Een psycholoog kan je pas helpen wanneer je mentale problematiek ervaart, toch? Dat hoeft niet altijd het geval te zijn. Soms is voorkomen beter dan genezen, en dat geldt ook voor mentale problemen. Met een psycholoog kan je ook in gesprek gaan wanneer het eigenlijk best goed met je gaat, maar je meer zelfkennis wilt opdoen. 

Mentale gezondheid onderhouden

Over het algemeen trekken mensen pas aan de bel zodra ze gedrag vertonen dat ongewenst is voor henzelf of voor anderen. Dit kan erin resulteren dat de problemen al flink ontwikkeld zijn, wat ervoor zorgt dat deze erg hardnekkig zijn om te behandelen. Patronen zijn dan dusdanig diep geworteld dat het lastig is om deze te veranderen. Het kan het preventief werken wanneer je jouw mentale gezondheid juist onderhoudt op het moment dat je mentaal goed in je vel zit. Dan trek je in het vervolg juist wel op tijd aan de bel, of is dit niet eens nodig. 

Je kan dus ook zeker in gesprek gaan met een psycholoog wanneer het mentaal goed met je gaat. Dit kan je helpen om te focussen op de positiviteit die je ervaart, waardoor je jezelf en je gedachten beter leert kennen. Uiteindelijk helpt dat je om alleen maar meer te groeien en ontwikkelen als persoon zijnde. De volgende voordelen kan je onder andere opdoen wanneer je met een psycholoog in gesprek gaat:

  • Je hart luchten tegenover een objectieve partij. Soms kan het fijn zijn om tegen iemand je hart te luchten die op afstand naar jouw situatie kan kijken. Dit biedt nieuwe inzichten, waar je zelf misschien niet op was gekomen. Ook kunnen er gedachten of gevoelens omhoog komen die je dwars zitten, zonder dat je dit door had. Een psycholoog zal geen kant kiezen en zonder vooroordelen naar de situatie kijken. 
  • Mentaal groeien. Een psycholoog kan jou waardevolle handvaten geven waar je in de toekomst iets aan kan hebben. Ook kan een psycholoog je leren om patronen te herkennen en jou voorzien van vaardigheden om deze patronen te veranderen waar dat gewenst is. 
  • Jezelf beter leren kennen. Als mens hebben we allemaal tekortkomingen die we niet zelf kunnen zien. In gesprek gaan met een psycholoog kan jou helpen om het beste uit jezelf te halen. Een psycholoog zal jou een spiegel voorhouden waardoor je meer zelfreflectie ontwikkelt.

Als mens gaan we geregeld naar de tandarts of huisarts toe voor controle afspraken. Maar waarom is dit niet het geval als het aankomt op mentale gezondheid? In gesprek gaan met een psycholoog kan in dat geval ook gezien worden als een periodieke controle. 

Tijdig hulp krijgen

Wanneer je een verleden hebt met psychische problematiek, kan het fijn zijn als je in het vervolg op tijd aan de bel trekt. Het helpt dan wanneer je opkomende klachten herkent bij jezelf. Dit kan ervoor zorgen dat je op tijd de juiste hulp krijgt, waardoor de klachten niet ernstiger zullen worden. 

In de huidige Gezondheidszorg kunnen de lange wachtlijsten ervoor zorgen dat je niet tijdig psychische hulp kan krijgen. Ook al kunnen de klachten die je ervaart al dusdanig ernstig zijn. Het lange wachten kan er dan voor zorgen dat de problematiek toe zal nemen. 

Bij ons kan je terecht, zonder wachtlijsten. Bij Psycholoog.nl bieden we online therapie via een videobelverbinding met onze psychologen. De sessies zijn te volgen vanuit het comfort van je eigen ruimte. Hierdoor kan de stap om naar een psycholoog te stappen ook als minder zwaar aanvoelen. Daarnaast bieden wij ook overbruggingshulp wanneer je op een lange wachtlijst staat bij de GGZ. 

Wil je graag in gesprek gaan met een psycholoog? Of ben je op zoek naar overbruggingshulp? Je kunt vrijblijvend contact met ons opnemen om de mogelijkheden te bespreken. Dit kan door middel van het inplannen van een adviesgesprek of door direct contact op te nemen met ons.  

Meer blogs lezen? Ga terug naar het overzicht.

 

Bron:

van der Gaag, M., van den Berg, D. Voorkomen is beter dan genezen. GZ - Psychologie 3, 12–17 (2011). https://doi.org/10.1007/s41480-011-0015-6

Wil je meer weten? Lees meer over dit onderwerp in onze artikelen

De psychologie van dromen: betekenis en functies

(25-7-2024)

We dromen allemaal, maar waarom eigenlijk? Lees verder

Psycholoog Eline vertelt: wat betekent het hier en nu in ACT?

(26-7-2024)

In de blogserie over Acceptance and Commitment Therapy (ACT) leer je alles over deze therapievorm. Lees in deze vierde blog alles over het hier en nu. Lees verder

Psycholoog Eline vertelt: wat is acceptatie (ACT)?

(19-7-2024)

In de blogserie over Acceptance and Commitment Therapy (ACT) leer je alles over deze therapievorm. Lees in deze derde blog alles over acceptatie. Lees verder

Stoppen met alcohol drinken: de psychologische voordelen

(18-7-2024)

Mensen lijken zich bewuster te zijn van de gevolgen van alcoholgebruik. Lees verder