Je moet een presentatie geven en je voelt dat je hart sneller klopt, je gaat sneller ademen en je wil het liefst naar huis. Dit zijn allemaal tekenen van faalangst. Lees in deze blog hoe faalangst werkt en hoe je faalangst kan behandelen.   

Wat is faalangst?   

Faalangst is een veel voorkomende klacht waarbij iemand veel angst ervaart om niet aan de verwachtingen van een ander of zichzelf te voldoen. Deze angst kan als gevolg hebben dat iemand uitdagende taken of situaties gaat vermijden. Faalangst komt vaak voor met betrekking tot schoolprestaties of werk. Het komt vaak voor in combinatie met een sociale angststoornis of een gegeneraliseerde angststoornis. 

Faalangst kan functioneel zijn. Het kan dienen als motivatie om goed voorbereid te zijn voor een belangrijke gebeurtenis. Je gaat bijvoorbeeld goed leren voor een examen, zodat de kans dat je faalt kleiner wordt. Echter, wanneer de angst om te falen te groot wordt, ga je stressvolle situaties vermijden of bevries je. Dit kan vervelende gevolgen hebben en gaat ten koste van je prestatie.   

Hoe uit faalangst zich?  

Wanneer je faalangst hebt, kan dit zich op meerdere vlakken manifesteren. Hieronder worden voorbeelden genoemd van enkele symptomen die je kan ervaren als je last hebt van faalangst:  

  • Cognitieve symptomen: je kunt moeite hebben om je te concentreren of je maakt je voortdurend zorgen over de mogelijkheid van falen. Daarnaast kun je negatief over jezelf en je prestaties gaan denken.  
  • Emotionele symptomen: je kunt gevoelens van paniek, hulpeloosheid, stress of angst ervaren op momenten dat je moet presteren.  
  • Gedragsmatige symptomen: je kunt uitdagende taken gaat uitstellen of vermijden. Verder kun je je overmatig gaan voorbereiden. 
  • Fysieke symptomen: je kunt gaan zweten of trillen als je moet presteren. Daarnaast kan je hartslag versnellen of kun je hoofdpijn krijgen.  

Waar komt faalangst vandaan?  

Als mens heb je de behoefte om gewaardeerd te worden. Faalangst kan voorkomen uit de angst om niet goed genoeg te zijn voor een ander, maar ook voor jezelf. Je kunt jezelf te hoge verwachtingen opleggen, die je eigenlijk niet kan bereiken. Ook eerdere negatieve ervaringen kunnen ervoor zorgen dat je bang bent om de volgende keer te falen. Wanneer je last hebt van een laag zelfbeeld, kan dit ook bijdragen aan het hebben van faalangst.  

Hoe wordt faalangst behandeld?   

Faalangst wordt doorgaans behandeld door middel van Cognitieve gedragstherapie. Tijdens deze therapie worden negatieve gedachtes uitgedaagd. Er wordt objectief en rationeel naar de negatieve gedachtes gekeken en ze worden in twijfel getrokken.   

Een manier om tijdens stressvolle momenten tot rust te komen is mindfulness. Tijdens mindfulness wordt er gefocust op de ademhaling en het terugbrengen van de rust in het lichaam.   

Psycholoog.nl kan je helpen om van je faalangst af te komen. Onze psychologen zijn gespecialiseerd in cognitieve gedragstherapie. Benieuwd wat Psycholoog.nl voor jou kan betekenen? Lees hier meer over wie zijn of plan een gratis adviesgesprek in. Direct in contact komen met een psycholoog? Klik dan hier 

Meer blogs lezen? Ga terug naar het overzicht 

 

Wil je meer weten? Lees meer over dit onderwerp in onze artikelen

Het verschil tussen gezond nadenken en overmatig piekeren

(24-7-2024)

Iedereen zit wel eens met een probleem in zijn hoofd. Maar wanneer is iets gezond nadenken, en wanneer overmatig piekeren? Lees er hier meer over! Lees verder

Psycholoog Eline vertelt: wat betekent het hier en nu in ACT?

(26-7-2024)

In de blogserie over Acceptance and Commitment Therapy (ACT) leer je alles over deze therapievorm. Lees in deze vierde blog alles over het hier en nu. Lees verder

Psycholoog Eline vertelt: wat is acceptatie (ACT)?

(19-7-2024)

In de blogserie over Acceptance and Commitment Therapy (ACT) leer je alles over deze therapievorm. Lees in deze derde blog alles over acceptatie. Lees verder

Stoppen met alcohol drinken: de psychologische voordelen

(18-7-2024)

Mensen lijken zich bewuster te zijn van de gevolgen van alcoholgebruik. Lees verder