Er hangt een taboesfeer rond het onderwerp van een verlaagd libido. Het plaatje dat door films en sociale media wordt geschetst helpt hier ook niet aan mee. Het komt veel vaker voor dat je met je sekspartner niet op één lijn zit wat betreft libido. Je libido hangt sterk samen met je mentale gezondheid, in beide richtingen. Wat hier precies onderliggend aan kan zijn en hoe een verlaagd libido verholpen kan worden lees je in deze blog.  

Wanneer heb je last van een verlaagd libido? 

Het is relatief wat wordt beschouwd als een 'hoog' of 'laag' libido. De een heeft een hogere seksdrive dan de ander. Daardoor is het lastig om vast te stellen wanneer een libido daadwerkelijk verlaagd is. Dit is iets dat je alleen bij jezelf door kan hebben. Wanneer voor een lange periode (of plotseling) er een sterke verminderde behoefte is aan seksuele activiteit in vergelijking met de periode ervoor, spreken we van een verlaagd libido. Een verschil in behoeften aan seks tussen partners kan zorgen voor spanningen. Deze spanningen kunnen er vervolgens voor zorgen dat het libido alleen maar meer af kan gaan nemen. Het is daarom belangrijk om de oorzaak te achterhalen van de verminderde sekslust.  

Oorzaken 

Hoe een laag libido te behandelen is, is volledig afhankelijk van de oorzaak ervan. Het is daarom allereerst belangrijk om te achterhalen waarom de behoefte aan seksuele activiteit is verlaagd. Hier kunnen meerdere oorzaken aan ten grondslag liggen. 

  • Medische aandoeningen: erectieproblemen, chronische ziektes of een slechte gezondheid.  
  • Pijn: pijn tijdens of na de seks kan ervoor zorgen dat je jezelf ervan gaat weerhouden om seksuele activiteiten uit te voeren. Seks wordt dan ervaren als een negatieve ervaring.  
  • Medicatie: medicatie zoals antidepressiva kunnen als bijwerking een verlaagd libido met zich meebrengen. Ook hormonale anticonceptie kunnen een effect hebben op het libido.  

Naast deze tastbare oorzaken spelen emotionele en psychologische factoren ook vaak een rol. Denk hierbij aan:  

Mannen versus vrouwen 

Zowel mannen als vrouwen kunnen last hebben van een verlaagd libido. Er zijn, naast de hierboven besproken oorzaken, ook nog genderspecifieke oorzaken. Vrouwen kunnen zoal door de menopauze of zwangerschap een verlaagd libido ervaren. Voor mannen kan een testosterontekort de onderliggende reden zijn voor hun verlaagde behoefte.  

Behandelen

Het hebben van een verlaagd libido hoeft in eerste instantie niet problematisch te zijn. Wanneer je zelf oké bent met de situatie is er geen reden om iets te veranderen. Het wordt wel problematisch zodra een verlaagd libido mentale problemen met zich meebrengt. Zo kan het hebben van een verminderde behoefte aan seksuele activiteit als erg stressvol en frustrerend ervaren worden. Wanneer deze stress en frustratie langere tijd aanhoudt kan dit een negatief effect gaan hebben op het mentale welzijn en dagelijks functioneren. De eerste belangrijke stap is dan om het onderwerp aan te stippen bij je (seks)partner. Bespreek hierbij de mogelijke oorzaken en behoeftes. Wanneer het probleem vervolgens aan blijft houden kan het fijn zijn om met een psycholoog te gaan praten. Door middel van cognitieve gedragstherapie kunnen de onderliggende oorzaken achterhaald worden. Daarnaast kan mindfulness ook een uitkomst bieden. Mindfulness helpt om volledig bewust te zijn van het moment, stress te verlichten en leert om te gaan met depressieve gevoelens.  

Heb jij last van een verlaagd libido en wil je in gesprek met een psycholoog hierover? Of heb je vragen over een verminderd libido? Je kunt vrijblijvend contact met ons opnemen. Dit kan door middel van het inplannen van een adviesgesprek of door direct contact op te nemen met ons. 

Meer blogs lezen? Ga terug naar het overzicht.

 

Bronnen

Hock RR. Human Sexuality [Fourth Edition]. Boston MA: Pearson; 2016.

Wil je meer weten? Lees meer over dit onderwerp in onze artikelen

Gender en seksuele identiteit in de psychotherapie

(11-11-2024)

Het belang van inclusieve therapie. Lees verder

De Dag van de Seksuele Gezondheid

(4-9-2024)

4 september is het jaarlijks de dag van de Seksuele Gezondheid. Lees in in deze blog meer wat dit precies inhoudt! Lees verder

Ethische non-monogamie en EFT

(22-11-2023)

Relaties zijn er in alle soorten en maten, zo ook ethische non-monogamie. Lees hier meer over deze relaties en welke rol EFT hierin kan spelen. Lees verder

Mentale bijwerkingen van de anticonceptiepil

(16-11-2023)

De anticonceptiepil heeft impact op emoties en gedrag. De hormonen en bijwerkingen kunnen mentale klachten veroorzaken. De meest voorkomende klachten zijn depre… Lees verder