Een stemming kan gedurende dag veranderen. Je kan je eerst blij voelen, maar vervolgens verdrietig wanneer je slecht nieuws ontvangt. Wanneer je stemming frequenter verandert, kan het in de weg gaan staan van je dagelijks functioneren. Twee stoornissen, waarbij verandering van de stemming op de voorgrond staat, zijn bipolaire stoornis en borderline persoonlijkheidsstoornis. Het onderscheiden van deze twee stoornissen kan soms lastig zijn. 

Wat is een bipolaire stoornis?  

Een bipolaire stoornis is een stemmingsstoornis die wordt gekenmerkt door sterke stemmingswisselingen. Bipolair vertaalt zich naar twee tegengestelde uitersten: Je maakt perioden mee waarin je stemming heel positief is en je veel energie hebt. In deze periode heb je het gevoel dat je de hele wereld aan kunt (manie). Kenmerken van een manie zijn: 

 • Rusteloos zijn
 • Spraakzamer zijn
 • Weinig behoefte hebben aan slaap
 • Gejaagde gedachten hebben
 • Impulsief gedrag
 • Geagiteerd zijn 

Deze manieën wisselen zich af met periodes, waarbij je stemming heel somber en vlak is (depressie).  

Wat is een borderline persoonlijkheidsstoornis? 

Een borderline persoonlijkheidsstoornis wordt gekenmerkt door instabiliteit op verschillende aspecten. Je emoties zijn niet in balans, je zelfbeeld is instabiel en je kunt onvoorspelbaar reageren.

Daarnaast voel je je snel afgewezen en ben je bang om in de steek gelaten te worden door mensen waarvan je houdt. Mensen met een borderline persoonlijkheidsstoornis doen er alles aan om afwijzing en verlating van anderen te voorkomen. Vaak hebben ze weinig grip op hun emoties en kunnen kleine dingen leiden tot een buitenproportionele reactie.

Een aantal kenmerken die passen bij een borderline persoonlijkheidsstoornis zijn: 

 • Verwoede pogingen om verlating en afwijzing te voorkomen  
 • Instabiel zelfbeeld of zelfgevoel  
 • Impulsiviteit  
 • Instabiele stemming  
 • Mensen op afstand houden
 • Moeite hebben met wat je voelt en wie je bent  
 • Zelfbeschadiging  
 • Moeite om mensen te vertrouwen  

Wat is het verschil tussen een bipolaire stoornis en een borderline persoonlijkheidsstoornis?  

Beide stoornissen worden gekenmerkt door instabiliteit van stemming en impulsiviteit. Een groot verschil is dat een bipolaire stoornis een stemmingsstoornis is en borderline persoonlijkheidsstoornis een persoonlijkheidsstoornis is. 

In het ervaren van de stemmingswisselingen zijn er ook verschillen. Bij een bipolaire stoornis duurt het veranderen van de stemming langer (weken tot maanden). Daarentegen kan bij een borderline persoonlijkheidsstoornis de stemming soms in een aantal minuten veranderen. Vaak wordt de plotselinge verandering in stemming bij een borderline persoonlijkheidsstoornis getriggerd door een externe gebeurtenis.

Merk jij dat je last hebt van instabiele emoties? Plan een gratis adviesgesprek of neem direct contact met ons op en ons aanmeldteam bespreekt met jou de mogelijkheden.  

Of ga terug naar het blogoverzicht

Wil je meer weten? Lees meer over dit onderwerp in onze artikelen

Wat doet trauma met je brein?

(21-2-2024)

Trauma beïnvloed iedereen verschillend. Lees in deze blog wat trauma kan doen met je brein! Lees verder

Disfunctionele patronen: identificatie, impact en behandeling

(29-1-2024)

Kom jij elke keer in dezelfde situaties terecht door bepaald gedrag. Dit zijn waarschijnlijk disfunctionele patronen. Lees hier meer over de impact van deze pat… Lees verder

Hoe word jij beïnvloed door jouw gezinsdynamiek?

(12-1-2024)

De dynamiek die binnen een familie of gezin speelt kan van grote invloed zijn op de mentale gesteldheid van een individu. Zodra er problemen spelen tussen famil… Lees verder

Relaties en daten met een angstige hechtingstijl

(8-1-2024)

In relaties krijg je te maken met verschillende hechtingsstijlen, zo ook de angstige gehechtheid. Lees er hier meer over! Lees verder