vier fasen van het coaching traject

Er zijn heel veel coaches in Nederland, met net zoveel verschillende manieren van werken. Toch verloopt een coaching traject vaak in vier fasen: 

  1. Het begint vaak met een bepaalde ervaring. Zo kun je bijvoorbeeld stress in je baan ervaren en weinig ontspannen. Dit is al reden genoeg om bij een coach aan te kloppen. Misschien heb je zelfs al een coachvraag. Wat wil je veranderen om minder stress te ervaren? Je wilt bijvoorbeeld assertiever worden, beter leren plannen of je minder druk maken. 

  2. Als jouw ervaringen en hulpvraag in kaart zijn gebracht geeft een coach vaak een reflectie. Dat is soms confronterend maar vaak ook erg prettig. Je ziet ineens helder wat je situatie eigenlijk is. Alsof dat nog niet genoeg is, vraagt een coach dóór. Wat gaat er wel goed ondanks je stress? Misschien presteer je wel uitstekend. Wat kan beter? Misschien vind je een beetje stress wel fijn maar is het gewoon teveel en te lang. Zo krijg je langzaam grip op jouw situatie. 

  3. Uiteindelijk krijg je zo een beeld van de gewenste situatie. Wat zou je willen? Deze stap bepaalt het actieplan dat jullie samen gaan maken. Misschien wil je meer vrijheid om het af en toe iets rustiger aan te doen. Samen met je coach bedenk je wat daar voor nodig is. Het betekent bijvoorbeeld dat je met je leidinggevende moet praten. 

  4. Tot slot breng jij je plannen in de praktijk. Jij handelt. Dat betekent niet dat het coaching traject is afgelopen. De gesprekken lopen nog door. Je vertelt aan je coach hoe het gesprek met je leidinggevende is verlopen. Is je werkdruk afgenomen? Je coach geeft feedback en moedigt je aan om door te gaan. 

Wat voor opleiding heeft een coach gedaan?

In principe mag iedereen zichzelf een coach noemen. Toch moet een coach soms aan bepaalde eisen voldoen. De werkgever van een bedrijfscoach kan bijvoorbeeld bepaalde opleidingseisen stellen. Veel psychologen zijn gespecialiseerd in coaching. Ze kijken niet alleen naar stoornissen maar ook naar ontwikkelmogelijkheden. Soms is de grens tussen coaching en therapie moeilijk te trekken. Te weinig assertiviteit, een burn-out en een depressie kunnen in het verlengde van elkaar liggen. Voor alleen ‘meer assertiviteit’ zou je misschien naar een coach gaan. Sub-assertiviteit kan echter ook het gevolg zijn van een depressie. Dan is een psycholoog bezoeken misschien verstandiger. Een psycholoog kan helpen om je coach- of hulpvraag in kaart te brengen. 

Andere behandelmethoden bekijken? Ga terug naar het overzicht. 

Meer lezen over andere behandelmethoden? Ga terug naar het overzicht.

Veelgestelde vragen

In deze blog staat het verschil uitgelegd tussen een psycholoog en een coach. Mocht je aan de hand van het lezen van de blog nog vragen hebben kun je vrijblijvend contact met ons opnemen. Dit kan door een adviesgesprek in te plannen of door direct contact met ons op te nemen. 

Ja, onze psycholoog kan jou hiermee helpen. Plan een adviesgesprek of neem direct contact op met ons aanmeldteam om jouw doelen te bespreken en een intakegesprek in te plannen.  

Nee, wij bieden enkel onverzekerde zorg. Dit betekent dat u de sessies zelf betaald. Wij hanteren geen wachtlijsten en u bent meestal al binnen een week aan de beurt. U heeft ook geen verwijsbrief nodig van de huisarts. Voor meer informatie over onze werkwijze kunt u hier klikken. 

Eline Vollema, Psycholoog.nl

Eline Vollema
Psycholoog.nl

Online psycholoog

 

Annemieke Brouwer, TrainID Blue

Annemieke Brouwer
TrainID Blue

Egmond aan Zee

 

Jeannette van Stempvoort, Own-Advice

Jeannette van Stempvoort
Own-Advice

Apeldoorn

 

Gerda Haagen, Psychologenpraktijk Haagen & Smiet

Gerda Haagen
Psychologenpraktijk Haagen & Smiet

Bareveld

 

Wil je meer weten? Lees meer over deze behandelmethode in onze artikelen

Blog De effecten van stigmatisering van mentale aandoeningen

De effecten van stigmatisering van mentale aandoeningen

Er hangt nog steeds een stigma boven psychische aandoeningen. Lees hier meer over de gevolgen van deze stigmatisering. Lees verder

Blog Veelvoorkomende misverstanden over ADHD

Veelvoorkomende misverstanden over ADHD

ADHD is een bekende stoornis, maar er bestaan nog altijd misverstanden over. Lees er hier meer over! Lees verder

Blog Ethische non-monogamie en EFT

Ethische non-monogamie en EFT

Relaties zijn er in alle soorten en maten, zo ook ethische non-monogamie. Lees hier meer over deze relaties en welke rol EFT hierin kan spelen. Lees verder

Blog Eigen regie: grip op je klachten

Eigen regie: grip op je klachten

5 tips om meer grip te krijgen op je klachten en eigen regie te hebben over je herstel. Lees verder