Je moet een presentatie geven en je voelt dat je hart sneller klopt, je gaat sneller ademen en je wil het liefst naar huis. Dit zijn allemaal tekenen van faalangst. Lees in deze blog hoe faalangst werkt en hoe je faalangst kan behandelen.  

Wat is faalangst?  

De naam faalangst spreekt eigenlijk voor zich. Het is de angst om te falen. Dit gebeurt vaak op momenten dat je moet presteren, zoals bijvoorbeeld een presentatie. De angst om te falen komt voort uit het gevoel dat je goed wil kunnen presteren, maar niet zeker weet of je het kan.  

Faalangst kan functioneel zijn. Het kan dienen als motivatie om goed voorbereid te zijn voor een belangrijke gebeurtenis. Je gaat bijvoorbeeld goed leren voor een toets, zodat je niet kan falen. Wanneer de faalangst te veel wordt, ga je stressvolle situaties vermijden of bevries je. Dit kan vervelende gevolgen hebben en gaat ten koste van je prestatie.  

Faalangst is iets wat veel mensen ervaren. Het komt vaak voor in combinatie met een sociale angststoornis of een gegeneraliseerde angststoornis. 

Hoe uit faalangst zich? 

Wanneer je faalangst hebt, kan het zijn dat je last hebt van de volgende symptomen:  

  • Versnelde hartslag 
  • Zweten 
  • Hoofdpijn 
  • Piekeren 
  • Hyperventilatie 
  • Trillen 
  • Blozen 
  • Vermijden 
  • Negatief zelfbeeld 

Wanneer je faalangst hebt, word je dus angstig op het moment dat je moet presteren. Het moment dat je moet presteren komt dichterbij en je voelt dat je ademhaling stijgt en je begint te zweten. Je hartslag versnelt. Het liefst ga je naar huis om uit de stressvolle situatie te zijn. Je zult toch moeten. Bij een presentatie weet je niet meer wat je moet zeggen en tijdens de toets heb je een totale black-out. Achteraf baal je van je prestatie. Dit kan zorgen voor minder zelfvertrouwen en een negatief zelfbeeld. Je kan negatieve gedachtes hebben, bijvoorbeeld “ik doe het toch niet goed”. Dit heeft tot gevolg dat je de volgende keer dat je in een stressvolle situatie komt waar je moet presteren, je weer in dezelfde cyclus terecht komt.   

Hoe wordt faalangst behandeld?  

Faalangst wordt doorgaans behandeld door middel van Cognitieve gedragstherapie. Tijdens deze therapie worden negatieve gedachtes uitgedaagd. Er wordt objectief en rationeel naar de negatieve gedachtes gekeken en ze worden in twijfel getrokken.  

Een manier om tijdens stressvolle momenten tot rust te komen is mindfulness. Tijdens mindfulness wordt er gefocust op de ademhaling en het terugbrengen van de rust in het lichaam.  

Benieuwd wat Psycholoog.nl voor jou kan betekenen? Lees hier meer over wie zijn of plan een gratis adviesgesprek in. Direct in contact komen met een psycholoog? Klik dan hier

Meer blogs lezen? Ga terug naar het overzicht

Wil je meer weten? Lees meer over dit onderwerp in onze artikelen

Psychische comorbiditeit: wat is het?

(24-4-2024)

Veel stoornissen kunnen op elkaar lijken, tegelijk voorkomen of hebben overlap van symptomen. Lees hier wat comorbiditeit betekent voor de diagnose en behandeli… Lees verder

Meerdimensionaal evalueren om negatieve opvattingen te nuanceren

(19-4-2024)

Hoewel het wel zo lijkt, zijn de opvattingen die we hebben over onszelf niet altijd juist. Lees hier hoe je meer nuance kunt aanbrengen in de negatieve opvattin… Lees verder

Wensdenken: zijn angstige en onzekere mensen optimistischer?

(19-4-2024)

Onzekere en angstige mensen zijn vaak optimistischer door het zogenaamde wensdenken. wat is het? En wat betekent het? Lees verder

Wat is de kracht van nieuwsgierigheid?

(18-4-2024)

Lees hier meer over de zoektocht naar het onbekende. Lees verder